Sommerens guide til de små greske øyene

Publisert: 7. Apr 2017 | Kategori: Ferie

I Hellas møtes du av knallblått hav og idylliske badeviker rundt hvert hjørne, men med så mange fine steder er det ikke alltid så lett å vite hvor du skal reise. Finn din egen favorittøy med denne guiden til de små greske øyperlene.

Hellas er en klar sommerfavoritt blant nordmenn. Det greske øyriket består av tusenvis av øyer med alt fra lange sandstrender og olivenlunder til dramatiske klipper og spektakulære solnedganger.

Thassos – livsnyternes paradis

Glem alt om masseturisme og overfylte strender. Reiser du til Thassos er det litt som å reise tilbake i tid til en gresk ferieøy som enda ikke har blitt oppdaget av turiststrømmen. Den grønne øya har flere hyggelige byer med små familiedrevne hotell, store familiehotell og lekre boutique-hotell for voksne.

– Thassos er det ultimate reisemålet for livsnytere. Du drar hit for å slappe av, kose deg på stranda og spise skikkelig god, gresk mat. Øya passer for alle – både om du reiser alene, som par eller med barn, forteller halvt greske Maria Gjøslien Metaxenioy, som jobber som frilansskribent i Tønsberg.

THASSOS: Her er det mange fine, små badeplasser der du kan ligge nærmest uforstyrret og nyte ferien. Foto: Ving

Med Thassos som sitt andre hjemsted, er Maria lokalkjent på den fredelige øya som ligger helt nord i Egeerhavet, en kort fergetur fra Kavala på fastlandet.

– Limenaria og Potos er mine favorittsteder. Bor du her har du nærmest alt i gangavstand, både butikker, restauranter og barer. I tillegg er det flere flotte strender i nærheten. I Limenaria er du nødt til å besøke Mouragio, en fantastisk restaurant med en litt annerledes meny og supergod mat, fortsetter hun.

Lesvos – en smak av det ekte Hellas

– Det som slo meg da jeg kom hit første gang, var at jeg ikke følte meg som en turist, sier Katrine Rakeng. Hun har feriert på Lesvos i mange år og deler gjerne sine beste tips til den greske øya.

Maten er kjent for å være ekstra god her

– Lesvos har vakre landsbyer, koselige tavernaer og en herlig gresk atmosfære. Selv om det er en god del feriegjester her, føler du deg inkludert i lokalmiljøet. Den genuine greske opplevelsen kan være noe så enkelt som å sitte på en fortauskafé med en frappé eller et glass vin og betrakte hverdagslivet, fortsetter Katrine, som jobber på Vings hovedkontor i Oslo.

– Hotellene er veldig sjarmerende og personlige – jeg har faktisk aldri opplevd et reisemål med så hyggelige hotell, forteller Katrine, som tror den personlige kontakten ved at eieren selv bor på hotellet utgjør forskjellen.

MOLIVOS: Byen Molivos på Lesvos ligger fint til i en åsside kronet med en middelalderborg på toppen. Foto: Ving

Katrines absolutte favoritt er middelalderbyen Molivos. Den lille byen har en helt særegen atmosfære med brosteinslagte smug og lokale kafeer og butikker der det greske dagliglivet går sin gang. Byen har status som kulturminnesmerke, derfor er bygningene og det opprinnelige miljøet godt bevart.

– Maten er kjent for å være ekstra god her, ikke minst den ferske sjømaten, forklarer Rakeng, som avslutter med sitt beste Lesvos-tips:

– Molivos har en fantastisk hyggelig utendørskino hvor du kan sitte under stjernehimmelen og kose deg med snacks og en kald Mythos. Anbefales på det varmeste!

Tilos og Symi – Rhodos’ ukjente naboer

Rhodos er en velkjent ferieklassiker, og like ved ligger det to små øyer som fortsatt er uoppdaget for mange. Tar du båt en times tid fra Mandraki-havnen kommer du til Tilos. Her ankommer du en herlig liten havn med et lite bysentrum og en koselig strandpromenade.

– Snakk om å senke skuldrene! Når du går av båten på Tilos er det rolige og behagelige tempoet det første du legger merke til. Her er maten deilig og solsengene gratis, forteller Tonje Løkaas Fossum, som jobber som markedsdirektør i Ving og var på ferie her med familien for et par år siden.

 • VAKKERT: På Thassos kan du se den stemningsfulle solnedgangen på båttur eller fra havnen i den lille byen Potos. Foto: Ving

 • Thassos har mange fine, små badeplasser der du kan ligge nærmest uforstyrret og nyte ferien. Foto: Ving

 • Byen Molivos på Lesvos ligger fint til i en åsside kronet med en middelalderborg på toppen. Foto: Ving

 • I Molivos ligger restaurantene på rekke og rad, her kan du nyte middagen med utsikt over havet. Foto: Ving

 • Idylliske lille Tilos ligger en time fra Rhodos by og byr på fredelig landsbyliv og uforstyrrede strender. Foto: Ving

 • Skiathos har over 60 strender og badeviker du kan utforske i ferien. Foto: Ving

 • Skiathos by er full av liv om sommeren med massevis av hyggelige restauranter og barer i den gamle havnen. Foto: Ving

 • Mange av scenene i Mamma Mia-filmen fra 2008 ble spilt inn på Skopelos. Vil du bo som skuespillerne gjorde, kan du ta inn på hotellet Skopelos Village. Foto: Ving

 • AKTIV FERIE: På Kalymnos kan du prøve mange forskjellige aktiviteter. Stedet er populært blant fjellklatrere og tilbyr også yoga i solnedgangen. Foto: Ving

 • Landskapet på Lefkas er vilt og dramatisk – perfekt for deg som vil oppleve noe utenom det vanlige. Foto: Privat

 • POSTKORTMOTIV: Santorini er et av verdens vakreste steder. Her kan du oppleve alt fra vinsmaking til fotturer i et helt unikt landskap.

 • Idylliske Parga ligger på det greske fastlandet, men er like hyggelig og intim som en liten gresk øy, ifølge Kaja Olafsen.

 • Fra havnen i Parga by går det daglige båtturer til øyer og strender i nærheten. Du kan også ta ferge til Korfu som kun er noen timer unna. Foto: Privat

Er du glad i fotturer bør du sjekke ut naboøya Symi med grønne skoger, klippekyst og karakteristiske hus høyt oppe i åssidene. Gå en tur innover øya og opplev det autentiske landsbylivet i den sjarmerende lille byen Yialos.

En ukes ferie på Tilos eller Symi kan fint kombineres med en uke på den mer travle og livlige hovedøya Rhodos.

Strandparadiset Skiathos

Med knallblått hav og over 60 strender er det mange som har forelsket seg i den lille øya nord i øygruppen Sporadene. En av dem er Ann-Renée Degnes som jobber som salgskoordinator i Ving og har tilbrakt mange ferier på den populære ferieøya.

SKIATHOS: Skiathos har over 60 strender og badeviker du kan utforske i ferien. Foto: Ving

– Noe av det beste med Skiathos er de fine strendene. For å se mest mulig anbefaler jeg at du leier en båt, med eller uten kaptein. Ta en tur til rullesteinstranden Lalaria og fortsett videre til Kasto der du kan se ruiner fra den gamle hovedstaden. Spis lunsj på den lille tavernaen som ligger der – en kjempehyggelig opplevelse, forteller Ann-Renée.

For litt ekstra luksus anbefaler Ann-Renée en tur til beachklubben Mystique. Du kommer deg enkelt dit med buss, og på den luksuriøse klubben kan du tilbringe dagen på en deilig loungeseng og skjemmes bort av hyggelige servitører.

Tips!
Bestill Tsipouro på Bathis – en hyggelig taverna i trappene ovenfor den gamle havnen. Tsipouro er gresk brennevin som drikkes med eller uten vann. Du får en liten smårett per Tsipouro du bestiller, så hvis du vil drikke litt Tsipouro trenger du ikke bestille så mye mat fra menyen.

Skopelos – kunstnerøya

En times båttur fra Skiathos ligger Skopelos. Den lille øya er grønn og frodig med krystallklare badeviker. I Skopelos by klatrer de hvitkalkede husene opp fjellveggene fra havnen, og her er det fantastisk utsikt over havet.

Er du kunstinteressert er dette stedet å gjøre et kupp; mange kunstnere har nemlig bosatt seg her på grunn av de vakre omgivelsene og selger arbeidene sine i egne butikker. Dette skaper en helt spesiell stemning i byen som også kryr av koselige barer, restauranter og tavernaer.

SKOPELOS: Mange av scenene i Mamma Mia-filmen fra 2008 ble spilt inn på Skopelos. Vil du bo som skuespillerne gjorde, kan du ta inn på hotellet Skopelos Village. Foto: Ving

Fun fact: Du kjenner kanskje igjen landskapet på Skopelos? Har du sett Mamma Mia-filmen fra 2008 med Meryl Streep og Amanda Seyfried, har du garantert sett det før. Store deler av filmen er nemlig spilt inn her, inkludert det berømte bryllupet på toppen av det stupbratte fjellet.

Yoga og fjellklatring på Kalymnos

Kalymnos er en av Hellas rimeligste ferieøyer, og hit reiser både de som vil ta livet helt med ro på stranden og de som er ute etter en mer aktiv ferie. Den lille øya ligger sørøst i Egeerhavet, like ved Kos.

Er du yogainteressert er du nødt til å prøve sunset yoga

– Kalymnos er populær blant fjellklatrere i hele Europa, og er du eventyrlysten kan du melde deg på et kurs på Kalymnos Adventure Center i Massouri. For meg som ikke er så vågal passer det bedre med yoga. Er du yogainteressert er du nødt til å prøve sunset yoga. Den holdes på et hustak med nydelig utsikt mot naboøya Telendos – en helt unik opplevelse, forteller Ann-Renée.

Telendos er en vulkansk klippeøy med relativt liten omkrets. Den ligger bare fem minutter med båt fra Kalymnos og har ingen biler eller asfalterte veier. En ganske annerledes opplevelse, med andre ord, og perfekt for den som vil bo i den mer urørte delen av det greske øyriket.

Oppdagelsestur på Lefkas

– Familieferie på Lefkas er helt fantastisk! Maten er herlig, menneskene er hyggelige og stemningen er avslappende samtidig som det er mange aktiviteter å finne på for store og små, forteller Åse Næss Frengstad, som reiste på ferie hit med mannen, sønnene Brage og Gard og datteren Elise for et par år siden.

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

 • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
 • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
 • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

– Vi koste oss veldig på hotellet Porto Galini utenfor byen Nidri. Hotellet er flott med fantastisk personale, nydelig beliggenhet og vakker utsikt. Barna var spesielt fornøyd med de fine bassengområdene og vannsportaktivitetene på stranden nedenfor, sier Åse, som til daglig jobber som finansdirektør i Ving.

Familien på fem leide en bil og kjørte rundt på øya, noe som er et must når du er på Lefkas, ifølge Åse. Hun anbefaler å kjøre vestover til den vakre stranden Porto Katsiki. På veien kan du stoppe å spise lunsj på en hyggelig taverna i fjellene. Den fine kjøreturen i det vakre landskapet er nesten verdt turen alene, forklarer finansdirektøren.

Hun anbefaler også en middag i fiskelandsbyen Vassiliki sør på øya der det er mange tavernaer å velge mellom. Vassiliki er kjent som et paradis for surfere og er et morsomt sted å observere aktiviteten ute på vannet.

Postkortvakkert på Santorini

Santorini er en klar favoritt blant øyhoppere og byr på både spennende fotturer, vinsmaking, historie og en av verdens vakreste solnedganger.

Den spektakulære øya med dramatisk landskap, lavastrender og kvitkalkede hus er et av de mest fotograferte stedene i hele Hellas. Du kjenner sikkert igjen bildet av den karakteristiske kritthvite kirken med det blå taket og havet i bakgrunnen.

Øya er en del av Kykladene helt sør i Egeerhavet, og reiser du hit med Ving kan du velge  mellom fire forskjellige byer. Kamari på østkysten, den livlige hovedstaden Thira, roligere Imerovigli og litt mer eksklusive Oia, som ligger høyt over havet på den nordlige odden av øya.

Sjarmerende småbyliv i Parga

– Parga er det mest sjarmerende stedet jeg noen gang har vært. Grekerne bor her hele året, og du kommer tett på lokalbefolkningen som tar deg imot med åpne armer, sier Kaja Olafsen, som jobber i Vings gruppeavdeling og både har jobbet og feriert i den lille byen nordvest i Hellas.

PARGA: Idylliske Parga ligger på det greske fastlandet, men er like hyggelig og intim som en liten gresk øy, ifølge Kaja Olafsen.

– Hellas-idyllen assosieres ofte med de små greske øyene, så jeg var litt betenkt med tanke på at Parga er en del av fastlandet. Men det sekundet jeg fikk øye på den vakre byen, måtte jeg avskrive tanken. Byen føles like intim og hyggelig som en liten gresk øy, forklarer Kaja.

– Parga byr på nydelig mat, en herlig miks av greske tradisjonelle retter som kleftiko, souvlaki, gresk salat, tzatziki, grillet halloumi og saganaki, for å nevne noe. Det finnes også flere gode restauranter som serverer en blanding av gresk og italiensk mat, forteller Kaja.

Oppdag mer av det greske fastlandet

Leier du bil kan du kjøre langs kystveien. På veien finnes det mange strender med kule beachbarer, små tavernaer og øde strender der du kan være helt for deg selv.

Ordet taxibåt får det til å krible i feriemagen!

Kjører du litt innover i landet kan du besøke den lille storbyen Ioannina som byr på shopping, hyggelige kafeer og gode restauranter. Hvis du ikke ønsker å leie bil er det enkelt å komme seg rundt med taxibåt, ifølge Kaja.

– Ordet taxibåt får det til å krible i feriemagen! Jeg anbefaler en tur til noen av de idylliske strendene i området. Lichnos er kun minutter unna med krystallklart vann og hyggelige restauranter der du kan spise lunsj.

Turen over til Lichnos kan du også ta til fots. Da får du med deg den fine utsikten over kysten på kjøpet. Hvis du ikke orker turen tilbake etter en lang dag på stranden, er det bare å ta taxibåten tilbake.

Visste du? Som medlem i et LO-forbund kan du benytte deg av feriefordelen som gir deg 500,- i rabatt på reiser (så lenge fly og hotell bestilles samlet). Les mer og bestill reisen via LOfavør.