Ekspertens tips til trygg bruk av kredittkortet

Skrevet av: Mailen Sorknes | Publisert: 1. Sep 2017 | Kategori: Kredittkort

Du har sikkert hørt det mange ganger før: At det er best å bruke kredittkortet til å betale for deg på ferie og til netthandelen. Men hva vet du egentlig om trygg kortbruk? Forbrukerøkonom Magne Gundersen vet råd – her er hans beste anbefalinger.

Først og fremst bør du huske å ha kredittkortet med deg hver gang du skal til utlandet, i tillegg til det vanlige bankkortet. Bare husk å oppbevare dem på to forskjellige steder.

– Hvis noe skjer med det ene, det blir borte eller du mister det, så har du alltid et i bakhånd, forklarer Magne Gundersen i SpareBank 1.

Men kortene kan også ha ulike bruksområder.

– På reiser bruker jeg selv kredittkortet til alt jeg kjøper og bankkortet i minibanken hvis jeg trenger å ta ut kontanter.

Sistnevnte kan nemlig gi deg høyere gebyrer dersom du velger kredittkortet, så bruk derfor bankkortet i minibank.

Betal alltid i lokal valuta

Forbrukerøkonomen anbefaler at du generelt bruker kredittkortet på de aller fleste kjøp i utlandet, og spesielt når du booker hotell eller leiebil. Da er det vanlig at beløpet ikke belastes direkte, men at det heller blir reservert og sperret. Og det kan være snakk om store summer.

Ikke la deg lure av spørsmål om du vil betale i norske kroner uten gebyr

– Dersom du da har brukt bankkortet ditt kan det være at du plutselig ikke har tilgang til pengene dine, og det er dumt. I tillegg krever ofte de fleste bilutleiere at du skal betale med kredittkort.

Ellers gjelder det gode gamle rådet om at du bør betale med lokal valuta når du er i utlandet. Ikke la deg lure av spørsmål om du vil betale i norske kroner med beskjed om at det ikke er noen gebyrer.

– Det hjelper ikke, du vil uansett få en dårligere kurs. Betal derfor alltid i lokal valuta, oppfordrer han.

Er nettbutikken til å stole på?

Når det gjelder netthandel, så er fordelen med å bruke et kredittkort at du ikke betaler før du får regningen. Dersom det da skjer en feil, som en feilbelastning eller svindel, er det lettere å få hjelp fra kortselskapet før du faktisk betaler.

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Stort sett er det ganske ufarlig å handle på nett, og ved å bruke kredittkortet, gjør du det enda tryggere for deg selv. Men merk deg at det er forskjell på å handle fra en norsk kontra utenlandsk nettbutikk.

– Risikoen er større dersom du handler fra en utenlandsk nettbutikk, og du bør særlig passe litt ekstra på hvis det er en butikk du ikke kjenner til.

Magne tipser om at du da bør gjøre et Google-søk på nettbutikken for å se om det dukker opp noen klager på om de for eksempel er dårlige til å levere varene eller om det rett og slett er svindel.

– Sjekk også om nettbutikken har kontaktinformasjonen tilgjengelig. Det skal stå tydelig, hvis de skjuler hvor de holder til eller ikke har telefonnummer, så virker ikke det særlig tillitsvekkende, sier han.

Du kan i tillegg se om butikken står på listen over falske nettbutikker fra Forbrukerombudet.

– Vær skeptisk til de du ikke kjenner, sjekk at de har en sikker betalingsløsning og betal med kredittkort. Følger du i tillegg magefølelsen, så går det bra.

Det er ikke alltid netthandelen lønner seg

En annen ting du bør huske på når du handler fra utlandet er at det plutselig kan legges til ekstra kostnader, i form av frakt, moms og eventuell fortolling. Husk derfor på å holde deg under 350-kronersgrensen – der sendingens verdi, inkludert frakt og forsikring ikke kan overstige beløpet.

Med riktig bruk er kredittkort den sikreste måten å betale for varer på

– Finn derfor ut av hva det vil koste deg til sammen. Det er ikke sikkert at det blir noe billigere, og kanskje det lønner seg å kjøpe samme varen i butikk her hjemme? Da koster det ikke noe ekstra, og det blir enklere å både bytte eller levere tilbake.

Det er altså ingen grunn til å nøle med å bruke kredittkortet ditt på reise eller når du handler på nett, og med riktig bruk er det den sikreste måten å betale for varer eller tjenester på.

Har du LOfavør MasterCard?

Som medlem i et LO-forbund kan du benytte deg av LOfavør MasterCard. Det trygge kredittkortet inkluderer blant annet reise- og avbestillingsforsikring, som også dekker egenandel ved skade på leiebil.

I tillegg får du billettforsikring og gratis betalingsforsikring i tre måneder. Med LOfavør MasterCard får du tilgang til forhåndssalg og mulighet til å kjøpe eksklusive billetter til konserter og arrangementer. PIN-koden velger du selv og kortet kan brukes kontaktløst.

Les mer om medlemsfordelen LOfavør MasterCard her.

Priseksempel ved utsatt betaling:

Effektiv rente 19,92 %, 15.000 kr, o/12 mnd, kredittkostnad 1282 kr. Samlet kredittbeløp 16.281 kr.