Hvordan velge riktig strømavtale?

Skrevet av: Tonje Robertsen | Publisert: 22. Feb 2016 | Kategori: Strøm

Det å finne fram til den beste strømavtalen kan være en forvirrende oppgave. Mange synes nok det enkleste er å bare fortsette i samme tralten som tidligere. Men det er slettes ikke komplisert å ta kontroll over din egen strømavtale. Og det kan være penger å spare.

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Enten det er snakk om oppvaskmaskinen, panelovnen eller tv-en – vi vet at vi trenger strøm. Og vi er innforstått med at vi må betale for den. Men hvordan velge riktig strømavtale for deg og din husstand? Det er jo så mange å velge mellom?

For å sikre at du har den avtalen som er best for deg, er det to ting du bør avklare i dag: 1) Hvilken strømleverandør du skal bruke og 2) Hva slags type strømavtale du bør velge.

1. Hvilken strømleverandør?

Strømregningen din består egentlig av tre forskjellige ting. Du betaler for faktisk strømforbruk, for å få strømmen fraktet hjem til deg, og avgifter til staten.

Det første du derfor bør gjøre, er å finne ut av hvilken strømleverandør som kan gi deg den beste avtalen på den strømmen du bruker.

Fjordkraft er et landsdekkende strømselskap med solid omdømme

Du som er medlem av et LO-forbund, kan dra nytte av gode betingelser hos LOfavørs samarbeidspartner Fjordkraft.

Fjordkraft er et landsdekkende strømselskap med solid omdømme. Her kan du være trygg på at du handler hos en seriøs leverandør og ikke betaler for mye.

2. Hva slags type strømavtale?

Det finnes i all hovedsak tre typer strømavtaler; spotpris, fastpris og variabel pris. Du bør sette deg inn i hvilken type strømavtale som vil passe best for deg.

Velger du spotpris, betaler du akkurat det samme for strømmen som det strømleverandøren din gjør når de kjøper den på den nordiske strømbørsen. I tillegg kommer noe ekstra for å dekke leveransekostnadene på strømmen.

Du som er medlem i et LO-forbund, får gunstige betingelser på spotpris hos Fjordkraft

Med denne typen avtale forandres prisen du betaler etter svingninger på børsen, avhengig av tilbud og etterspørsel. Det betyr at avtalen kan være svært gunstig når tilbudet er stort og strømmen billig, men at du også må være forberedt på mulige prishopp.

Du som er medlem i et LO-forbund, får gunstige betingelser på spotpris hos Fjordkraft gjennom avtalen LOfavør Innkjøpspris. Som navnet tilsier, får du da strøm til innkjøpspris.

For deg som vil ha strøm til innkjøpspris, eller spotpris som det også kalles, er dette et godt alternativ. Du betaler da et fastbeløp på 19 kr per måned og et påslag på 5,49 øre per kWh. Prisen inkluderer statlige avgifter.

Mer forutsigbarhet

For deg som ikke følger aktivt med på strømprisene, men vil føle deg trygg på at du ikke betaler for mye over tid, vil en fastpris eller variabel pris være et bedre alternativ.

Med en fastpris-avtale får du en avtalt pris på strømmen over en viss periode, uavhengig av hva som skjer på strømbørsen. Dette er forutsigbart, men ikke alltid den mest økonomiske løsningen.

Gjennom LOfavør kan du altså sikre deg en tryggere oversikt og bedre strømøkonomi

En variabel strømavtale er mest populær blant de fleste nordmenn. Avtalen kan på et vis sammenlignes med flytende rente, den tar hensyn til strømbørs og konkurranse i markedet og er således en mer varierende avtale enn ved fastpris. Samtidig vil prissvingningene være  mindre enn med spotpris, hvilket gjør avtalen mer forutsigbar.

Også her får du som er medlem i et LO-forbund en gunstig avtale. Med LOfavør Topp 3 er du garantert at strømprisen over ett år er blant de tre billigste i landet. Dette gjelder uansett hvor i Norge du bor.

Du betaler et fastbeløp på 19 kr per måned og en strømpris per kWh. Strømpris settes på forhånd og kan endres med umiddelbart varsel. Har du et strømforbruk over 16.000 kWh betaler du ikke fastbeløp.

Gjennom LOfavør kan du altså sikre deg en tryggere oversikt og bedre strømøkonomi. Og ikke minst, du slipper å lure på om du har valgt riktig strømleverandør.