Slik sparer du strøm gjennom hele året

Skrevet av: Tonje Robertsen | Publisert: 17. Aug 2016 | Kategori: Strøm

For de fleste av oss er strømforbruket høyest i vinterhalvåret, og det er gjerne da vi er mest bevisste på å spare strøm. Men det finnes mange, enkle grep du kan ta for å redusere strømregningen året rundt. Her får du tipsene.  

Norge er helt i verdenstoppen når det gjelder strømforbruk. Ifølge Statistisk Sentralbyrå er det kun Kuwait som bruker mer strøm per husholdning enn nordmenn.

Det er kanskje ikke så rart at vi bruker mye strøm om vinteren. Den mørke årstiden er kald, og en stor andel av vårt samlede strømforbruk går til oppvarming av bolig. Likevel bruker vi unødvendig mye strøm hele året igjennom.

Vi nordmenn er blitt vant til et fantastisk strømforbruk

– Vi nordmenn er blitt vant til et fantastisk strømforbruk, og det handler nok mye om komfort. Generelt er folks økonomi god og det er lite fokus på sparing, sier Øistein Prestø i Fjordkraft.

Han mener at mye handler om bevisstgjøring, spesielt med tanke på de mer ukjente strømtyvene.

– Den største, ukjente strømtyven, er nok alle apparatene vi har stående på stand-by og lading til enhver tid. Vi har så mange duppeditter som står med kontakten i hele tiden. Selv om laderen til en mobiltelefon krever svært lite strøm, har vi for eksempel halogenlamper med transformatorer som ligger og trekker strøm hele tiden, sier han.

Heldigvis finnes det mange enkle grep du kan ta året rundt for å redusere strømforbruket, og dermed også strømregningen.

Her får du de beste tipsene:

1. Trekk ut kontaktene

Når standby-lampene lyser på stereoanlegg, TV, DVD-spiller, Apple-boks, ladere og spillkonsoller, så bruker apparatene strøm. Spillkonsoller kan for eksempel stå på stand-by i 4 – 5 timer og trekke strøm, før de går i dvalemodus. Disse mange, små strømtyvene tar tilsammen rundt ti prosent av totalforbruket ditt. Det betyr også at regningen kan reduseres med tilsvarende hvis du slår av apparatene når de ikke er i bruk.

Et godt tips kan være å samle flere apparater i ett strømuttak, slik at det blir enkelt å skru dem av og på samtidig.

2. Bruk mindre lys og varme

Ifølge Enova står belysning og vannoppvarming for over 20 prosent av boligens strømforbruk. Sørg derfor for å skru av lys i rom du ikke befinner deg i, eller der det ikke er behov. Mange lar for eksempel utelamper stå på hele sommeren, selv om det strengt tatt ikke er nødvendig. Og ønsker du å bruke en terrassevarmer, så husk at en en infrarød varmelampe koster omtrent 1 krone per time, mens en terrassevarmer på gass bruker 8 – 10 kroner i timen.

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

 • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
 • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
 • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Senk innetemperaturen om natten og i løpet av dagen når ingen er hjemme. En billig investering kan være spareplugger og stikkontakter med tidsinnstilling som du selv kan programmere, slik at oppvarmingen følger døgn- og ukesrytmen i hjemmet ditt. Ifølge Prestø vil du kunne spare 400 kroner for hver eneste grad du skrur ned.

3. Vær bevisst på varmtvannet

De fleste varmtvannsberedere er forhåndsinnstilt på 75 – 85 grader, selv om 65 grader er varmt nok for de aller fleste av oss. Her kan du spare mye på å skru ned varmen. Men obs – ikke still den lavere enn 65 grader, ettersom mikroorganismer som Legionella trives ved lavere temperaturer.

Vær forsiktig om du skal stille temperaturen på varmtvannsberederen selv, ettersom du kommer inn på åpne, strømførende ledninger. Sørg i så fall for å skru av sikringen først.

Kanskje har du også varmekabler stående på året rundt? Disse kan du spare penger på å skru av om våren og sommeren.

4. Bruk kjøleskap og fryser smartest mulig

Ikke stable kjøleskapet for fullt. Ulike apparater har ulike systemer for luftkjøling og kaldluftssirkulasjon, men generelt vil apparatet måtte jobbe hardere (les: bruke mer strøm) på å opprettholde ønsket temperatur hvis det er fullstappet.

Vi har så mange duppeditter som står med kontakten i hele tiden

Andre gode tips for å redusere strømforbruket til kjøleskap og fryser:

 • Kjøl ned varm mat før du setter den inn i kjøleskap eller fryser
 • Tin frysevarer i kjøleskapet. Da sparer kjøleskapet energi
 • Unngå å holde døren til kjøleskapet eller fryseren oppe
 • Hold kjøleribbene på baksiden av kjøleskapet fri for støv

5. Vask med måte

En oppvaskmaskin bruker som regel mindre vann og strøm enn oppvask for hånd, så den skal du ikke ha dårlig samvittighet for å bruke. Sørg bare for å fylle den helt opp, og skyll gjerne skitne tallerkener i kaldt vann før du setter dem inn i maskinen.

Når det gjelder klesvasken, bør du også kjøre fulle vaskemaskiner, men ikke stapp trommelen altfor full. Da vasker maskinen mindre effektivt. Det samme gjelder temperatur. Kjør maskinen på så lav temperatur som mulig, men ikke så lavt at flekker ikke går bort slik at du må vaske samme plagget flere ganger. Bruk også spareprogram der det er tilgjengelig.

6. Velg hvitevarene med omhu

Vurder alltid apparatets energieffektivitet når du skal kjøpe nye hvitevarer. Dette kan du gjøre ved å se på energimerkingen, som forteller deg hvor mye elektrisitet hvert enkelt produkt bruker. Hvitevarer er merket fra A (bruker minst strøm) til G (bruker mest strøm). Kjøle- og fryseapparater finnes også i klassene A+ og A++.

Velger du de mest energieffektive apparatene, vil du altså bruke mindre strøm.

7. Tenk strøm under matlaging

Det finnes flere gode tips til hvordan du kan spare på strømmen når du lager mat:

 • Bruk mindre væske og lokk når du koker.
 • Skru ned varmen når det har begynt å koke.
 • Bruk stekepanner og kjeler som passer størrelsen på kokeplatene.
 • Slå av kaffetrakteren når kaffen er ferdig traktet, og bruk termos.
 • Bytt til induksjonsplater når du skal skiftet ut komfyren. En induksjonsplate bruker halvparten så mye strøm som en glasskeramisk kokeplate.

Sørg for at du velger riktig strømavtale

8. Installer sparedusj

En av de mest effektive og billige investeringene du kan gjøre, er å bytte til sparedusj. Der en vanlig dusj bruker 17 liter i minuttet, bruker en sparedusj cirka 9 liter i minuttet. En sparedusj koster bare omtrent 150 kroner, og kan gi en årlig innsparing på 500 kroner per person i husholdet. Investeringen vil altså lønne seg før halvåret er gått, selv om du bor alene.

9. Velg riktig strømavtale

Sørg for at du velger riktig strømavtale. Det er ikke alltid like lett å finne ut av hvor du får det mest gunstige tilbudet.

Du som er medlem i et LO-forbund får medlemsfordeler på strøm hos Fjordkraft. Da får du strøm til innkjøpspris, et fastbeløp på kr. 19 per måned og et påslag på 5,49 øre per kWh. Ønsker du mer forutsigbarhet, kan du velge LOfavør Topp 3.

Fjordkraft er et landsdekkende strømselskap med godt omdømme. De har gode produkter både på spotpris og med prisgaranti, og kan hjelpe deg med å finne ut av hva som passer best for deg.

Husk at hvis du ikke velger deg en strømleverandør, så blir du liggende på leveringsplikt hos nettleverandøren. Denne ordningen er dyrere enn å inngå avtale med en ordinær strømleverandør.