Er du sikret mot ID-tyveri?

Skrevet av: Christina Parker | Publisert: 10. Nov 2014 | Kategori: Forsikring

Du trenger ikke miste passet for å bli utsatt for ID-tyveri. Alt en ID-tyv trenger for å stjele identiteten din er informasjon om hvem du er og et dokument som bekrefter dette. Tar du godt nok vare på din egen identitet?

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

I følge Datatilsynet oppstår ID-tyveri når noen “anskaffer, overfører, besitter eller fremstår som rette innehaver av personlige opplysninger tilhørende en privatperson eller selskap på en uautorisert måte, med den hensikt å begå bedrageri eller annen kriminalitet”.

I 2013 var det dobbelt så mange som svarte at de var utsatt for ID-tyveri som i 2012. Antall ofre hadde steget fra 102.000 til 230.000, og mye tyder på at antallet øker i fremtiden. Vi lever stadig mer digitalt, logger inn med passord og pin-koder daglig, og bretter ut privatlivet vårt i sosiale medier. I tillegg blir pass, bankkort, førerkort og mobilabonnement sendt rett hjem i postkassen. Så hvilke forhåndsregler kan du ta for å minske sannsynligheten for at noen klarer å utgi seg for å være deg?

Tips for å unngå ID-tyveri

Først og fremst må du sørge for at du har orden på posten din – både den som kommer i papirform og den digitale. Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSIS) ønsker nå at sensitiv post skal måtte hentes personlig eller sendes rekommandert. Sammen med Skattedirektoratet gjennomfører de spørreundersøkelsen som konkluderte med at hele 5,9% av befolkningen opplevde å få identiteten sin misbrukt til å begå ulovlige handlinger i 2013.

I tillegg råder de til å aldri sende sensitiv informasjon på e-post uten at du er helt sikker på hvem mottakeren er. Du bør med andre ord holde opplysninger om fødselsnummer, bankkontoer, passord og pin-koder for deg selv. Får du brev tilsendt i posten som inneholder dette, er rådet å sørge for at postkassen er utstyrt med lås slik at tyver på jakt etter lønnsomme opplysninger ikke kan forsyne seg fritt. Og selvfølgelig rive i stykker dokumentene når de skal kastes.

Som et minimum bør du følge generelle datasikkerhetsråd. Det være seg å ha et passord for å låse opp maskinen, ha oppdatert programvare, sørg for ulike passord på ulike netttjenester og være kritisk til søppelpost. Får du e-post om at du, som en heldig vinner, har vunnet en stor pengepremie i en konkurranse du aldri meldte deg på, har du all grunn til å være skeptisk. Mange ID-tyver er utspekulerte, men mange forsøk kan unngås ved å bruke sunn fornuft.

Selv om det kan være enklere for en kjeltring å få tak i et brev i postkassen din enn å lure til seg mobiltelefonen din, vil mobilen gi han tilgang til informasjon som kan gjøre mye skade. Ikke nok med at vi har telefonen med oss til alle døgnets tider – vi har også direkte tilgang til en rekke tjenester som krever innlogging. Facebook, e-post, nettbank, telefonfakturaer, treningsapper – lista er lang. Vær derfor meget påpasselig med å aktivere kodelåsen på telefonen.

Følg alltid med på signaler

LOfavør Innboforsikring

LOfavør Innboforsikring er en del av ditt medlemskap i forbundet. Dette er den eneste innboforsikringen i Norge uten øvre forsikringssum, og nå har den blitt enda bedre.

Forsikringen leveres av LOfavørs samarbeidspartner SpareBank 1 og de største forbedringene er:

  • Forsikringen har nå blitt utvidet til å dekke id-tyveri
  • Student- og lærlingsmedlemmer slipper å betale egenandel ved skader over 1.000,-
  • Økning av erstatningsbeløp

Ved å ta en rekke forhåndsregler står du bedre rustet den dagen ID-tyvene prøver seg på å stjele akkurat din identitet. Prøv å alltid være våken på signaler som kan tyde på at noe er i gjære – det kan være du mottar regninger på varer du aldri bestilte, du blir gjenstand for kredittsjekk uten at du har initiert det, eller du oppdager at kredittkort har blitt belastet for ukjente transaksjoner.

Ønsker du mer informasjon om hvordan du kan forebygge ID-tyver eller hva du bør gjøre hvis du har mistanke om at det allerede har skjedd, besøk Datatilsynets nettsider eller NorSIS sine egne ID-tyveri sider.

Fordel for medlemmer av LO-forbund

Nå har innboforsikringen som er inkludert i medlemskapet ditt blitt enda bedre. LOfavør Innboforsikring hjem dekker nå også ID-tyveri, noe som betyr at du kan føle deg ekstra trygg dersom noe uforutsett skulle skje.