Støtte til familiens økonomi etter din bortgang

Skrevet av: Mailen Sorknes | Publisert: 9. Nov 2015 | Kategori: Forsikring

Å sikre en ordentlig begravelse for medlemmer i et LO-forbund er historisk noe LO har vært opptatt av – for at vi en dag faller bort er noe alle vet. Har du tenkt videre over hva som vil skje med familien din om du blir brått revet bort en dag?

Helt siden slutten av 1800-tallet har LO tatt vare på sine medlemmer i arbeidslivet, mens fordelsprogrammet LOfavør er opptatt av at du også skal føle deg trygg i privatlivet. Derfor forhandler de frem gode avtaler for deg som er medlem i et LO-forbund.

Det er mange som ikke var så opptatt av tariffavtalene før i tiden, men de var opptatt av å komme i jorda på en verdig måte

Visste du at retten til å få en verdig begravelse var en av de første fordelene som lå til grunn for de som var fagorganisert? LO startet blant annet med gravferdskassene, eller begravelseskassene, som ga medlemmer i et LO-forbund stønad til gravferden.

– Det er mange som ikke var så opptatt av tariffavtalene før i tiden, men de var opptatt av å komme i jorda på en verdig måte. Dette gjaldt både for en selv og for familien, sier Jan Olav Lajord, spesialrådgiver i organisasjonsavdelingen i LO.

Stønad til gravferden

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Etter krigen var begravelseskassene faktisk så viktig for mange at det var derfor de valgte å melde seg inn i foreningene. Et dødsfall er en stor nok påkjenning for de etterlatte uten at man også må bekymre seg for utgifter til begravelsen.

– Det kostet mye penger – og det gjør det fortsatt den dag i dag. Men den gang dekket kassene naturligvis mer av utgiftene til begravelse enn de gjør nå, sier han.

Dette er fremdeles noe LO er veldig opptatt av, og mange fagforeninger tilknyttet LO utbetaler fremdeles gravferdsstønad til sine medlemmer – via LOfavør Grunnforsikring eller andre forbundsordninger. Denne gir økonomisk førstehjelp ved dødsfall både i fritid og arbeidstid, og vil alltid komme i tillegg til andre livsforsikringer.

Sjekk om du har denne forsikringen obligatorisk via medlemsskapet ditt.

Skaff deg livsforsikring i tillegg

Selv om noen forbundsordninger sørger for at dine etterlatte får utbetalt en engangsstønad til deler av begravelsen, vil det ikke dekke det økonomiske tapet som oppstår når du går fra to inntekter til én. Har du tenkt over hva som vil skje med økonomien til din familie dersom en av hovedforsørgerne faller bort?

Som en ekstra sikkerhet for familien som blir etterlatt vil det derfor være fornuftig å tegne en LOfavør Livsforsikring i tillegg. En livsforsikring vil sørge for at de som blir igjen kan nedbetale gjeld og opprettholde levestandarden.

En livsforsikring vil sørge for at de som blir igjen kan nedbetale gjeld og opprettholde levestandarden

Utbetalingen er skattefri og utbetales uansett dødsårsak. Forsikringssummen kan være mellom 100 000 og 10 000 000 kroner – men det er lurt å gå for en sum som minst dekker gjelden du etterlater deg, pluss litt inntekt over en periode.

Forsikringen kan tegnes av alle medlemmer av et LO-forbund mellom 15 og 79 år, og varer til du har fylt 80 år gammel. LOfavør Livsforsikring leveres av samarbeidspartner SpareBank 1.