Gode tips til deg som skal studere

Skrevet av: Mailen Sorknes | Publisert: 4. Aug 2016 | Kategori: Info

Uansett om du er førstegangsstudent eller ikke, er det alltid spennende når et nytt studieår står for døren. Skal du i tillegg flytte hjemmefra for første gang, får du enda mer å forholde deg til. Dette må du vite før du tar fatt på studenttilværelsen.

Gratulerer med studieplass! Som ung og ny student har du en begivenhetsrik tid i vente, men når du starter en ny epoke i livet er det en del ting som er viktige å huske på.

Det er ekstra mye å sette seg inn i hvis du skal flytte hjemmefra for første gang, og mer ansvar følger. Forsikring er for eksempel et tema mange unge ser på som både tørt og unødvendig, men det er blant de tingene du blir nødt til å ta stilling til.

Les videre for nyttige tips til det nye studieåret.

Tilgang til nyttige fordeler

Noe av det første du bør tenke på, er at også studenter kan være medlem av et LO-forbund. Det er nemlig ikke kun forbeholdt de med mange år i arbeidslivet bak seg. Med en deltidsjobb ved siden av studiene får du ikke bare en bedre økonomi, men både verdifull erfaring og muligheten til å organisere deg.

Forutsetningen for å bli studentmedlem i et LO-forbund er at studiet er hovedbeskjeftigelsen din

Forutsetningen for å bli studentmedlem i et LO-forbund er at studiet er hovedbeskjeftigelsen din og at inntekten ikke overstiger Lånekassens grense for å få stipend. Skulle du likevel tjene mer enn dette, er det ikke verre enn at du blir tilbudt et ordinært medlemskap. Tilgang til fordelsprogrammet LOfavør vil bidra til at du kan føle deg trygg både i jobbsammenheng og privat.

Gunstig depositumslån

Når du har kommet inn på studiet, må du kanskje finne deg et nytt sted å bo. Om du vil ha en studenthybel i gangavstand fra skolen, skal bo i kollektiv eller leie deg en leilighet, avhenger av hva som er mest praktisk for deg.

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Uansett hva du ender opp med, må du mest sannsynlig ut med et depositum som utleier krever som en sikkerhet for eventuelle skader. Denne kan være på størrelse med flere måneders leie – en sum som for noen kan være vanskelig å skaffe på kort tid. Da kan løsningen være LOfavør Depositumslån. Med det gunstige depositumslånet fra LOfavør kan du låne opptil 30 000 kroner. Du får også lavere rente enn andre bankkunder hos leverandøren av lånet, SpareBank 1.

Kontrakt til kollektivet

Av både sosiale og økonomiske årsaker er det mange studenter som velger å flytte inn i et bokollektiv – enten sammen med noen de kjenner fra før eller med ukjente romkamerater. For å unngå eventuelle konflikter som kan oppstå, er det smart å skrive en kontrakt med de du skal bo sammen med, i tillegg til den vanlige leiekontrakten med utleier.

Er det én som skal ha ansvar for betaling av regninger eller skal det deles mellom dere? Skal dere kjøpe mat sammen eller hver for dere? Hvem skal vaske hva og hvor ofte, og når skal det være stille i leiligheten? Ved å ha en skriftlig avtale om spørsmål som disse, slipper dere krangling og unødvendig frustrasjon.

Som medlem i et LO-forbund kan du benytte deg av juridisk bistand fra Advokatfirmaet Legalis, som blant annet tilbyr en gratis innledende samtale. Da kan du helt uforpliktende ta kontakt for å spørre om det du lurer på.

Få studielånet til å vare lenger

Med boligen på plass får du nye ting å forholde deg til, som husleie og strøm. Visste du at det for eksempel ikke bare er strøm du må betale for, men også nettleie for strømnettet? Blant fordelene i LOfavør finner du derfor også gode strømtilbud fra Fjordkraft. Trenger du å leie bil til flyttingen eller for å reise hjem på besøk, kan du benytte deg av studenttilbud på leiebil fra Hertz.

Slik laster du ned appen LOfavør Studentbudsjett

Som du skjønner, er det mange nyttige fordeler for deg som er student og ikke har det største budsjettet. Det finnes også flere smarte måter å få studielånet til å vare lenger. Start gjerne med å sette opp et budsjett. Med LOfavørs app Studentbudsjett på mobilen ser du enkelt hva som er planlagte innkjøp og utgifter hver måned. Du får også god oversikt over hva pengene dine faktisk går til. Glem heller ikke å starte tidlig med å spare i BSU.

Viktige forsikringer for studenter

Forsikringer er et annet tema som plutselig blir veldig aktuelt når du ikke lenger bor hos foreldrene dine. Innboforsikring er ofte den eneste forsikringen som fremdeles kan dekke deg når du har flyttet hjemmefra, så lenge du ikke bytter adresse i Folkeregisteret. Som regel gjelder denne forsikringen frem til du fyller 20 år, og etter det må du ha din egen.

Forsikringer er et annet tema som plutselig blir veldig aktuelt når du ikke lenger bor hos foreldrene dine

Men det er ingen grunn til å stresse. For som medlem i et LO-forbund kan du allerede ha det som er Norges beste innboforsikring inkludert i medlemskapet ditt, nemlig LOfavør Innboforsikring. Og fordi du er studentmedlem, betaler du heller ingen egenandel ved skader over 1000 kroner.

To andre viktige forsikringer er reise- og ulykkesforsikring. Da dekker du tap av eiendelene dine utenfor hjemmet og på reise, samt at du sikrer deg selv økonomisk hvis du skulle havne i en ulykke som gjør deg helt eller delvis invalid. For å gjøre det enklere for deg har LOfavør en egen student- og lærlingforsikring med disse forsikringene i én og samme pakke. Det gir deg god trygghet til en gunstig pris.

LOfavør Ung

Med disse rådene stiller du litt bedre forberedt når du skal klare deg selv, og med LOfavør i ryggen kan du føle deg enda litt tryggere i studenttilværelsen. Da gjenstår det bare å si lykke til med det nye studieåret!

Les mer om hvilke gode fordeler studenter og unge mellom 18 og 34 år får med LOfavør Ung.

PRISEKSEMPEL DEPOSITUMSLÅN UNG:

Lån av 21 000,- til 4,90 % i rente, nedbetalt over fem år med 30,- i termingebyr og 375,- i etableringsgebyr gir:

  • Terminbeløp: kr. 425,-
  • Effektiv rente: 9,07%
  • Totalsum: kr. 25 894,-