Vet du hvordan du pakker bagasjen trygt i bilen?

Skrevet av: Mailen Sorknes | Publisert: 30. Sep 2015 | Kategori: Bilforsikring

Vi slenger ofte ting inn i bilen før vi setter oss bak rattet. Men visste du at det finnes en riktig og en feil måte å pakke bilen på? Bruk noen ekstra sekunder før du kjører – i verste fall kan det bety forskjell på liv og død.

Hvordan du pakker bagasje og gjenstander i bilen er kanskje ikke noe du tenker så nøye over. Men ved å være bevisst på dette reduserer du faren for at du eller dine medpassasjerer blir alvorlig skadet under en ulykke.

For uansett om du skal pakke bilen for en lengre bilferie eller om du bare skal en kort tur til jobb eller butikken, vil det være avgjørende å gjøre det riktig.

Sikre alle løse gjenstander

Jo flere ting vi har med oss på tur, desto større er sjansen for katastrofale følger. Visste du at den vanligste årsaken til alvorlige skader i trafikken er usikret bagasje og løse gjenstander i bilen? En halvliters drikkeflaske kan faktisk få en vekt på 15 kilo om du bråbremser eller kolliderer i 50 km/t.

Visste du at den vanligste årsaken til alvorlige skader i trafikken er usikret bagasje og løse gjenstander i bilen?

Det skal altså ikke så mye til før et tilsynlatende ufarlig objekt flyr gjennom kupéen med en voldsom fart. Til og med små ting som en mobiltelefon eller et leketøy kan i verste fall bli livstruende.

Du bør derfor passe på å legge alle løse gjenstander i sidelommer, hanskerom eller bagasjerom. En god huskeregel er at du bør sikre alle ting du ikke ville hatt i hodet fra ti meters høyde.

Riktig pakking i bagasjerommet

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Skal du pakke bilen full, er det spesielt viktig å pakke riktig i bagasjerommet. Sett ekstra store og tunge ting lavest mulig og helt innerst mot seteryggen. Dette gir lavt tyngdepunkt og bedre kjøreegenskaper for bilen.

Plasser de letteste tingene ytterst og ikke pakk høyere enn seteryggen med mindre du har gitter i bilen. Bruk også nett og skjerm til å trekke over bagasjen. Veier bagasjen din mer enn 20 kilo bør du feste alt med stropper på kroker i karosseriet. Alt skal ligge stødig og ikke forflytte seg hvis du for eksempel må bråbremse eller havner i en kollisjon.

Et godt tips er å pakke i bagger, og ikke kofferter, når du skal på tur. Da kan du enklere utnytte plassen og små hulrom i bagasjerommet. Ikke glem at nødutstyret ditt fortsatt må være lett tilgjengelig når alt er på plass. Varseltrekant og førstehjelpsutstyr legges derfor i front slik at du enkelt får tak i det.

Dersom du har skiboks må du vite hvor mye vekt den tåler. Boksen er ikke laget for å bære tung bagasje, og maksvekten bør ikke overskrides.

Øker sikkerheten

Men også på korte bilturer i hverdagen vil det lønne seg å pakke smart, for du vet aldri hva som kan skje. Plasser ting som PC-vesken og fulle handleposer i brønnen bak forsetet – der passasjerene vanligvis har bena. Det er mye tryggere enn om du legger det oppi baksetet.

Å bruke litt ekstra tid på å pakke riktig, øker sikkerheten til deg og dine på veien

Uansett om du skal på lang eller kort tur, tenk nøye på vektfordelingen. Bilens kjøreegenskaper endres nemlig om den blir for baktung – så sjekk vognkortet for tillatt totalvekt.

Å bruke litt ekstra tid på å pakke riktig, øker sikkerheten til deg og dine på veien. Husk også at du må ha riktig bilforsikring, så sørg for at du har den beste forsikringen for din bil før uhellet oppstår.

Med LOfavør Bilforsikring kan du være trygg på at du får den oppfølgingen du trenger dersom noe skulle skje.