Studiestart fra A til Å

Skrevet av: Mailen Sorknes | Publisert: 30. Jul 2017 | Kategori: Info

For mange unge betyr høstens studiestart også starten på en ny hverdag som innebærer mer ansvar enn tidligere. Men hva innebærer det? Her har du en liten guide til alt du bør huske på.

Skal du studere for første gang eller er utdanningen din allerede på god vei? Kanskje du i tillegg skal flytte hjemmefra for første gang eller endelig skal flytte ut av kollektivet? Dersom du også har skaffet deg en deltidsjobb ved siden av studiene, er det mye som skjer på én gang.

Et godt tips er at du melder deg inn i et LO-forbund

Du står plutselig på terskelen til voksenlivet og skal klare deg selv i større grad enn før. Det innebærer også at du må forholde deg til praktiske, men kanskje litt kjedelige ting, som forsikring og lån. Heldigvis er veien til gode råd kort.

Ferdig forhandlede avtaler for deg

Et godt tips er at du melder deg inn i et LO-forbund, for da slipper du nemlig å ta de vanskelige valgene om hvilke banktjenester du skal velge. Det er faktisk ikke nødvendig å vente til du er i fullt arbeid, for du kan også være studentmedlem – og få tilgang til gode fordeler forhandlet frem spesielt til deg som lever på et studentbudsjett. Via fordelsprogrammet LOfavør kan du dermed føle deg trygg både i jobbsammenheng og privat.

Det du må vite for å bli studentmedlem i et LO-forbund er at studiet må være hovedbeskjeftigelsen din, og at inntekten ikke kan overstige Lånekassens grense for å få stipend. Tjener du mer enn dette, blir du heller tilbudt et ordinært medlemskap.

Du lurer kanskje på hvilke fordeler du kan, og bør, benytte deg av? La oss starte med forsikringer.

3 viktige forsikringer alle studenter bør ha

Når du melder deg inn i et LO-forbund får du innboforsikringen LOfavør Innboforsikring i medlemskapet ditt. Det betyr at det aller meste du eier – som klær, PC, møbler og kjøkkenutstyr – er forsikret mot for eksempel brann og innbrudd. Skulle det verste skje, kan du få tilbake store deler av verdiene dine.

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Men det er ikke bare innboet som bør forsikres, du bør også forsikre deg selv på reise eller dersom du skulle komme utfor en ulykke.

Det er her reise- og ulykkesforsikring kommer inn, og begge disse er tilgjengelige i én super trygghetspakke, nemlig LOfavør Student- og lærlingforsikring.

Med den skreddersydde forsikringspakken får du en helårs reiseforsikring og ulykkesforsikring i ett som sikrer deg økonomisk mot uforutsette hendelser både på ferie og ellers. Og sammen med innboforsikringen din får du dermed en veldig god forsikringsgrunnpakke til rimelig pris.

Praktisk med depositumslån

For mange unge som flytter hjemmefra for første gang er det vanlig å leie bolig. Men siden det ikke er alle forunt å få tak i flere måneders leie på kort tid kan det for en student være utfordrende å få tak i depositum. Dette er et beløp utleier krever som en sikkerhet mot eventuelle skader i fremtiden.

Men også her har LOfavør en løsning som kan være til hjelp – nemlig LOfavør Depositumslån. Her kan du låne opptil 30 000 kroner, og få inntil 5 års nedbetalingstid. Du får i tillegg lavere rente enn andre bankkunder hos leverandøren av lånet, SpareBank 1.

Ekstra gunstig boliglån for deg som er ung

Den dagen du ønsker å ta skrittet videre ut på boligmarkedet og skal kjøpe deg din første bolig, vil du trenge finansiering. Da finner du også et gunstig boliglån i fordelsprogrammet, nemlig LOfavør Boliglån Ung.

Sett deg inn i de ulike fordelene for å se hvilke som passer for deg

Denne gir deg rabatt på boliglånet og halv pris på etablering, i tillegg til at du også tilbys en rådgiver som hjelper deg med økonomiske råd. Dette er en praktisk bankfordel, som ikke bare gjelder dersom du er studentmedlem, men så lenge du er mellom 18 og 34 år gammel.

Studenttilbud på hotell og leiebil

Det er ikke bare forsikringer og lån du kan benytte deg av i fordelsprogrammet, det er også andre fordeler som er spesielt tilrettelagt for deg som er student. Får du plutselig behov for bil, skal på ferie eller trenger en overnatting, er det kjekt å vite at du kan benytte deg av egne studenttilbud på leiebil og hotell.

I samarbeid med Nordic Choice Hotels kan du få et dobbeltrom til 599 kroner per natt, noe som er en gunstig pris – spesielt hvis dere er to. Tilbudet gjelder varemerket Comfort Hotels, og du kan velge mellom over 30 Comfort-hoteller i Norge, Sverige, Danmark og Litauen. Hotellene ligger sentralt til, slik at du enkelt kan oppholde deg i nærheten av der det skjer – og frokost er inkludert i prisen.

Du kan benytte deg av egne studenttilbud på leiebil og hotell

Enten du trenger bil for å kjøre til hytta, nabobyen, utlandet eller for å flytte, så kan du leie akkurat den bilen som passer ditt behov hos Hertz Bilutleie. Studenttilbudet gir deg opptil 20 prosent rabatt, ikke bare i Norge, men også ellers i Europa.

Andre medlemsfordeler du kan nyte godt av gjennom LOfavør, og som før eller senere vil komme godt med, er blant annet flere forsikringer og banktjenester, pluss strøm, juridisk bistand og flere feriefordeler. Sett deg inn i de ulike fordelene for å se hvilke som passer for deg.

Les mer om hvilke medlemsfordeler du kan benytte deg av gjennom fordelsprogrammet LOfavør.

PRISEKSEMPLER:

BOLIGLÅN FOR UNGE:
Et lån på 2 millioner kroner med 25 års nedbetaling. Lånet koster 8.773,- i måneden (Terminbeløp). Rente 2,25% Effektiv rente er fra 2,33%. Termingebyr kr 50,- Totalt kr. 2.631.478,-

DEPOSITUMSLÅN UNG:
Lån av 21 000,- til 4,90 % i rente, nedbetalt over fem år med 30,- i termingebyr og 375,- i etableringsgebyr gir:

  • Terminbeløp: kr. 425,-
  • Effektiv rente: 9,07%
  • Totalsum: kr. 25 894,-