Gode tips til salg av boligen din

Skrevet av: Mailen Sorknes | Publisert: 24. Aug 2015 | Kategori: Eiendomsmegling

Skal du selge boligen din er det noen grunnleggende ting du bør sørge for – og noen grove feil du bør styre unna. Her følger noen tips som sikrer at du får maks økonomisk utbytte av boligsalget.

Det er mye å tenke på når du skal selge boligen din. Hvordan skal det se ut på visning og hvordan går du frem for å få mest mulig ut av salget? Det aller første du må begynne med er å velge en megler du har tillit til.

– Det er viktig at du velger deg en dyktig megler, for da får du mange gode råd og god hjelp på kjøpet, forklarer Odd Nymark. Han er tidligere administrerende direktør i EiendomsMegler 1 som, takket være fornøyde kunder, er blant landets ledende eiendomsmeglere.

Boligsalg krever god planlegging

Vær tidlig ute med å skaffe deg eiendomsmegler slik at dere har tid til forberedelser av boligen før visning.

– God planlegging er veldig viktig. Da har du blant annet tid til å fikse små feil og mangler og tid til å ta bilder av boligen når det er fint vær. Gjør ferdig prosjekter du aldri har blitt ferdig med, som å sette på plass de siste listene eller male slitte vegger. Alt dette øker helhetsinntrykket av boligen, sier Odd.

Gjør ferdig prosjekter du aldri har blitt ferdig med, som å sette på plass de siste listene eller male slitte vegger

Riktig annonsering av salget er en annen viktig sak, men dette trenger du ikke tenke så mye på – for god markedsføring ligger nemlig i jobben til megleren.

– Nå har digitale kanaler tatt over veldig mye av markedet og vi i EiendomsMegler 1 har etablert et nytt produkt vi kaller en digital annonsepakke. Denne gir en voldsom eksponering i et bredt spekter av medier, inkludert Facebook og en rekke nettaviser. Det fantastiske med det digitale mediet er at du kan være mye mer spesifikk på hvilken målgruppe annonsen skal treffe, sier Odd.

Gjør boligen klar for visning

Når det er duket for visning må du gjøre boligen så attraktiv som mulig for de aktuelle kjøperne. Selv om det er innlysende for de fleste – sørg for at boligen er nyvasket og sett frem noen friske blomster. Og det er en grunn til at du bør fjerne alt som finnes av personlige eiendeler.

– Er det mange personlige ting i leiligheten blir det vanskelig for folk å se for seg at de selv skal bo der. Det vil også lønne seg å fjerne overflødige møbler for å skape større romfølelse. Mye møbler kombinert med mange folk på visning vil få de fleste til å tenke at det er trangt om plassen.

Odd anbefaler ikke å pusse opp store og kostbare rom som kjøkken og bad.

– Kjøperne har sin egen smak og ville kanskje ikke valgt det du har plukket ut. Dessuten koster dette såpass mye at du mest sannsynlig ikke vil tjene på det.

Er det mange personlige ting i leiligheten blir det vanskelig for folk å se for seg at de selv skal bo der

Ikke glem utsiden av boligen og har du hage må du sørge for at også den ser strøken ut. Klipp plenen, plant blomster og gjør inngangspartiet så innbydende som mulig.

Unngå banale tabber

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Når du skal selge boligen din kan det være lett å glemme de små detaljene. Har du for eksempel pusset tennene og spyttet på speilet ved et uhell, bør det selvfølgelig vaskes på nytt før det kommer noen for å se på boligen. Og din personlige slitte tannbørste trenger heller ikke stå fremme under visningen.

Men noen boligselgere gjør større tabber enn dette.

– Jeg vet om en som skulle selge leiligheten sin, men som ikke nevnte dette for leieboeren. Da megleren kom for å ordne visningen lå derfor leieboeren og sov inne på soverommet, forteller Odd.

Legg forutsetningene til rette for et godt salg ved å unngå slike banale tabber.

Husk eierskifteforsikring

Bruker du sunn fornuft og tar imot rådene du får fra megleren, har du kommet langt på vei. Men husk for all del å tegne eierskifteforsikring. Som selger er du, ifølge avhendingsloven, ansvarlig for skjulte feil og mangler i fem år etter at kjøperen har overtatt boligen.

Dette betyr at du kan få erstatningskrav for mangler du ikke visste om – flere år etter at du har solgt.

– Med eierskifteforsikringen får du forsikringsselskapet til å ta over ansvaret. Dette sørger for at du kan sove godt om natta i den nye boligen din, avslutter direktøren.

Husk at du som medlem av et LO-forbund får gode medlemsfordeler når du skal selge bolig eller fritidseiendom gjennom LOfavør sin samarbeidspartner EiendomsMegler 1.