Disse kontraktene må du ha i privatlivet

Skrevet av: Mailen Sorknes | Publisert: 30. Nov 2015 | Kategori: Juridisk

Å ha orden i papirer og kontrakter er viktig på flere områder i privatlivet. Det gir deg kontroll ved å forebygge eventuelle konflikter i fremtiden. Men hvilke kontrakter er det lurt å ha?

Samboerkontrakt, testament og håndverkerkontrakt – det finnes mange eksempler på kontrakter du må og bør ha en eller annen gang i løpet av livet. Det handler om å være smart og ha kontroll hvis det skulle oppstå uforutsette hendelser.

Torstein Bae i Advokatfirmaet Legalis forteller om viktigheten av ulike kontrakter.

Skal du skrive en ordentlig kontrakt, trenger du bistand fra en advokat. Er du medlem i et LO-forbund får du gunstige priser på advokatbistand fra Advokatfirmaet Legalis, via fordelsprogrammet LOfavør.

– En del av jobben vår er å forebygge konflikter, og da er det kontrakter vi bruker, sier advokatfullmektig og daglig leder i Advokatfirmaet Legalis, Torstein Bae.

Her får du en oversikt over de viktigste kontraktene å huske på i privatlivet.

Samboerkontrakt

Advokaten anbefaler alle par som bor sammen eller som planlegger å flytte sammen, å skaffe en samboerkontrakt.

– En samboerkontrakt er viktig fordi det forebygger mange unødvendige problemer ved et samlivsbrudd. Ved å skrive ned hvordan ulike ting skal fordeles slipper man en eventuell konflikt som kan bli både langvarig og kostbar.

Det handler om å ha trygghet og en oversikt over hva som kan skje dersom ting ikke går som planlagt

Det er mange som ikke ønsker å forholde seg til tanken på et brudd, men heller vil ta det som det kommer. Det kan du komme til å angre på.

– Du unngår krangel over hvem som innfridde lånet eller betalte for bilen. Å ordne en samboerkontrakt er fort gjort og en god investering, sier han.

Ektepakt

Formuedelingen mellom ektefeller ved skilsmisse blir regulert av loven, men ønsker du at noe skal holdes utenfor likedelingen er det lurt med en ektepakt. En slik kontrakt sikrer deg nemlig forutsigbarhet og ryddighet ved å regulere det økonomiske oppgjøret, og fordeling av eiendeler i en eventuell skilsmisse.

– Selv om man kommer godt overens i starten av forholdet er man gjerne ikke så gode venner ved veis ende – og da kan det oppstå problemer ut av mange ting. En ektepakt vil derfor skape klarhet slik at det ikke blir noe rom for å krangle om det senere, sier advokaten.

For at ektepakten skal være gyldig, må den være utformet skriftlig og være underskrevet av ektefellene, samt to vitner.

Testament

Har du tenkt over hvordan eiendelene dine skal fordeles etter at du er borte? Et testament er kanskje en av privatlivets aller viktigste avtaler, og er en kontrakt som gir deg muligheten til å styre hva som skjer med verdiene du etterlater deg.

Testamentet er nyttig for å unngå konflikter den dagen du faller bort

– Testamentet er nyttig for å unngå konflikter den dagen du faller bort, forteller Torstein.

Deler av arveoppgjøret er lovfestet. Ektefelle har krav på noe, mens biologiske barn har krav på minst to tredjedeler av formuen som blir etterlatt. Men noen ønsker å fordele ting på en annen måte enn det som står i loven.

– Kanskje er det en bonusfamilie inne i bildet og du vil avklare hvordan arven skal fordeles mellom biologiske barn og stebarna. Eller om du ønsker at det ene barnet får hytta, mens det andre barnet får boligen. Noen ønsker å etterlate arv til noen de har hatt et spesielt forhold til, en veldedighet eller andre ting. Da er det veldig viktig å få avklart dette i en kontrakt.

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Veiledning uten kostnad

Generelt bør du ha en kontrakt når det gjelder alle økonomiske transaksjoner der det er snakk om større verdier.

– Dette gjelder for eksempel kjøp og salg av bolig, håndverkertjenester og bilkjøp. Det handler om å ha trygghet og en oversikt over hva som kan skje dersom ting ikke går som planlagt.

Advokaten anbefaler å få det unna – før det er for sent.

– Det som er fint for medlemmer av et LO-forbund er at de alltid kan ringe oss og få innledende veiledning og noen gode råd på veien helt uten kostnad.

Advokatene hos Advokatfirmaet Legalis har lang erfaring og har spesialister innen de fleste områder du kan støte på. Les mer om advokatbistanden for medlemmer av et LO-forbund.