Derfor bør du ha samboerkontrakt

Skrevet av: Mailen Sorknes | Publisert: 1. Oct 2015 | Kategori: Juridisk

Et samlivsbrudd kan være vanskelig nok uten at dere havner i en heftig krangel over eiendeler og økonomi. Med en samboerkontrakt sikrer du at prosessen blir så smertefri som mulig.

Uansett om du nylig flyttet sammen med kjæresten eller om dere har bodd sammen i flere år, er det mange grunner til å skaffe en samboerkontrakt. Det finnes faktisk ingen lovverk som fører til likedeling av verdier ved et brudd for samboere uten en slik kontrakt.

For det er nemlig ikke slik at et samliv automatisk fører til sameie, og som samboere er dere ikke likestilt på samme måte ektefeller er.

– Du bør ha samboerkontrakt for å forebygge konflikter ved et eventuelt brudd

– Du bør ha samboerkontrakt for å forebygge konflikter ved et eventuelt brudd. Det vil også gi en økonomisk forutsigbarhet som gjør at du kan føle deg trygg på hva som kan skje hvis dette blir aktuelt, forklarer advokat i Advokatfirmaet Legalis AS, Olav Lægreid.

Unngå krangel over økonomien

Ved et brudd lar vi oss ofte styre av sterke følelser – som overstyrer fornuften. Konflikter kan derfor oppstå av mange ulike grunner. Kanskje er det slik at den ene har flyttet inn hos den andre eller det er vesentlige forskjeller i økonomien.

HELP Advokatforsikring

Har du allerede advokathjelp tilgjengelig? Noen LO-forbund har inngått kollektiv avtale med HELP Forsikring om Advokatforsikring, slik at advokatbistand på mange viktige områder er inkludert i medlemskapet. Om du lurer på om ditt forbund er et av disse, er turen kort til lofavor.no.

– En typisk tvist er når den som har flyttet inn har hatt best inntekt og mener hun eller han derfor har opparbeidet seg medeierskap i boligen. Men påstander om medeierskap reiser ofte kompliserte beregningsspørsmål, noe som vil gjøre det til en tidkrevende og dyr sak å forfølge.

Med en samboerkontrakt unngår du slike problemer. Men hva skal inkluderes i kontrakten?

– Du bør ha en plan for hvordan dere skal fordele store aktiva som bolig, bil, fritidseiendom og innbo dersom samlivet tar slutt.

Sikre deg mot konsekvenser

Mange velger å leve i ugift samliv, særlig hvis de har barn fra før.

– Nettopp dette er en viktig grunn til å inngå kontrakt. Uten en klar formening om hva som skal skje etter et brudd, kan det ikke bare dukke opp problemer ved fordeling av eiendeler, men også i forbindelse med dødsfall. Samboere har nemlig ikke samme rett til arv som gifte – med mindre du har skrevet testamente, forklarer advokaten.

Det er nyttig å få analysert situasjonen i samtale med en advokat

En kombinert samboerkontrakt og testament utarbeidet i samråd med advokat, betyr altså å sikre seg mot konsekvensene av samlivsbrudd både i livet og ved død. Følg advokatens råd og gjør det heller før enn senere.

– Utfallet av å ikke ha et slikt dokument kan være ganske usikkert.

Nyttig samtale med advokat

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Via LOfavør finner du juridiske standardkontrakter fra samarbeidspartner Legalis. En standard samboerkontrakt anbefales hvis det ikke skal gjøres testament og formueforholdene er oversiktlige og ukompliserte.

Er du medlem av et LO-forbund kan du få øyeblikkelig hjelp av advokatene hos Legalis. Hvis det oppstår konflikter eller om du sitter med spørsmål, er det derfor bare å ta kontakt. Som medlem har du gratis innledende veiledning på telefonen.

– Vi starter med en innledende samtale for å få en oversikt over hva partene har. Har den ene flyttet inn hos den andre eller startet begge på bar bakke? Det er nyttig å få analysert situasjonen i samtale med en advokat, og så hjelper vi deg videre derfra, avslutter han.

Advokatene hos Legalis har lang erfaring og har spesialister innen de fleste områder du kan støte på. Les mer om advokatbistanden for medlemmer av et LO-forbund.