Dette må du vite om kredittkort og sikkerhet

Skrevet av: Mailen Sorknes | Publisert: 15. Dec 2015 | Kategori: Kredittkort

Er du skeptisk til kredittkort fordi du bekymrer deg for om sikkerheten ivaretas? Det har du ingen grunn til, men vær oppmerksom på hvor du gir fra deg opplysningene dine.  

Hvis du er vant til å handle på nettet vet du sikkert at et kredittkort da er et godt og trygt valg for betaling. Fagdirektør i Datatilsynet, Atle Årnes, forteller at det er noen ekstra forhåndsregler du bør ta når du skal handle på nettet.

– Det er viktig å tenke på at du faktisk legger igjen en del informasjon om deg selv når du bruker kredittkort. Husk at du selv har ansvar for å velge en butikk du stoler på, forteller han.

Det er viktig å tenke på at du faktisk legger igjen en del informasjon om deg selv når du bruker kredittkort

Sjekk troverdigheten til bedriften

For hadde du gått inn i en sjuskete sjappe i virkeligheten? Hvis du ikke helt stoler på butikkens troverdighet, ville du kanskje snudd ved dørterskelen. I følge fagdirektøren bør du utøve samme skepsis og ettertanke når du handler på nett.

Atle Årnes i Datatilsynet har gode råd til en sikker netthandel.

– Det dreier seg om å vite hvem du skal handle hos og stole på virksomheten du besøker. Se hvilken butikk du har med å gjøre og undersøk på forhånd hvilke erfaringer andre har, sier han.

Dessverre er det ikke alltid like lett å gjenkjenne en useriøs bedrift på nettet.

– Det er billig å lage en nettbutikk som ser bra og profesjonell ut. Forhør deg med familie og venner om de har noen erfaring, eller gjør et søk på nettet. Opplever noen å bli lurt, havner den infoen raskt på nettet, forteller han.

Undersøk vilkårene

Men hva skjer med alle de andre opplysningene vi må oppgi for å kunne handle? Det aller viktigste er å gå igjennom vilkårene til den aktuelle nettbutikken for å vite hvordan de vil behandle din informasjon.

– Det er min absolutte anbefaling for en sikker handel. Hvis du ikke finner personvernvilkårene på nettsiden, bør du være på vakt. Butikken plikter å fortelle hvilket lovverk de ligger innunder og hva de gjør med opplysningene du oppgir, forteller Atle.

Hvis du ikke finner personvernvilkårene på nettsiden, bør du være på vakt

Personvernvilkår og avtalevilkår skal alltid ligge lett tilgjengelig. Du bør også vite at det er forskjell på om du skal forholde deg til en nettbutikk som ligger i Norge og Europa, enn i for eksempel USA eller Asia.

– I Europa er det slik at du bare blir spurt om å oppgi den nødvendigste informasjonen, mens i andre land kan de spørre om mye mer uten at det er regulert av loven.

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Europeiske nettbutikker kan nemlig bare bruke informasjonen din til handel. Butikker som ligger andre steder i verden kan selge informasjonen til en tredje part, som igjen vil bruke dette for å plage deg med sine egne tilbud.

Vær oppmerksom

Vi gir ofte fra oss informasjon som vi ikke vet at nettbutikkene lagrer. Dette gjør at de kan følge med på hvor du surfer på og hva du er ute etter.

– Det er ikke bare å tro at alt er som å handle i butikken i Norge. Er du oppmerksom på dette og sjekker at du skal handle fra en seriøs bedrift, er det ingenting å være bekymret for, avslutter fagdirektøren.

PRISEKSEMPEL VED UTSATT BETALING:

Effektiv rente 19,92 %, 15.000 kr, o/12 mnd, kredittkostnad 1282 kr. Samlet kredittbeløp 16.281 kr.