Dette visste du ikke om strøm

Skrevet av: Mailen Sorknes | Publisert: 29. Oct 2015 | Kategori: Strøm

Lys, varme, tv, mobiltelefon og dusj – strøm omgir oss hele tiden, og er noe vi er totalt avhengige av. Men hva vet du egentlig om strøm, annet enn det som står på regningene du får?

Nordmenn er heldige som har lave strømpriser, men når kulden setter inn og vinteren melder sin ankomst, øker både forbruket og beløpet på regningen.

Visste du at en full fryser bruker mindre energi enn en tom en?

Det er ingen overraskelse at oppvarming av boligen er det som står for det meste av strømregningen – hele året. Faktisk kan oppvarmingen stå for så mye som 60 prosent av kostnadene. Hva er det egentlig som drar strøm ellers?

Dette visste du ikke om strøm

Det som bruker mest strøm etter oppvarmingen, er komfyren. Deretter kommer oppvaskmaskinen, mens fryseboksen tar fjerdeplassen. Ellers er det belysning og alt som har med oppvarming av vann å gjøre, som drar mye og ofte unødvendig strøm. Her er noen strømfakta du kanskje ikke er klar over.

  • Visste du at en full fryser bruker mindre energi enn en tom en? En isbelagt fryser bruker også mer energi, så vær nøye med å avrime den cirka to ganger i året.
  • Skal du koke opp vann, vil vannkokeren bruke mye mindre energi fremfor komfyren. Unntaket er om du skal ha vann til kun én kopp te – da bør du heller varme opp i mikrobølgeovnen.
  • Et badekar bruker nesten tre ganger så mye energi som en vanlig dusj. Bruk derfor dusjen til hverdags.
  • Spillkonsoller kan være et strømsluk. Playstation 3 er verstingen her, og bruker faktisk like mye strøm som fem kjøleskap til sammen – forutsatt at den står på døgnet rundt i ett år. Slå den derfor helt av når den ikke er i bruk.

I verdenstoppen i strømforbruk

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at norske husholdninger ligger i verdenstoppen i strømforbruk. Det viser seg at vi, sammen med de arabiske gulfstatene, bruker aller mest strøm per person i bolig. Det er naturligvis ulike bruksområder, for der de bruker strømmen til nedkjøling, bruker vi det til oppvarming.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at norske husholdninger ligger i verdenstoppen i strømforbruk

Dette betyr at de fleste nordmenn bruker strøm for å varme opp boligen. Da kan det være kjekt å vite at en panelovn, oljeovn og en vifteovn i utgangspunktet bruker like mye, og at forskjellen ligger i hvor mye watt per time den er laget for å bruke. Gamle ovner bruker dog mer strøm enn nyere varianter, så det er lønnsomt å bytte ut den gamle.

Om vinteren har vi selvfølgelig behov for varmere temperaturer inne. Hvis du er blant de som går med shorts og t-skjorte hjemme i stuen mens gradestokken ute kryper langt under nullpunktet, er det smart å senke varmen en grad eller to. Dette vil nemlig være den mest effektive måten å kutte strømforbruket ditt på.

Miljøbelastende strøm

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Mange nordmenn er blitt mer miljøbevisste de siste årene, men ofte glemmer vi eget forbruk av strøm. All strømproduksjon har en miljøbelastning og det er mye unødvendig strømbruk blant nordmenn. Hvorfor bruke flere ressurser enn du trenger?

Det er ikke mye som skal til. Slå av alle elektriske apparater du ikke bruker og trekk ut ledningen når de er ferdig oppladet. Skru av lyset i rom du ikke er i, og bytt til LED-pærer. Har du hørt at de kan vare så mye som 16 ganger lenger enn en vanlig halogenpære? Det er både lønnsomt og mer miljøvennlig nå i mørketiden da vi trenger mer lys inne.

Husk å la temperaturmåleren på varmtvannstanken stå på rundt 75 grader – og aldri under 55 grader, da det oppstår farlige salmonellabakterier.

En av landets beste strømpriser

Som medlem i et LO-forbund kan du få en gunstig strømavtale levert av LOfavør sin samarbeidspartner Fjordkraft. Velg mellom to ulike avtaler for å dekke ditt strømbehov.

LOfavør Topp 3 garanterer at strømprisen i løpet av ett år er blant de billigste variabel-avtalene til de største leverandørene i landet, mens LOfavør Innkjøpspris er for deg som vil sikre deg spot-pris på strømmen. Uansett hvilken strømavtale du velger, kan du føle deg trygg på at du velger en god løsning.

Les mer om hvilke av LOfavørs fordeler som er forhandlet frem for deg i medlemskapet og hvilke du kan benytte deg av.