Hvorfor betaler vi for både strøm og nettleie?

Skrevet av: Mailen Sorknes | Publisert: 19. Apr 2016 | Kategori: Strøm

Vi bruker strøm både bevisst og ubevisst hele tiden, og betaler regningene som automatisk kommer inn – én til strømleverandør og én til nettleie. Men er du egentlig klar over hvorfor vi betaler for to produkter?

Strøm omgir oss hele tiden og er noe vi ikke klarer oss uten. Likevel er det få som har satt seg inn i temaet og vet hva vi faktisk betaler for. Vet du for eksempel hva sammenhengen mellom nettleie og strøm er?

– Jeg har ennå til gode å høre om noen som står opp om morgenen og jubler for at de skal kjøpe strøm. Dessverre er det mange som ikke vet hva som er forskjellen, og blander kortene, sier senior markedsrådgiver i Fjordkraft, Øistein Prestø.

I tillegg til at du betaler for strømmen må du også betale for at den fraktes hjem til deg

Forklaringen på hvorfor du får to regninger er heldigvis ganske enkel.

Hva betaler du for?

En strømleverandør kjøper strøm fra kraftmarkedets børs eller direkte fra produsenten og selger det videre til deg som forbruker. Det er strømprisen og hvor mye strøm du bruker som styrer beløpet du betaler til leverandøren.

Strømfakta

Nettselskapene eier kraftlinjer, master, transformatorer og strømmålere. De sørger for at strømmen når frem til forbruker, og det er dette du betaler nettleie for. Som kunde kan du ikke velge nettselskap selv, det er adressen din som avgjør hvilket som brukes.

Kraftprodusentene eier kraftstasjoner og produserer strøm. De selger strøm direkte til strømleverandører, eller til strømbørsen Nord Pool.

Børsen. Nord Pool er felles strømbørs for hele Norden, og er en markedsplass for kjøpere og selgere av strøm. Enkelte store forbrukere, som industriforetak, kan handle direkte på strømbørsen.

Strømleverandørene kjøper strøm fra strømbørsen eller direkte fra en produsent og selger strømmen videre til forbrukere.

Strømkunden er den som bruker strømmen. Privatkunder kjøper strøm gjennom en strømleverandør, og kan velge mellom ulike strømavtaler.

Kilde: Fjordkraft

– Før var det produsentene som bestemte prisene, men i 1993 åpnet det en kraftbørs for Skandinavia kalt Nord Pool, og markedet ble sluppet løs. Da ble det besluttet at strøm og nettleie skulle være på forskjellige regninger.

I tillegg til at du betaler for strømmen må du også betale for at den fraktes hjem til deg. Det er dette som er nettleie og kommer på en egen regning. Ledningsnettet der du bor eies av en lokal netteier som må få betalt for transporten, effektiv drift av blant annet kraftlinjer, transformatorer og strømmålere.

Måleravlesningen sender du derfor til nettselskapet, som videresender informasjonen til strømleverandøren. De beregner dermed prisen på strømforbruket ditt.

Strøm på børsen

Mange forbrukere klager på at nettleien er høy og at selskapene kan prise som de vil. I følge Øistein er ikke dette riktig.

– Det er ikke tilfelle, for alt blir nøye overvåket av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), forklarer Øistein.

Snart slipper du å ha kontroll på to ulike fakturaer

Det er børsen som regulerer alt av tilbud og etterspørsel, og det er her Fjordkraft kjøper strømmen etter hvor mye de har fått bestilling på. Denne handelen er det Statkraft som tar seg av – et ledende internasjonalt selskap innen vannkraft, og Europas største leverandør av fornybar energi.

– Statkraft er en sterk samarbeidspartner som kan gjøre den beste jobben for oss og de er enormt dyktige på det. Det er veldig betryggende både for oss og kundene å vite, sier han.

Skal få alt på én regning

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Snart slipper du å ha kontroll på to ulike fakturaer. I april/mai 2016 kom nemlig NVE med en ny forskrift som gjør at alle kunder fra høsten av skal få mulighet til å motta både strømforbruk og nettleie på én faktura. Den nye løsningen, som kalles «gjennomfakturering», er noe Fjordkraft lenge har forsøkt å få til. Nå skal det endelig bli lettere å ha totaloversikten.

– Det er klart at folk helst vil ha alt på én faktura. Dette har vi jobbet med over mange år, sier markedsrådgiveren.

Den nye ordningen møter ikke bare stor etterspørsel fra kundene, men er mer kundevennlig og vil fremme konkurransen på strømmarkedet. Prisene forblir det samme som før.

– Dette er den store revolusjonen på kraftbiten akkurat nå, avslutter han.

Det kan være vanskelig å velge riktig strømleverandør. Er du medlem i et LO-forbund har LOfavør gjort det for deg, og du har muligheten til å velge en gunstig strømavtale levert av samarbeidspartner Fjordkraft. Strømleverandøren jobber hver dag for at strøm skal bli enklere for deg og tilbyr to ulike avtaler for å dekke ditt strømbehov.

Les mer om LOfavørs strømavtale.