Her er de beste tipsene til deg som skal flytte

Skrevet av: Tonje Robertsen | Publisert: 19. May 2016 | Kategori: Ferie

Skal du flytte? Her får du de beste tipsene for å få flyttingen unna på raskest, enklest og billigst måte.

Nordmenn bytter stadig oftere bolig. Vi drasser blytunge pappesker og tørre potteplanter fra det ene huset til det andre, sleper uhåndterlige sofaer inn og ut av flyttebiler, og skyver tunge madrasser oppover etasjene i smale trappehus.

Finnes det noen triks for å gjøre flyttingen lettere? Absolutt! Les videre, så får du dem her.

Hva bør med i planleggingen?

Noe av det viktigste å få avklart raskt, er hvilken dato du skal flytte. Forsøk å styre unna travle perioder på jobben og i privatlivet, da kan du få dårlig tid og bli unødvendig stresset.

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Et flyttebyrå kan fort bli dyrt, og ikke alle har anledning til å låne en varebil. Da kan det være en god løsning å leie bil. Denne bør bestilles god tid i forveien.

– Det er som regel billigst å bestille varebilen litt i forkant, sier Jonas Rellsve i Hertz. Da står du også friere til å velge biltype. Dette gjelder spesielt i de periodene det er mange som skal leie bil, og varebilene raskt blir booket opp.

– I helgene, og spesielt rundt månedsskifte, er det mange som leier varebil. Det er bra trykk stort sett gjennom hele sommeren, sier han.

– En annen fordel med å bestemme flyttedato tidlig, er at du kan booke inn kompisene som bærehjelp. Blokkér bil og kompiser så fort som mulig, smiler Jonas.

Sørg også for å sette av nok tid til pakking. Her er det mange som brenner seg.

Pakketips

Selve nedpakkingen kan du se på som en god anledning til å rydde. Det er ikke sikkert alt du har liggende i skrivebordsskuffene eller garderobeskapet trenger å være med videre på ferden. Vær bevisst når du pakker ned, og sorter vekk ting som kan selges, gis bort eller kastes.

Ta så ett og ett rom av gangen, og merk eskene godt. Det er ikke moro å komme fram til det nye stedet etter en lang flyttedag, for så å måtte rote deg gjennom et tyvetalls esker bare for å finne tallerkener og bestikk til den første middagen i nytt hjem.

Esker med lokk gir god beskyttelse og er enkle å stable. Husk at de skal bæres til og fra bilen, og kanskje opp og ned trapper, så ikke bruk for store esker og ikke pakk dem for tunge.  Tralle og bæreseler kan være til god hjelp.

Tenk på det som å spille Tetris!

Glass og andre knuselige gjenstander bør pakkes med ekstra papir i eskene. Tekstiler som klær, dyner, tepper og lignende, kan fint pakkes i søppelsekker eller egne stoffsekker.

Når det gjelder stabling inn i flyttebilen, har Jonas noen gode råd.

– Tunge møbler bør stå nederst, og har du pakket resten i esker, vil det være lett å stable resten av bilen. Tenk på det som å spille Tetris! Med minst mulig plass mellom enhetene, er det mindre fare for at tingene dine skader hverandre når du bremser eller svinger, sier han.

Hvordan få flyttelasset trygt fram?

At en flyttebil bør være romslig, sier seg selv. Men akkurat hvor stor bør den være? Hvor mange kubikk lønner seg for nettopp ditt flyttelass?

– Det er kjedelig å måtte kjøre mange ekstra turer fram og tilbake fordi du har for liten flyttebil. Det kan være vanskelig å vite bare ved å se på størrelsen av leiligheten for eksempel, for det er overraskende hvor mye ting vi klarer å lagre som ikke helt synes før vi begynner å pakke, sier Jonas.

Han anbefaler å gå for en litt større bil enn det du tror du trenger. Du kan også gå for en med løftelem, da får du litt avlastning.

Hertz har satt opp en størrelseguide hvor du får konkrete anbefalinger til størrelse på varebil etter hvor stor leiligheten som skal pakkes ned er.

Hvis du skal få med kompiser, kan du ikke være gjerrig på pizzaen

Når det gjelder selve kjøreturen til ditt nye hjem, bør du ha i bakhodet at du kjører en bil som sannsynligvis er større enn det du er vant til. Spør der du leier om de har noen tips til hva du bør tenke ekstra på hvis du ikke er vant til å kjøre varebil.

Kanskje du har en kamerat eller venninne som har kjørt flyttelass før? Kompiser kan bidra med mye, og da gjelder det å vise at du setter pris på hjelpen. Sats på gode belønninger i form av mat og drikke, men det viktigste er kanskje at du selv stiller opp neste gang noen i gjengen skal flytte.

– Hvis du skal få med kompiser, kan du ikke være gjerrig på pizzaen. De trenger karbohydrater før de skal bære mye, så kanskje det er en ide å gi dem pizza før dere begynner. Hvis ikke de bare stikker av før bæringen begynner da?, ler Jonas.

Med god planlegging, ekstra armer og den riktige varebilen, kan altså flytteprosjektet ditt gå raskt, billig og smertefritt.

Du som er medlem i et LO-forbund får gode rabatter på leiebil hos Hertz både i Norge og i utlandet.