Unngå trøbbel når du skal kjøpe bolig

Skrevet av: Mailen Sorknes | Publisert: 24. Sep 2015 | Kategori: Juridisk

Når du skal kjøpe bolig foreligger det en risiko for at du kan havne i en tvist med selgeren over feil og mangler. Hvilke forsikringer bør du ha for å løse saken på best mulig måte?

Det å kjøpe bolig er ofte en krevende og vanskelig prosess i seg selv, uten at du i tillegg må tenke på hva som kan skje hvis det oppstår en konflikt med selgeren.

Så hva må du tenke på for å få den rette hjelpen under en eiendomstvist?

Få advokathjelp gjennom forsikring

– Det veldig mange ikke er klar over er at du via forsikringer du allerede har, kan være dekket med advokathjelp i en eventuell boligtvist, forteller advokat og partner i Advokatfirmaet Legalis AS, Mathias S. Bødtker.

– Boligkjøperforsikringen er et greit alternativ, men trenger ikke å være nødvendig

Dette gjelder hvis du har innboforsikring og/eller boligforsikring – som det anbefales at alle har. Er du medlem av et LO-forbund kan du ha LOfavør Innboforsikring inkludert i ditt medlemskap og via fordelsprogrammet LOfavør kan du søke om videre bistand i tvistesaker. Samarbeidspartner Legalis vil da levere deg god advokathjelp i slike situasjoner.

Mange velger å tegne boligkjøperforsikring i tillegg for å sikre seg selv under et boligkjøp, og særlig hvis selgeren på sin side har en eierskifteforsikring. Men er det virkelig nødvendig?

– Boligkjøperforsikringen er et greit alternativ, men trenger ikke å være nødvendig hvis du allerede har krav på rettshjelpdekning via innboforsikringen, sier advokaten.

Etterspør dokumentasjon på boligen

Ellers i kjøpsprosessen er det viktig å være nøye når du undersøker boligen på visning, og ta gjerne med deg en fagperson som kan gjøre en grundig overfladisk gjennomgang.

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Særlig baderom og kjøkken i alle boliger, samt drenering og tak på eneboliger, er typiske problemområder som kan føre til tvister i ettertid.

– Etterspør dokumenter som tilsier hvor gammelt badet er, hvem som har bygget det og om arbeidet er utført av en fagperson. Det samme gjelder kjøkkenet – er det nytt, så etterlys dokumentasjon, understreker advokaten.

Et annet tips er at du bør få tak i en samsvarserklæring på at en elektriker har godkjent installasjonen av det elektriske anlegget og at det er utført i samsvar med forskriftenes krav.

Stor kompetanse på boligkonflikter

Advokatene i Legalis bistår i mange kjøps- og salgstvister – noe som er et av kjerneområdene der de har størst kompetanse.

Får du en objektiv vurdering tidlig i prosessen vil du slippe å bruke tid og penger på en sak du kanskje ikke vinner

– Vårt fokus er at vi gjør alt for klientens beste, og sier derfor ifra om det er hensiktsmessig for deg å bruke tid og krefter på en sak eller ikke. Får du en objektiv vurdering tidlig i prosessen vil du slippe å bruke tid og penger på en sak du kanskje ikke vinner frem på.

Les mer om advokatbistanden du kan få gjennom LOfavør.