Dette må du vite som førstegangskjøper

Skrevet av: Mailen Sorknes | Publisert: 16. Mar 2016 | Kategori: Eiendomsmegling, Forsikring, Kollektive hjem

Det å kjøpe bolig for første gang er både spennende og nervepirrende på én gang. Derfor er det lurt å sette seg inn i detaljene på forhånd, slik at du er litt bedre forberedt. Her får du tips til hva du skal tenke på.

Studietiden er over, du har fast jobb, penger oppspart på BSU-kontoen din og er klar for å finne deg en egen bolig. Veien mot den største investeringen du mest sannsynlig kommer til å gjøre, er endelig innen kort rekkevidde.

Når du brått befinner deg i etableringsfasen kjenner du kanskje ikke så godt til forsikringer, lån og budrunder. Hvor skal du begynne og hva må du tenke på mens du tar det største steget inn i den voksne verden?

Første møte med banken

Å kjøpe bolig for første gang krever forberedelser, og det er lurt å bruke god tid på planlegging. Har du is i magen og ikke lar deg prege av hastverk, er det mindre sjanse for at du ender med et kjøp du angrer på etter kort tid.

Fast, flytende, nominell eller effektiv rente. Du har kanskje ikke forholdt deg til slike begrep innen banktjenester og lån tidligere? Første skrittet er uansett å avtale møte med en rådgiver i banken. Da får du vite hvor mye du får i lån, og du får svar på de spørsmålene du har.

Før du begynner å se etter bolig, er det smart å gjøre deg opp noen tanker på forhånd

Før du begynner å se etter bolig, er det smart å gjøre deg opp noen tanker på forhånd. Hva er det som er viktig for deg og hva kan du klare deg uten? Husk også å beregne kapital til eventuelle oppussinger, samt diverse avgifter som kan dukke opp. Forhør deg med bankens rådgiver og ikke nøl med å spørre megler hvis noe er uklart.

Får du innvilget boliglån, mottar du et finansieringsbevis som du trenger for å kunne by på drømmeboligen hvis den dukker opp. Med finansieringsbeviset i hånden vet du hva du kan by – men ikke overskriv maksbudsjettet.

Sikre deg juridisk

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Nå er du klar for å gå på visninger, der det er noen huskeregler å ta med seg. Prøv å se forbi stylingen og let etter skjulte feil som fuktskader inne i skap på kjøkken og bad. Vær tålmodig, ikke ta noen forhastede beslutninger og spør megleren om alt du måtte lure på.

For å sikre deg mot trøbbel som kan oppstå med den nyinnkjøpt boligen i ettertid, kan det være smart å tegne en boligkjøperforsikring. Er du medlem i et LO-forbund, kan du også ha LOfavør Innboforsikring obligatorisk i medlemskapet ditt. Da er du så heldig å ha Norges beste innboforsikring, som også inkluderer rettshjelp på noen områder i privatlivet, slik at du da har en profesjonell partner på din side.

Forsikringer du må ha

Det holder ikke bare med innboforsikring, du må også forsikre boligen mot ytre skader. Skal du kjøpe en leilighet, så er det borettslaget som har forsikret selve bygningen mot brann, vannskader og lignende – som du betaler via fellesutgiftene.

Skal du derimot kjøpe deg egen enebolig, tomannsbolig eller rekkehus må du forsikre det selv. Med en forsikring som LOfavør Husforsikring er du sikret dersom huset skulle bli totalskadet.

Andre fordeler for deg

Vel fremme i ditt nye hjem mangler du fortsatt strøm. Også her har LOfavør forhandlet frem en gunstig avtale for deg med strømleverandøren Fjordkraft. Det sikrer en strømavtale som tilpasses ditt behov.

Er du ikke medlem i et LO-forbund, er det derfor mange gode grunner til å melde seg inn

Når du en gang i fremtiden skal selge boligen din og kanskje oppgradere til et større hjem, har du som medlem av et LO-forbund også eiendomsmegling som en tilgjengelig fordel.

Føl deg trygg med LOfavør i ryggen

Er du ikke medlem i et LO-forbund, er det derfor mange gode grunner til å melde seg inn. Da blir du ikke bare ivaretatt på arbeidsplassen, men du får også en rekke fordeler i form av gunstige avtaler og fordeler på viktige områder i privatlivet. Er du mellom 18 og 34 år gammel får du i tillegg ekstra gode medlemsfordeler på en del tjenester som vil være nyttige både når du skal kjøpe bolig for første gang og når du skal selge. LOfavør er med deg på hele boligreisen fra A til Å.

Ta turen til lofavor.no for å lese enda mer om hvilke fordeler det gir deg.

PRISEKSEMPEL BOLIGLÅN FOR UNGE:

Et lån på 2 millioner kroner med 25 års nedbetaling. Lånet koster 8.773,- i måneden (Terminbeløp). Rente 2,25% Effektiv rente er fra 2,33%. Termingebyr kr 50,- Totalt kr. 2.631.478,-