Kanariøyene: Slik velger du riktig øy

Publisert: 3. Aug 2018 | Kategori: Ferie

I fjor reiste over 400 000 norske turister til Kanariøyene, og trenden fortsetter også i år. Ving har reiser til Gran Canaria, Tenerife, La Gomera, Fuerteventura og Lanzarote, men hvordan vet du hvilken kanariøy som passer best for deg?

Gran Canaria – klassikeren med noe for enhver smak

Allerede på 50-tallet fløy reiseglade nordmenn sørover til varmere vær og lysere kvelder, og den dag i dag er det tusenvis av oss som velger Gran Canaria når ferien skal bestilles. Vibeke Skontorp har vært der 7 ganger – sist forrige vinter.

– Jeg elsker øya for alt den har å by på, og jeg blir nok aldri helt ferdig med den. Det er så lett å kose seg der, sier hun med et smil.

Til daglig jobber Vibeke på Vings hovedkontor i Oslo. For henne er det flere ting som gjør at hun velger Gran Canaria igjen og igjen.

– Det er værsikkert, mange fine hotell og gode restauranter der, og ikke minst finnes det masse gøy å gjøre. Den fine Amadores-stranden i sør og et besøk i Las Palmas er blant mine favoritter, tipser hun.

Gran Canaria, Playa de Amadores. Foto: Ving

Las Palmas er hovedstaden i den spanske provinsen Gran Canaria tilhører. I følge Vibeke er det lett å glemme at det finnes en storby i lite format i ferieparadiset.

– Jeg anbefaler alle å tilbringe et par dager i Las Palmas. Pass på at du er der på en torsdag, for da er det La ruta de tapas i gamlebyen Vegueta. Da går du fra bar til bar og små restauranter og prøvesmaker enkle tapasretter for bare et par euro. Spanjolene selv elsker dette, så her kommer du virkelig tett på lokalbefolkningen.

Vibeke har vært på Gran Canaria både med og uten barn, og begge deler har falt i smak.

– Skulle jeg reist med barn igjen ville jeg valgt Ocean Beach Club i Playa del Cura eller Sunwing Arguineguín. Sønnen min lærte å svømme på kursene de har på Sunwing, og det var mange andre barn der som han kunne leke med. I tillegg var hotellområdet flott og det var deilig temperatur i bassenget, så der trivdes vi veldig godt begge to, minnes hun.

Visste du? Som medlem i et LO-forbund kan du benytte deg av feriefordelen som gir deg 500,- i rabatt på reiser (så lenge fly og hotell bestilles samlet). Les mer og bestill på denne siden.

Tenerife – opplevelser i fleng

Tenerife er den største og mest folkerike av Kanariøyene. Inga Måkestad og Ingrid Skjærseth har begge jobbet på den populære ferieøya og har mange gode tips.

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

 • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
 • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
 • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

– Noe av det aller beste med Tenerife er kontrastene. Høye fjell, dype daler, svarte strender og grønne skoger, og alt toppet med vulkanen Teides unike månelandskap, sier Inga.

Hun synes særlig de naturlige lavastrendene er verdt å få med seg.

– De finnes over hele øya, men mine favoritter er Playa Benijo og Playa del Bollullo. Begge ligger på den nordlige kysten, og du må gå et lite stykke for å nå dem. Ta med deg litt mat og drikke og bli der en stund, bare sitt der og hør på bølgende som slår innover den kullsorte sanden.

Med sitt skiftende landskap passer Tenerife for alle typer feriegjester, og du kan få med deg alt fra ziplines til lokale, kulturelle innslag. Inga anbefaler leiebil for å få med seg så mye som mulig.

– Kjører du langs vestkysten kommer du etter hvert opp i høyden og til byen San José de los Llanos. Der venter en spennende kulturell opplevelse. El Risco Asociación Cultural er et lite skur av en restaurant hvor det lages enkel og smakfull mat av råvarer fra området. Dra innom på en søndag, da har de livemusikk med lokale musikere på den lille scenen utenfor. Intimt og koselig, og litt hippievibber. En helt annerledes opplevelse, tipser hun.

Costa Adeje, Tenerife. Foto: Ving

Både Inga og Ingrid anbefaler også et besøk på berømte Teide. Vulkanen Teide rager 3,718 meter over havet, og veien til toppen byr på vakkert, særegent landskap og spektakulær utsikt. Dere kan ta taubanen opp hvis været tillater det (starter på 2356 meters høyde), eller trimme apostelens hester hele veien til topps.

– Vulkanen er kjent og verdt et besøk, men nasjonalparken er også et av verdens beste steder for stjernekikking. Det arrangeres blant annet en utflukt der du først får oppleve solnedgangen fra mer enn 3000 moh. og deretter ser på den spektakulære stjernehimmelen i teleskop sammen med astrologer.

Det finnes også mange merkede stier for fotturer på øya, og spesielt i området rundt Teide.

– Byen Vilaflor er utgangspunkt for mange turstier. Ofte går du helt alene, og luften, lydene og lukten er terapi for sjelen. På veien opp mot Teide fra La Laguna finnes det også en zipline-park der du kan slenge deg ut mellom de høye grantrærne, tipser Ingrid.

Lanzarote – en smak av luksus

Vulkanøya Lanzarote er kanskje en av de mest undervurderte Kanariøyene. Reiseblogger og journalist Vibeke Montero mener øya har rustet seg opp til å bli den lekreste i den kanariske søskenflokken.

– Forvandlingen har skjedd i det stille, og nå er øya både stilfull og elegant, sier hun.

– Damer som er glade i å pynte seg i ferien, kan glede seg til Lanzarote. Her får du brukt kjolene dine, uansett om du vil drikke deilig avkjølt vin direkte fra bodegaen i Geriadalen, eller om du skal på restaurant og smake på de prisvinnende ostene fra landsbyen Uga. Eller hva med å supplere smykkesamlingen med en ekte olivin, en smykkesten som finnes på nordsiden av øya, tipser Montero som trekker frem Lanzarote som sin favorittøy.

Lanzarote, Playa Blanca. Foto: Ving

Montero mener det aller beste stedet å ha base er i Playa Blanca i sør, med mindre du vil ut og feste natten lang.

– Her er det rolig, og fantastiske forhold enten du ferierer med familien eller kjæresten. Best av alt er at øyas aller beste strender ligger her, forteller hun.

Playa de Papagayo regnes nærmest som stranden over alle strender på Lanzarote. Papagayo ligger på sydspissen av øya i naturreservatet Los Ajaches, skjermet av klipper. Her kan du slappe av i solen på fin, hvit sand, svømme i krystallklart vann og snorkle.

Playa Dorada, også kalt Golden Beach, ligger også i Playa Blanca-området og er en klar turistfavoritt. Og som seg da hør og bør kan du selvfølgelig leie tråbåter, kjøre bananbåt eller teste jetski. Eller rett og slett ligge rett ut i solen og høre bølgene klukke over skjell og grovkornet sand. Det ligger flere kafeer her, blant annet en litt i høyden med fin utsikt.

Fuerteventura – det ukjente strandparadiset

Fuerteventura er den nest største av Kanariøyene, men atmosfæren er likevel avslappende. For mange nordmenn er øya ukjent territorium: Hit kommer det færre turister og trafikken er roligere. Aaro Palomäki har besøkt alle de store Kanariøyene, men har Fuerteventura som sin favoritt.

– Corralejos sanddyner er helt fantastisk og verdt å få med seg når du besøker Fuerteventura. Mindre kjent er kanskje den lille øya Isla de Lobos, som ligger rett utenfor Corralejo. Lobos tilhører et naturreservat, og på øya er det flere fine, små strender med krystallklart vann, tipser Aaro, som jobber som Service Manager for Ving på øya.

– Det pleier ikke være så mange mennesker på strendene, og bølgene er mindre her, så det er et perfekt sted for å snorkle. Du kommer deg dit med en glassbunnbåt fra Corralejos havn, og turen tar bare 15 minutter.

Fuerteventura, Lagoon on Isla de Lobos. Foto: Ving

På Fuerteventura finner du faktisk noen av Europas beste strender. Brede, milelange og gyllengule strekker de seg rundt nesten hele øya. Her er det enkelt å nyte strandlivet i usjenerte omgivelser, men du trenger ikke å ligge på stranden hele dagen om du ikke vil.

– Vil du oppleve Fuerteventura er en leiebil perfekt. Nesten alle veier er asfalterte, og det er lite trafikk. Likevel sies det at det er flere geiter enn mennesker her, så du bør kjøre litt forsiktig, sier Aaro.

På midten av øya ligger det flere koselige småbyer, som de gamle hovedstedene La Oliva og Betancuria. Det er også noen utsiktsplasser der som byr på en fantastisk utsikt. I følge UNESCO har Fuerteventura den største ørkenen i hele Europa. Ingen bygninger, bare natur.

Aaros beste Fuerteventura-tips er å bevege seg litt utenfor komfortsonen.

– Gjør noe som du ikke kan gjøre hjemme! Fuerteventura er for eksempel Kanariøyenes beste sted for surfing og har flere bra surfeskoler. Eller bare ta en gåtur til en gammel vulkan, eller besøk en liten lokal gård og klapp et esel.

Tips! Når du reiser med Ving til Fuerteventura reiser du med rutefly. For å finne priser må du søke etter avreise på lørdager.

La Gomera – rolig golfparadis

La Gomera er en av de mindre Kanariøyene, og her er tempoet vesentlig roligere enn på naboøya i øst. Hit reiser du for å nyte de fredelige omgivelsene og naturen.

Marie-Anne Zachrisson har tatt med familien til den lille øya flere ganger.

– Det er én grunn til at La Gomera stadig kommer opp når vi planlegger feriene våre, og det er at vi har hatt noen av våre beste ferieuker her, forteller hun.

La Gomera. Foto: Ving

Golfbanen Tecina besøker de alltid når de er på øya.

– Den er virkelig spektakulær med utsikt over Atlanterhavet. Når været er klart ser man tydelig den ruvende vulkanen Teide på naboøya Tenerife. Det tar bare noen minutter å rusle hit fra hotellet Jardin Tecina, og på veien passerer du både bananplantasjer og avokadotrær.

Noe av det Marie-Anne liker aller best er å ta med seg en god bok og ta heisen ned gjennom fjellet til strandpromenaden, saltvannsbassengene og strandklubben Club Laurel som tilhører Vings eneste hotell på øya.

– Etter noen avslappende timer i solen pleier vi å gå til det lille sentrumsområdet Playa de Santiago, kanskje ta en is og rusle rundt i havnen. Sist vi var på La Gomera fikk vi med oss niste fra hotellet og gikk til en strand et godt stykke unna. Der ble det salte bad og lunsj på en helt øde steinstrand, minnes Marie-Anne.

Ifølge henne er La Gomera helt annerledes enn de andre Kanariøyene.

– Hvis du elsker sandstrender, shopping og uteliv er ikke dette rett ferieøy. Men landskapet er fantastisk vakkert med høye fjell, dype raviner, trolske skoger og grønne daler. Om bord på hydrofoilbåten som tar deg over til La Gomera fra Tenerife får du oppleve øyas dramatiske formasjoner og spesielle natur, og er du heldig ser du kanskje delfiner.

Vil du oppleve rolige La Gomera i kombinasjon med de mer fartsfylte øyene anbefaler Marie-Anne å gjøre begge deler på samme ferie.

– Ving tilbyr kombinasjonsreiser som gjør at du for eksempel kan tilbringe en uke på La Gomera og deretter en uke på Tenerife, eller omvendt, så hvorfor ikke si som Ole Brumm: Ja takk, begge deler?

Se flere bilder i bildekarusellen under!

 • Ocean Beach Club, Gran Canaria. Foto: Ving

 • Las Palmas. Foto: Ving

 • Las Palmas. Foto: Ving

 • Playa de las Americas, Tenerife. Foto: Ving

 • Teide, Tenerife. Foto: Ving

 • Lanzarote. Foto: Ving

 • Corralejo, Fuerteventura. Foto: Ving

 • La Gomera. Foto: Ving

 • Hotel Jardin Tecina, La Gomera. Foto: Ving

 • Hotel Jardin Tecina, La Gomera. Foto: Ving

 • La Gomera. Foto: Ving

Husk at du som medlem av et LO-forbund kan benytte deg av feriefordelen hos Ving.