Slik får du mest sommerferie for pengene

Publisert: 5. Feb 2018 | Kategori: Ferie

Med enkle grep kan du spare flere tusen uten at det går utover ferieopplevelsen. Her får du fem gode tips for en rimeligere ferie.

1. Reis i lavsesong

Det første du må ta hensyn til for å holde kostnadene nede er når du velger å reise. Her er det det motstrøms som gjelder hvis du er ute etter gode tilbud. Siri Røhr-Staff, informasjonssjef i Ving, anbefaler å styre unna skolenes ferier hvis du kan.

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

– Veldig mange har barn i skolealder og er mer eller mindre låst til å legge ferien i skolenes sommerferie. Det presser prisene oppover i disse periodene, forklarer hun.

Med andre ord så er lavsesong høysesong for deg som er ute etter en ferie til lavere pris enn ellers. I tillegg er det mindre trafikk på reisemålene utenom høysesong – det er færre folk og roligere omgivelser.

– Hvis du er nødt til å reise i skolenes sommerferie er det beste tipset jeg kan gi å være ute i god tid med bestillingen. Da er valgmulighetene på reisemål, hotell og romtyper størst, slik at du kan velge det som passer deg best.

Visste du? Som medlem i et LO-forbund kan du benytte deg av feriefordelen som gir deg 500,- i rabatt på reiser (så lenge fly og hotell bestilles samlet). Les mer og bestill på denne siden.

2. Pass på når du bestiller

– En tommelfingerregel når det gjelder charterreiser er at jo nærmere avreise, desto dyrere blir det. Så hvis du vet nøyaktig hvor du vil kan du spare en del på å være tidlig ute med bestillingen, tipser Røhr-Staff.

Unntaket fra denne regelen er restplasser. En restplass kan være alt fra kun flybilletter til pakkereiser med fly og uspesifisert hotell, til finere hotell med All Inclusive, og prisene blir stort sett ikke lavere enn dette.

– Er du spontan og eventyrlysten kan du bestille en uspesifisert reise – det er ofte de billigste plassene og du får først vite hvordan du skal bo når du kommer til reisemålet, forklarer Røhr-Staff.

Utvalget av restplasser varierer hele tiden, men felles for alle reisene er at de har avreise om kort tid. Så hvis du har anledning til å kaste deg rundt og ta ferien på sparket kan du spare mye penger på å bestille denne typen reise.

Det samme gjelder imidlertid ikke hvis du bestiller en ferie med rutefly.

– Mange forretningsreisende bestiller ganske sent, og derfor rabatteres ruteflybilletter sjeldent ned til restplassnivå sånn som i charterverdenen, forklarer Svein Erik Bjørheim, leder for Vings ruteflyavdeling.

Han påpeker at flere flyselskap faktisk heller kjører med tomme seter enn å skru prisene ned til et minimumsnivå.

– Sjansen for å finne gode restplasser på rutefly er størst hvis det er snakk om direktefly fra Norge. Flyselskaper som opererer med mellomlandinger og flybytter har sjeldent rimelige billetter like før avreise, forklarer Bjørheim.

For å finne de beste prisene anbefaler Bjørheim at du velger reisemål med mange flyavganger i uken, og gjerne daglig.

– Det er også lurt å unngå avreisedatoer i helgene, for billettene er ofte dyrere da enn på ukedagene. Tirsdag og onsdag er som regel de billigste utreisedagene for eksotiske langreiser.

3. Velg hotell med omhu

Ifølge informasjonssjefen i Ving vet de godt hvor viktig hotellopplevelsen er for at ferien skal bli vellykket.

– Et hotell som ikke faller helt i smak kan legge en liten demper på ferien, så det er viktig at hotellet du velger passer for deg og dine behov, sier Røhr-Staff.

Hun anbefaler blant annet Vings smartline-konsept hvis du er på utkikk etter et bra hotell til en lav pris.

– Tanken bak disse hotellene er kort og godt å gi deg så mye valuta for pengene som mulig. Generelt sett er det også et godt tips å dele en litt større leilighet hvis man er flere som reiser sammen. Har dere kjøkken og kjøleskap og kan unngå restaurantbesøk flere ganger om dagen, kan også matutgiftene holdes på et lavt nivå, tipser Røhr-Staff.

Vings Family Comfort-hotell er også et godt alternativ for deg som er ekstra prisbevisst.

Hvis du er opptatt av å holde prisnivået nede kan også hotell med All Inclusive være en god ide. Da kan du spise og drikke så mye du vil uten å tenke på regningen, for mat og drikke er inkludert i prisen du allerede har betalt for reisen. På enkelte hotell er også enkelte aktiviteter inkludert i All Inclusive.

– Generelt er det slik at jo høyere klassifisering hotellet har, desto mer er inkludert i All Inclusive, tipser Røhr-Staff.

Hun anbefaler også at du ser nærmere på hvor mye du må regne med å betale for overnattinger hvis du bestiller fly og hotell hver for seg.

– Selv om du kan få skikkelig billige flybilletter til et sted kan det være kamp om både hotellrom og leiligheter der, og da presses prisene opp – og totalt sett kan reisen bli mye dyrere enn du hadde sett for deg.

4. Velg et rimelig reisemål

Det er lett å la seg rive med når du finner en billig reise, men ikke glem å undersøke hva ting koster på reisemålet.

– Nå tenker du kanskje at det å sjekke prisnivået før du reiser et sted er ganske selvsagt, og for mange er det det, men det er også lett å glemme at ting kan ha forandret seg på steder du har vært tidligere, forklarer Røhr-Staff. Hun har flere reisemål å anbefale hvis du vil leve så billig som mulig i ferien.

– Bulgaria er et av de aller rimligste ferielandene. Der får du mest for pengene sammenlignet med mange andre land, og særlig hvis du vurderer hotellpris og standard.

Og det er ikke bare reisen som er billig: En 2-retters middag på restaurant koster deg i underkant av en hundrelapp. Du kan med andre ord regne med at reisekassen varer vesentlig lengre enn i andre land.

Prisnivået i Tyrkia har også vært lavt i mange år, og det samme gjelder prisen på reisene dit.

– Tyrkia har hatt en skikkelig opptur i år, og vi merker en stor etterspørsel dit denne sommeren. Landet holder et høyt nivå på både hotell, service og ikke minst mat. Her får du mye for pengene.

Montenegro er en nyhet i Vings sommerprogram, og med de flotte strendene langs Adriaterhavet og det lave prisnivået antas landet å bli en av sommerens store favoritter.

Har du mulighet til å reise litt lenger vekk bør du også vurdere Asia og land som Thailand, Vietnam, India og Malaysia.

– Her er prisnivåene blant de laveste i verden, og selv med et lite feriebudsjett vil du føle at du har råd til mye, tipser Røhr-Staff.

5. Sett opp et feriebudsjett og unngå pengefeller

Når det gjelder pengebruken i ferien er det også mange grep du kan gjøre for ikke å sprenge budsjettet fullstendig.

– Ved å sette opp et realistisk feriebudsjett der du regner ut omtrent hvor mye du har råd til å bruke hver dag, slipper du å komme hjem til en baksmell på kontoen, bekrefter Røhr-Staff.

Du bør også sette deg inn i hvilke «skjulte» avgifter som kan gjøre innhugg på kontoen. Å ta ut penger når du er i utlandet kan for eksempel koste mye i avgifter og gebyrer.

– Ta heller ut større summer enn mange småuttak. Hvis du betaler med kort lønner det seg alltid å handle i lokal valuta. Det er også økonomisk å ha med seg litt lokal valuta når du lander, for kursen på flyplassen er ofte ikke så god.

– Husk at du ikke alltid må velge dyre opplevelser og aktiviteter på ferie. Turer til fornøyelsesparker og den slags kan lett bli en kostbar affære. Sjekk heller den lokale turistinformasjonen for muséer med gratis inngang, offentlige badeplasser og andre severdigheter som koster lite eller ingenting. Og sist, men ikke minst: ikke glem å kose deg, avslutter Røhr-Staff.

Med forbehold om eventuelle skrivefeil og endringer ifht. priser.