Visste du dette om strømmen på hytta?

Skrevet av: Mailen Sorknes | Publisert: 8. Feb 2017 | Kategori: Strøm

Mange av oss tilbringer ekstra mye tid på hytta i vinterhalvåret, men uten å tenke så mye over strømforbruket. Er du for eksempel klar over at hyttestrømmen i snitt er 50 prosent dyrere enn hjemme? Dette får du vite mer om her.

Nordmenn er generelt glad i hyttelivet, og mens fire av ti nordmenn har tilgang til en hytte er det så mye som halvparten av oss som tilbringer påsken på hytta. Hytta er særlig et populært sted om vinteren, der helger og fridager for mange er synonymt med lange skiturer og ryggsekk fylt med termos, appelsin og Kvikk Lunsj.

Strømforbruket på norske hytter har økt kraftig de siste årene

Men den høye strømregningen som kommer etter en periode med hyppige hytteturer kan komme som en brå overraskelse. Det kan derfor være veldig lønnsomt å bli mer bevisst på strømforbruket og velge riktig strømavtale på hytta.

Spar strøm på hytta

Fordi stadig flere ønsker de samme bekvemmelighetene på hytta som de er vant til hjemme, har strømforbruket på norske hytter hatt en kraftig økning de siste årene.

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Det som en gang gjorde hyttene til helt enkle fritidsboliger som kun skulle brukes en gang i blant, er i dag ofte tilrettelagt for bruk gjennom hele året. Og i likhet med i hjemmet, går det mye strøm til blant annet oppvarming, belysning, hvitevarer, TV og lading av mobiltelefonen.

Reduser strømkostnadene på hytta ved å kutte litt ned på forbruket. Bytt for eksempel ut alle lyspærene med LED-pærer og installer en sparedusj. Erstatt gamle panelovner med nye, og bytt ut gamle hvitevarer med noen som er merket med energiklasse A+ eller mer.

Har du en gammel hytte, kan du også vurdere om det er nødvendig med større tiltak som å bytte ut utette dører og vinduer, installere et varmestyringssystem eller etterisolere.

Men selv om det hjelper å spare inn på strømforbruket, så kommer du ikke bort fra det faktum at strømmen på hytta koster mer enn i helårsboligen.

Har du valgt strømleverandør på hytta?

Tall fra SSB i 2016 viser at hyttestrømmen faktisk er så mye som 50 prosent dyrere enn hjemme. Det er hovedsakelig nettleien som gjør at prisen er så mye høyere, men også selve strømmen koster mer enn du er vant til å betale.

NETTLEIE OG STRØM
  • Nettleie er det du betaler til nettselskapene som frakter strømmen frem til deg. Det er disse som eier kraftlinjer, master, transformatorer og strømmålere. Som kunde kan du ikke velge nettselskap selv, det er adressen din som avgjør hvilket som brukes.
  • Strøm kjøper du fra en leverandør, som igjen kjøper strømmen fra strømbørsen eller direkte fra en produsent.

Nettleien er ofte dyrere i hytteområder fordi kostnadene for å frakte strømmen via kraftledningene skal fordeles mellom færre boligeiere. Dette slipper du dessverre ikke unna, for det er nemlig adressen som avgjør hvilket nettselskap det er som fører strømmen til hytta. Det du derimot kan velge selv og i tillegg spare penger på, er hvem du skal kjøpe strømmen av.

Inngår du ikke avtale om kjøp av strøm fra en vanlig strømleverandør, er nettselskapet likevel pliktig til å levere strøm til deg – og du vil trolig betale mye mer enn nødvendig. Velg derfor en strømleverandør og – avtale som ikke fører til noen store overraskelser.

Gunstig strømavtale via LOfavør

Med riktig strømavtale og fornuftig strømbruk, kan du – etter flere timer med frisk luft – nyte det å komme inn i en herlig oppvarmet hytte, nyte en ekstra lang dusj og benke seg i sofaen foran TV-en.

Sikre deg en god strømavtale med Fjordkraft

Er du medlem i et LO-forbund er det altså flere gode grunner til å bruke medlemsfordelen din på strøm, levert av Fjordkraft. Du kan velge mellom to ulike avtaler:

LOfavør Innkjøpspris – Du kjøper strømmen til innkjøpspris og betaler dermed det samme som strømselskapet gjør når de kjøper strømmen på strømbørsen. Dette kalles også spotpris.

LOfavør Topp 3 – Avtalen garanterer at strømprisen over ett år er blant de  tre billigste i landet, sammenlignet med noen av Norges største leverandører. Prisgarantien gir deg i tillegg en økonomisk forutsigbarhet.

Velger du å ha strøm fra Fjordkraft gjennom LOfavør er du sikret en god strømavtale hele året, både hjemme og på hytta.