Slik har det norske ferietilbudet utviklet seg

Skrevet av: Mailen Sorknes | Publisert: 9. Nov 2015 | Kategori: Ferie

Mange nordmenn benytter enhver anledning til å reise bort, men vi har ikke alltid hatt de samme mulighetene som vi har i dag. Det norske ferietilbudet startet nemlig med beskjedne buss- og teltturer gjennom Norsk Folkeferie.

Som arbeidstakere setter de fleste av oss pris på mulighet til rekreasjon og pleie av familielivet i form av litt fri eller en ferie. Visste du at ferie og fritid var noe av det første som ble tilgjengelig av fordeler i privatlivet for medlemmer av et LO-forbund?

Bare det å få ferie var en gang i tiden en politisk kamp, og muligheten til å reise bort i tillegg var helt spesiell og ikke alle forunt. Forbundene ønsket å tilby medlemmene et rimelig ferietilbud de kunne benytte seg av og dannet derfor Norsk Folkeferie i 1939.

Startet å leie ut telt

Ordningen ble nedlagt av tyskerne under andre verdenskrig, men startet opp igjen i 1947. I etterkrigstiden oppsto derfor det som skulle bli forløperen til LOfavør slik vi kjenner det i dag, nemlig Norsk Folkeferie. På den tiden var det helt nytt med flere ukers ferie – for hva skulle man finne på med en så lang periode fri?

– Ferie og opplevelser har vært, og er fremdeles, en vesentlig del av LOfavør

– Det var ikke den verden som er i dag, så folk flest hadde jo ikke penger. Det var ikke slik at man vurderte en reise til Thailand, for det var helt utenkelig, sier Jan Olav Lajord, spesialrådgiver i organisasjonsavdelingen i LO.

Norsk Folkeferie skapte muligheter for at familier skulle oppleve ferie og kvalitetstid sammen. De kjøpte blant annet inn masse tomannstelt og firemannstelt som ble leid ut til medlemmene for en billig penge – noe som ble en kjempesuksess.

Bygde egne feriehjem

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Det ble tidlig pålagt at arbeidsgiver skulle gi deg ferie og feriepenger slik det er i dag, men du fikk likevel ikke hentet ut pengene uten et skriv fra arbeidsgiveren. Dette skulle bevise at du hadde ferie og dermed rettsmessig krav på pengene.

Etter hvert vokste det frem et eget feriefond, og myndighetene bestemte at rentene av fondet skulle fordeles mellom arbeidsgiverforeningen og LO. Sistnevnte brukte pengene til at foreninger og avdelinger skulle kunne søke om å bygge eller restaurere feriehjem som medlemmene kunne benytte seg av.

På begynnelsen av 50-tallet hadde over 200 feriehjem blitt skapt for å gi folk et sted å dra til –  og veldig mange har hatt sine første ferier på disse hjemmene.

– Ferie og opplevelser har vært, og er fremdeles, en vesentlig del av LOfavør. Undersøkelser viser at medlemmene våre er veldig opptatt av dette, og det er et område vi stadig jobber med å forbedre, sier Jan Olav.

Organiserte bussturer

Det var Det norske Arbeiderparti og Landsorganisasjonen som gikk sammen om å danne frittstående foreninger. Sammen med AOF (Studieforbundet AOF), som styrte mye av feriedelen på den tiden, skapte de noe som det var et veldig behov for blant medlemmene.

LOfavør tok godt vare på medlemmene allerede da, og gjør det fremdeles den dag i dag

Dette inkluderte ikke bare utdanning og opplæring av medlemmer i regi av sistnevnte, men ikke minst det kulturelle som etter hvert ble viktigere for folk. Blant ferietilbudene på 50-tallet ble det også organisert bussturer for medlemmene. Disse ble kalt “Trollbussene” og tok folk rundt på tur i Norge.

– For manges vedkommende var dette første gang de så og opplevde andre deler av Norge, og etter hvert utvidet tilbudet seg til å omfatte land som Sverige, Danmark og Tyskland.

LOfavør Ferie

Ferie og opplevelser er historisk forankret i LOfavør-konseptet, slik det også er nå i moderne tider – og takket være forbundene fikk flere og flere oppleve ferie for første gang. LOfavør tok godt vare på medlemmene allerede da, og gjør det fremdeles den dag i dag.

Som medlem i et LO-forbund får du tilbud på feriereiser fra vår samarbeidspartner Ving, som med over 50 års historie i bransjen i dag er landets største reisearrangør. I tillegg får du rabatter på noen av Skandinavias mest kjente hotellkjeder, som Nordic Choice Hotels og Scandic Hotels. Unn deg selv en litt rimeligere ferietur med LOfavør på din side.