Selv med husforsikring har du et ansvar

Skrevet av: Mailen Sorknes | Publisert: 25. Apr 2016 | Kategori: Kollektive hjem

Er du huseier anbefales det at du, i tillegg til innboforsikring, også tegner en husforsikring. Selv om du er forsikret mot diverse skader som kan oppstå er det fortsatt en del ting du selv er ansvarlig for. Dette må du vite om å eie et hus.

Uansett om du eier rekkehus, enmanns- eller tomannsbolig er det viktig å være godt sikret slik at du får dekket både innbo og selve huset i tilfelle store skader som følge av brann eller vannlekkasje. Skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring, Fred Nilsen, håper alle har både innbo- og husforsikring på plass.

– Selv om det ikke er noen forpliktelser på at man skal ha det, håper jeg det er såpass åpenbart for de fleste. Det er heller ikke så veldig dyrt å forsikre huset, så det er ikke der jeg ville spart på pengene, sier han.

En husforsikring kan gi deg erstatning slik at du kan reparere eller bygge et nytt hus. Men selv med forsikring er det ikke alt som er dekket – for du som huseier har et ansvar for visse ting.

Skru av vannet når du reiser bort

Visste du at innbrudd er den skadetypen folk melder nest flest av til forsikringsselskapene i hele landet? Det er likevel ikke gitt at du får dekket alt hvis du selv har vært uforsvarlig.

En klassisk feil mange gjør utenfor hus og hytte, er å legge ekstranøkkelen under typiske gjenstander som dørmatten eller blomsterpotta

– Døren skal alltid være låst når du forlater huset. Går du fra et vindu i luftestilling får du også dårlig erstatning hvis noen bryter seg inn via vinduet som står oppe, forteller Fred.

En klassisk feil mange gjør utenfor hus og hytte, er å legge ekstranøkkelen under typiske gjenstander som dørmatten eller blomsterpotta. Fred har selv gått rundt og sjekket dette i et hytteområde og fant nøkkelen til inngangsdøren på hele 60 prosent av hyttene han undersøkte.

– De med uærlige hensikter leter først på disse stedene, så der må du passe bedre på, oppfordrer han.

Vannskade er den skadetypen som meldes flest ganger. I denne sammenhengen er det både hjemme og i fritidsboligen noen ekstra ting å huske på – særlig om vinteren.

– Er du mer enn to dager borte, skal stoppekrana stenges. Det må også være tilstrekkelig varme i huset slik at rørene ikke sprekker av frostskader. Gjør du ikke disse tingene kan du få en sterkt redusert erstatningssum.

Unngå billig og ufaglært arbeidskraft

Skadeforebyggeren oppfordrer alle til å holde seg unna fristende tilbud om billig arbeidskraft til reparasjoner og byggeløsninger. Alt av elektrisk- og rørarbeid skal nemlig utføres av godkjente fagfolk.

– Det å bruke kronene på å få gjort en ordentlig jobb er virkelig verdt det. Oppstår det en brann- eller vannskade i ettertid som du kanskje ikke får erstattet, er ikke det noe hyggelig.

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Det er viktig at du følger sikkerhetsforskriftene som er nevnt i forsikringen din for å unngå at erstatningen reduseres eller faller bort. I forskriftene står det blant annet at det elektriske anlegget til enhver tid skal være i orden.

– En god og enkel måte å oppfylle dette kravet på er å gjennomføre en el-kontroll hvert femte år for å avdekke feil og få rettet opp dette før det skjer noe. Gjennomført kontroll og retting av feil gir også rabatt på forsikringskostnaden.

I tillegg har du ansvar for at alt av slukkeutstyr fungerer som det skal og at du vet hvor det står. Det er påbudt med brannvarslere som kan høres fra alle oppholdsrom og soverom når dørene er lukket.

– Mange har en røykvarsler som kanskje ikke virker når den skal. Husk å bytte batteri med jevne mellomrom og kast røykvarsleren når den er over ti år gammel. Det skal alltid være rømningsveier slik at folk kommer seg ut, sier Fred.

Et tips er også å ta seg en liten runde rundt eiendommen for å se om alt er som det skal. Ekstra sikkerhet får du hvis du installerer boligalarm med integrert brannalarm.

Ansvar for vedlikehold

Hovedregelen er at du som huseier har ansvar for å vedlikeholde huset ditt, og da er det noe arbeid som må foretas – enten du gjør det selv eller får tak i hjelp fra andre.

– Du må blant annet sørge for at taket er tett, at takrenner er rengjort og at de er med åpne nedløp slik at du ikke får skader på huset.

Hvis huset ditt begynner å bli gammelt, bør du uansett tenke på å oppgradere det – særlig det elektriske anlegget, som bør være som i et helt nytt hus.

Hovedregelen er at du som huseier har ansvar for å vedlikeholde huset ditt

Skadeforebyggeren anbefaler også at du går gjennom forsikringsavtalen for husforsikringen. Meld fra til selskapet ved endret bruk av huset og endringer av sikkerhetstiltakene som er iverksatt. Husk at du til enhver tid må oppgi riktig informasjon og at du må betale forsikringspremien til riktig tid.

Enten uhellet er ute og du vil melde skade eller om du bare har noen spørsmål, oppfordrer Fred til å ta kontakt med forsikringsselskapet.

– Bruk forsikringsselskapet så fort det er noe du lurer på. Skjer det en skade har vi gode hjelpere og du får kjapp beskjed om hva du må gjøre, avslutter han.

LOfavør Husforsikring

Er du medlem i et LO-forbund kan du allerede ha innboforsikringen LOfavør Innboforsikring obligatorisk i medlemsskapet ditt. Med LOfavør Husforsikring i tillegg får du ett oppgjør, én kontaktperson og én egenandel dersom hjemmet ditt får en skade.

Har du hus, trenger du husforsikring. Vi anbefaler LOfavør Husforsikring. Da får du automatisk toppdekningen hos vår samarbeidspartner SpareBank 1, uten tillegg i prisen. Les mer og sjekk pris her