Montenegro – der havet møter fjellene

Publisert: 21. Dec 2017 | Kategori: Ferie

Denne sommeren er Montenegro en rykende fersk nyhet i Vings charterprogram. Bli med oss til landet som lokker med nygrillet, sprellfersk blekksprut, middelalderarkitektur, flotte strender og en vinkultur som altfor få kjenner til. Dette er vår historie fra Montenegro.

Skrevet av Vings utsendte

Fra restaurantens skyggefulle terrasse ser jeg ned på stranden i Petrovac. Badevakten der nede vifter med armene mot de badende gjestene i bølgene, og jeg tar meg selv i å kopiere badevaktens bevegelsesmønster for å få servitørens oppmerksomhet.

I nabolandene pleier man nemlig å tulle om montenegrinernes tendens til å ta livet med ro. Ikke alt går like fort her i Montenegro, men den herlige avslappede holdningen har en tendens til å smitte over på feriegjestene også.

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Etter en stund lander blekkspruten min på bordet, perfekt grillet og med en klunk olivenolje, generøst krydret med hvitløk og salt. Ved siden av får jeg et glass Krstac, den lokale hvitvinen som gjerne serveres i flasker som ikke rommer særlig mer enn et glass. Skarp og tørr, og den fungerer perfekt til alle variasjonene av fisk og skalldyr som serveres langs Montenegros kyst – til høyst rimelige priser.

Lunsjen min kommer på nøyaktig 14 euro, men du kan spise mye billigere om du vil. En god pizzabit og en øl koster sjeldent mer enn 5 euro, og det er nesten vanskelig å spise middag for mer enn 25. Da må du drikke en av de fremste vinene, og kanskje ta en hummer ved siden av.

Visste du? Som medlem i et LO-forbund kan du benytte deg av feriefordelen som gir deg 500,- i rabatt på reiser (så lenge fly og hotell bestilles samlet). Les mer og bestill på denne siden.

Kontrastenes by, Budva. Foto: Ving

Montenegro er et lite land på Balkanhalvøya, med Adriaterhavet som nabo i vest og Serbia i øst. I sør ligger Albania, og i nord finner du Kroatia og Bosnia-Hercegovina. De fleste strendene i Montenegro ligger langs kysten i området som kalles Budvas riviera. Ettersom Montenegro er et lite land er heller ikke rivieraen den lengste, men fordelen med landets lille areal er blant annet at det er lett å reise rundt uten å bruke for mye tid.

I løpet av en uke rekker du mye

Det tar sjeldent mer enn en time å ta seg fra et sted til et annet, og bussene er punktlige og rimelige. I løpet av en uke rekker du fint to-tre utflukter, for eksempel for å utforske den flotte naturen eller den spennende historien – uten at brunfargen og avslappende strandliv må vike nevneverdig.

Budva i Montenegro. Foto: Ving

På oppdagelsesferd med buss

Når jeg går opp til busstasjonen i Petrovac møtes jeg av en vegg tapetsert med rutetabeller fra 70-tallet og frem til i dag. Etter litt leting finner jeg navnet på destinasjonen min: Porto Montenegro. Jeg føler meg ikke helt trygg på at tabellene stemmer, men tar sjansen og kjøper en billett.

Ferden blir en minisafari gjennom det montenegrinske landskapet

Når jeg får billetten min står det ryddig og oversiktlig avgangstid, destinasjon, pris og til og med hvilken perrong bussen kommer inn på. Bussen kommer når den skal, og ferden blir en minisafari gjennom det montenegrinske landskapet. Veien følger det bølgende landskapet, og de bratte åskammene er dekket av frodige vekster selv nå – i august – når det er over 30 grader.

Ginstbusker, kristtorn, sypresser og oliventrær klamrer seg fast der det lar seg gjøre, og resultatet er minst femti nyanser av grønt der oppe i fjellsiden. Nå og da runder bussen en sving og gir oss panoramautsikt over kysten: lengst ned glitrer Adriaterhavet i solen, vi skimter små badeviker, en og annen landsby med lyserøde tegltak. Og selvfølgelig de bratte, grønnkledde fjellene og den blå himmelen. Det er et vakkert syn.

Vakre Petrovac. Foto: Ving

Kontrasten er det første som slår meg når jeg kommer frem til Porto Montenegro. Den lille havnen er som en glitrende oase for de med ekstra tjukke lommebøker, eller i alle fall for yachtene deres. Båtene som ligger fortøyd her koster like mye som en middels stor by, og i butikkene kan du impulskjøpe en BMW eller en luksusleilighet på et par hundre kvadratmeter om du vil. Det gamle skipsverftet som lå her en gang i tiden har satt få spor, med unntak av den gamle kranen som har blitt omsorgsfullt bevart ute på en av pirene.

Marinaen er elegant, eksklusiv og imøtekommende

Porto Montenegro er et vellykket resultat av en kanadisk investors drøm om å skape en av de fremste marinaene i Middelhavet. Marinaen er elegant, eksklusiv og imøtekommende, og det at byen Tivat ligger rett ved siden av er som en bonus å regne: Får du nok av Rolex og Rolls er det bare noen skritt som skal til for å komme tilbake til den montenegrinske hverdagen.

Historiske Kotor

Fra Porto Montenegro er det også mindre enn 20 minutter til middelalderbyen Kotor med sin imponerende bymur. Mange mener bymuren er enda mer imponerende enn den som omgir Dubrovnik, for Kotors mur nøyer seg ikke med å omgi byen – den bukter seg høyt opp i fjellet bak byen, runder toppen og kommer ned igjen på den andre siden.

Kotor er en av Montenegros best bevarte middelalderbyer, og er som en labyrint av smågater, kirker, palass og museer, ispedd hyggelige torg der turistene kan slappe av i skyggen med en kald øl og en rakija, det lokale brennevinet.

Middelalderbyen Kotor. Foto: Ving

Kotor er vakkert, og byen har en herlig atmosfære. Byen ble hardt rammet av et jordskjelv i 1979, men ble reist på nytt og er like sjarmerende som før. Selv lar jeg meg fascinere mest av et uforutsett kattemuseum og markedet rett utenfor bymuren. På sistnevnte frister bodene med lokale spesialiteter som skinke og geitost fra byen Njegusi, nyfanget fisk, nyplukket fiken og mange andre godsaker fra området rundt Kotor. Jeg tar frem kameraet, men forstår raskt at den som ikke vil kjøpe noe heller ikke får ta bilder.

Det blir plutselig så virkelig for meg at jeg befinner meg i Montenegro.

Det er vanskelig å kjøpe bare én type skinke når det finnes så mange å velge mellom. Det ene fører til det andre, og snart står jeg der med en fullstappet pose. Etterpå får jeg ta så mange bilder jeg vil.

Det blir plutselig så virkelig for meg at jeg befinner meg i Montenegro. Jeg står midt i en matentusiasts våte drøm. Rett foran meg troner bymuren med aner fra middelalderen. Bak meg ligger det glitrende Adriaterhavet og de bratte fjellsidene, og over meg brer den koboltblå himmelen seg utover i alle retninger, og så langt øyet kan se. Og hvem vet, hvis jeg vifter litt med armene får jeg kanskje kjøpt en ost også.