Gode tips til å handle trygt på nett

Skrevet av: Mailen Sorknes | Publisert: 26. Jun 2017 | Kategori: Kredittkort

At stadig flere nordmenn blir kortsvindlet for store summer hvert år, er en god grunn til å være på vakt dersom du handler mye på nett. Slik unngår du å utsette deg for unødvendig risiko.

Det er ikke så rart at vi er mange som synes nettbutikkene virker forlokkende: kjøpet utføres enkelt ved hjelp av kun noen få tasteklikk, utvalget er større og prisene ofte lavere. Ikke minst kan man sitte hjemme i sin egen stue og handle det man skal i ro og mak.

Vær kritisk til hvilke nettbutikker du velger å handle hos

Men det er også en bakside ved netthandelen, for ifølge Dinside.no ble nordmenn svindlet for hele 137 millioner i 2016 etter at kortinformasjonen ble frastjålet på internett. Derfor er det stor grunn til å være kritisk til hvilke nettbutikker du velger å handle hos og oppgi kortinformasjonen din til. Her er gode tips til hvordan du selv kan være på vakt.

Slik handler du trygt på nett:

Er tilbudet for godt til å være sant?

Dersom noe virker for godt til å være sant, så er det ofte det. Er det en nettside som reklamerer for produkter til dramatisk lave priser, eller noe som er utsolgt alle andre steder, så er det stor sannsynlighet for at det er tyvgods eller forfalskninger. Du risikerer også å ikke motta produktene du har betalt for, eller du kan være uheldig å få skadelig programvare på datamaskinen.

Hvordan ser nettbutikken ut?

Det å få en nettbutikk til å se tilsynelatende profesjonell ut, er både enkelt og billig å få til for de som kan det. Det du kan gjøre er å se etter åpenbare varselsignaler, som for eksempel tydelige feil i grammatikk og staving. Tviler du på butikkens troverdighet er det best å holde seg unna. Det verste du går glipp av er et tilbud, men som kanskje likevel ikke er verdt risikoen.

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Finner du kontaktinformasjon?

Forsikre deg om at nettsiden har en form for kontaktinformasjon for generell hjelp og salgsspørsmål, som en ekte e-postadresse eller telefonnummer for kundeservice. Blir du mistenksom kan du for sikkerhets skyld ringe og forhøre deg med et menneske. Se også etter personvernvilkår – nettbutikken plikter nemlig å oppgi hva de gjør med opplysningene dine.

Hva sier andre om nettbutikken?

Sjekk hvilke erfaringer andre har til nettbutikken. Et enkelt Google-søk avslører raskt om det er en autentisk eller falsk nettbutikk. Se etter ord som «svindel», «falsk» eller «aldri igjen». Vær obs dersom du ikke finner noen anmeldelser i det hele tatt, da kan nemlig nettsiden være helt ny.

Står det riktig URL?

Noen falske nettbutikker er så godt gjennomført at de ser ut som eksakte kopier av de du allerede kjenner. Dette kan du oppdage ved å sjekke om domenenavnet stemmer. Et eksempel er Amazon, som heter https://amazon.com. Et eksempel på en falsk side kan være http://store-amazon.com. Ta også en titt på Forbrukerombudets liste over falske nettbutikker.

Bruk alltid kredittkort

For å være på den sikre siden bør du alltid bruke kredittkort når du handler på nett. Det gir deg nemlig bedre rettigheter. Skulle noe skje med handelen din, som at du ikke mottar varen eller det forekommer feil eller mangler, så kan du faktisk reklamere til kredittkortselskapet. Dette forutsetter blant annet at du selv har forsøkt å kontakte nettbutikken, uten hell.

LOfavør MasterCard

Som medlem i et LO-forbund har du tilgang til LOfavør MasterCard, et trygt kredittkort å ha i kortholderen eller lommeboka. Kredittkortet inkluderer blant annet billettforsikring, tre måneders gratis betalingsforsikring og reise- og avbestillingsforsikring dersom du bruker kortet til å betale for over halvparten av kostnadene til ferien. Du velger selv PIN-kode og kortet kan brukes kontaktløst.

Bruker du LOfavør MasterCard og følger rådene over til netthandelen, så har du gjort det du kan for å sikre en trygg handel på internett.

Les mer om ditt LOfavør MasterCard her.

Priseksempel ved utsatt betaling:

Effektiv rente 19,92 %, 15.000 kr, o/12 mnd, kredittkostnad 1282 kr. Samlet kredittbeløp 16.281 kr.