Gode tips til sykkelferien for hele familien

Skrevet av: Mailen Sorknes | Publisert: 16. Jun 2016 | Kategori: Forsikring

En aktiv sykkelferie kan være en spennende opplevelse for både store og små. Men hva må du huske, hva skal du pakke og hvilken forsikring er det som gjelder på sykkelen?

Sykkel er et enkelt fremkomstmiddel og gir deg mange unike muligheter for fantastiske opplevelser fra sykkelsetet. Du får sett mer av de naturskjønne omgivelsene, kan ta det i rolig tempo og ikke minst er det miljøvennlig.

Uansett om du skal på sykkelferie med familien eller venner, med barn eller ikke, er god planlegging viktig. Her får du vite det du trenger før du setter føttene på pedalene og tråkker i vei.

Forberedelser til sykkelferien

Selv om det kan lønne seg å trene seg litt opp før du legger kilometerne bak deg, trenger du ikke være en proff syklist. Det beste med en slik ferie er at du kan tilpasse etter egen evne, sykle i eget tempo og ta så mange pauser du bare vil. Det vil likevel lønne seg å stille forberedt.

Det beste med en slik ferie er at du kan tilpasse etter egen evne, sykle i eget tempo og ta så mange pauser du bare vil

Noe av det viktigste er å sjekke sykkelen før avreise – du skal jo tilbringe flere timer om dagen på den. Er det nok luft i hjulene, er høyden tilpasset deg og sitter du godt? Synes du setet er ubehagelig å sitte lenge på, vil det være lurt med et mykt sykkelsete du kan sette utenpå det vanlige.

Det er smart å ha en sykkelveske til å feste på bagasjebrettet. Her er noen praktiske ting du bør pakke med:

  • Hjelm og sykkelbriller
  • Sykkelbukse med polstring
  • Hansker og verktøysett
  • Ekstra slange og sykkelpumpe
  • Gode sykkelsko og klikkpedaler
  • Lås og lappesaker

Ellers er det lurt å ha med seg et godt kart eller GPS med sykkelruter, turistbeskrivelser eller turistbrosjyrer, pluss en oversikt over overnattingssteder og campingplasser der dere kan stoppe underveis. Planlegg gjerne ruten med stoppesteder på forhånd.

Hvor skal du reise?

Et enkelt søk på nettet gir deg oversikten over ulike sykkelferier som spenner fra eksotiske Mauritius til populære Danmark. Men det er lite som slår en sykkelferie i Norge.

Prøv for eksempel øyhopping langs Helgelandskysten, sykle over Børgefjell med utsikt til flotte fjell og fjellvann eller gå for klassiske Rallarvegen, som flere ganger er kåret til Norges vakreste sykkelvei.

Skal dere sykle med barn er et godt tips å gjøre mest mulig research på forhånd

Det finnes flere nettsider med oversikt over reisemål med gode strekninger i Norge egnet for syklister og nasjonale sykkelruter. Ofte kan du også se lengde og vanskelighetsgrad, slik at du kan finne turen som passer for deg.

Sykkelferie med barn

Er dere flere som skal sykle sammen, uansett om det er med voksne eller barn, bør dere planlegge en rute som gjør at ingen blir hengende etter.

Underveis er det viktig å hele tiden huske på å ta med vann og matpakke. Lite er kjedeligere enn å bli sulten underveis uten å finne et sted du kan kjøpe mat. Da unngår du også grinete barn.

Skal dere sykle med barn er et godt tips å gjøre mest mulig research på forhånd. Barn blir fortere lei, og med god planlegging blir reisen enklere. Prøv å finne ut hvor lange avstander det er mellom overnattingssteder, spisesteder og butikker. Hvor skal dere stoppe på veien og hvilke attraksjoner er verdt å få med seg?

Sykle etter barnas tempo og ha med en sykkelvogn for de minste. Vær ekstra forsiktig i veibanen. Her kan for eksempel de voksne sykle mot veien, slik at barna skjermes mest mulig mot trafikken.

Sykkel og forsikring

Sykler er dyre gjenstander og populære blant tyver. Det foreligger derfor alltid en risiko for at de kan bli stjålet – både hjemme og når de er med på ferien. Hvilken forsikring trenger du?

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Sykler er ofte forsikret for tyveri gjennom innbo- eller reiseforsikring. Er du medlem i et LO-forbund kan du ha innboforsikringen LOfavør Innboforsikring obligatorisk i medlemskapet ditt. Dette betyr at du mest sannsynlig får dekket sykkelen din dersom den blir stjålet utenfor hjemmet ditt.

Merk at både sykler og sykkeltilhengere skal være låst når de ikke er i bruk. Begge erstattes med inntil 30 000 kroner per gjenstand hvis tyveriet skjer både i nærheten av og utenfor fast bosted.

Men hva når du skal på ferie? Reiseforsikring dekker som regel tap av sykkel utenfor Norden, med begrensninger. Har du for eksempel LOfavør Reiseforsikring med toppdekning, kan en sykkel utenfor Norden erstattes med inntil 30 000 kroner.

For å være helt sikker på at totalverdien av sykkelen med tilbehør blir dekket, vil det smarteste være å skaffe en verdisakforsikring. Særlig hvis du har investert i ordentlig utstyr og stadig tar det med til utlandet.

LOfavør Verdisakforsikring krever at sykkelen din er registrert i Securmark Sykkelregister, noe som gjør det enklere å få sykkelen din tilbake ved tyveri. Et av vilkårene for forsikringen er at du må dokumentere at verdien er over 25 000 kroner. Verdisakforsikringen dekker skader på eller tap av kostbare gjenstander i hele verden – også når du er på reise.

For å være sikker på at du har riktig forsikring til din sykkel og ditt bruk, ta kontakt med rådgivere hos SpareBank 1.