Har du forsikret bunaden?

Skrevet av: Tonje Robertsen | Publisert: 10. May 2016 | Kategori: Forsikring

Bunaden er gjerne det flotteste og dyreste plagget vi har. Likevel er det mange av oss som ikke har forsikret den, eller som tror at den forsikringen vi allerede har dekker mer enn den gjør. Noen får seg dessverre en overraskelse først etter at skaden har skjedd.

Vi bruker bunaden til feiring og fest, og ofte i settinger med store folkemengder. Derfor er noen av de vanligste skadene på folkedraktene rødvins- og ketchupflekker, svihull fra sigaretter og mindre revner.

Samtidig er bunaden kanskje det mest verdifulle og meningsfylte plagget vi har. Ikke bare koster den mye i kroner og øre – en komplett bunad med sølv kan koste opp mot 50 000 – 60 000 kroner. I tillegg har du kanskje arvet den, eller den er brodert av et familiemedlem.

Så hvorfor er det så mange som ikke forsikrer bunaden?

Det er nok en del usikkerhet angående forsikring av bunad

– Det er nok en del usikkerhet angående forsikring av bunad. Mye av det handler om at kundene gjerne har flere forsikringer som overlapper hverandre, men som også har huller hvor forsikringen ikke dekker, sier produktsjef Lars Marthinsen i Fremtind Forsikring.

Han påpeker at mye handler om bevisstgjøring.

– En av hovedgrunnene til at mange ikke tegner egen forsikring for bunaden, er at de tror at de er godt nok dekket med det de har fra før, sier Lars.

– Og så er det alltid noen som tenker “det skjer ikke meg”, legger han til.

Hva dekker forsikringen din?

Det er fort gjort å få en skade på bunaden. Selv om du er forsiktig, er det vanskelig å hindre rene uhell, som at andre søler på deg eller hekter fast noe i bunaden din. På reise kan du være uheldig å miste bagasjen hvor bunaden er pakket ned.

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Du har kanskje tenkt at slike skader dekkes av enten innbo- eller reiseforsikringen? Slik er det ikke nødvendigvis, men du som er medlem av et LO-forbund har et godt utgangspunkt.

For det første har du allerede Norges beste innboforsikring i LOfavør Innboforsikring. Denne forsikringen er en del av medlemskapet ditt, så lenge du ikke har har reservert deg, er elevmedlem eller medlem av Norsk Jernbaneforbund eller Norsk Lokmannsforbund.

Med denne innboforsikringen er det er ingen øvre forsikringssum og du har en lav egenandel på kun 3 000 kroner. Forsikringen dekker alt innbo og løsøre i hjemmet ditt ved brann, vann og tyveri. Enkeltgjenstander og samlinger er forsikret for inntil 300 000 kroner, så her er bunaden din er godt sikret hjemme.

Alle med LOfavør Innboforsikring har også dekning for inntil 30 000 kroner utenfor hjemmet, innenfor Norden. Dette betyr at bunaden din er sikret opp til denne summen, så lenge du ikke reiser ut av Norden med den.

Når det gjelder reiseforsikringen gjennom LOfavør, så gjelder den fra du forlater hjemmet ditt, og det er ingen krav til overnatting og ingen egenandel. Inkludert i denne ordningen er en uhellsforsikring som dekker skader opp til 2 500 kroner. Hvis du er på reise og bunaden blir borte med bagasjen, har du bedre dekning. Da er begrensningen på 40 000 per bunad..

Anbefaler verdisakforsikring

– Når det gjelder bunader, anbefaler vi å tegne en verdisakforsikring, sier Lars.

Denne forsikringen dekker skader på, eller tap av, kostbare gjenstander i hele verden – også når du er på reise. Gjennom LOfavør betaler du kun 1000 kroner i egenandel ved skade.

Når du tegner en slik forsikring, er det du selv som velger forsikringssummen.

Mitt inntrykk er at veldig mange tror at reiseforsikringen holder

De som har de mest kostbare bunadene vil ha mest nytte av forsikringen, ettersom tapet ved skade vil kunne være høyere for disse. Lars anbefaler imidlertid alle som skal reise noe sted med bunaden i bagasjen å tegne en verdisakforsikring på den.

– Mitt inntrykk er at veldig mange tror at reiseforsikringen holder. De som skal ha med seg bunaden til utlandet, spesielt utenfor Norden, bør tegne en verdisakforsikring i tillegg.

Sjekk om du har det du trenger

Med tanke på hvor mye du i utgangspunktet har betalt for bunaden, er det lurt å sørge for at du har forsikringer som dekker de vanligste skadene.

Du som er medlem av et LO-forbund, har gode betingelser på verdisaksforsikring.

Husk at du også allerede har Norges beste innboforsikring, LOfavør Innboforsikring, som en del av medlemskapet ditt.

For å føle deg trygg på at du har de forsikringene du trenger, og ikke er dobbeltforsikret, kan du snakke med en rådgiver i SpareBank 1.