Syv gode tips for kjøring i mørket

Skrevet av: Tonje Robertsen | Publisert: 12. Oct 2016 | Kategori: Bilforsikring

Mørkekjøring kan være en utfordring året rundt, men det er som regel verst i høst- og vintermånedene. Her får du syv gode tips for bedre og tryggere kjøring i mørket.

Om høsten og vinteren er dagene kortere og mørkere enn ellers i året. Samtidig kan veiforholdene forverres enda mer på grunn av regn, is og snø. Så hvordan sørge for å manøvrere deg tryggest mulig på veiene etter at mørket har falt på? Les videre for syv gode tips for tryggere mørkekjøring.

1. Senk farten

Noe av det lureste du gjør når du kjører i mørket, er å ikke tråkke for hardt på gasspedalen. Husk at du får dårligere sikt i mørket, og med redusert fart gir du deg selv bedre tid til å få med deg det som skjer rundt bilen. Dermed har du også bedre anledning til å reagere på fotgjengere og andre situasjoner i trafikken.

Bruk fjernlysene mer

Husk at det finnes levende vesener som beveger seg i trafikken fra tid til annen, men som verken bruker refleks eller følger skilt, som elger eller kattepuser. Disse kan komme uventet og raskt foran bilen din i mørket, og da vil lav fart være avgjørende for at du kan klare å stoppe i tide.

2. Bruk lysene riktig

Bruk fjernlysene mer. Eksperter anbefaler å ikke blende ned fjernlysene før lyskjeglene til bilen din er inne i lyskjeglene på bilen du møter. Dette fordi du da får et unødvendig stort svart område foran bilen som du ikke har kontroll over. Spesielt kritisk vil dette være for fotgjengere som skulle befinne seg innenfor dette området. Sørg derfor å holde fjernlyset på lengst mulig.

Unngå også å bli blendet selv. Det kan du gjøre ved å la være å se rett i billysene som kommer mot deg, og holde blikket til siden for den møtende bilen.

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

3. Sjekk mørkesynet

Etter hvert som vi blir eldre, blir mørkesynet vårt dårligere. Dette begynner å skje allerede ved 40-års alderen. En 40-åring trenger faktisk nesten fire ganger så mye lys som en 20-åring for å se det samme i mørket.

Dette er fordi øyet slipper inn mindre lys når vi blir eldre. Dermed oppfatter ikke netthinnen like mange detaljer som hos yngre mennesker. Ta en test hos optikeren, slik at du kan være ekstra oppmerksom hvis du vet at mørkesynet ditt er svekket.

4. Hold større avstand til bilen foran

Avstand og hastighet kan være vanskeligere å vurdere i mørket enn i godt lys. Derfor er det lurt å holde god avstand til bilen foran, kanskje større enn du egentlig tenker er nødvendig, slik at du har litt å gå på.

Dersom kjøreforholdene er forverret av for eksempel regn, snø eller is, er det spesielt viktig å holde god avstand. Dette kan nemlig også påvirke veigrepet ditt, slik at du trenger mer tid og plass til å bremse ned dersom noe skulle skje.

5. Vær uthvilt

Du kan bli trøtt av å kjøre i mørket, spesielt over lengre avstander. Da er det lett at konsentrasjonen og oppmerksomheten daler. Sørg derfor for å være uthvilt når du setter deg bak rattet. Skal du kjøre langt, hjem fra hytta eller på besøk til familie og venner langt unna, bør du ta regelmessige pauser – minst annenhver time. Er dere flere voksne i bilen, kan dere også bytte på å kjøre for å avlaste hverandre, og småprate med den som er sjåfør.

6. Hold orden på bilen

Sørg for at alt utstyret på bilen din er i god stand, og at selve kjøretøyet ikke skaper unødige komplikasjoner når du er på veien. Rene frontruter, for eksempel, er en viktig forutsetning for å kunne se godt når det er mørkt.

Skitne lykter kan hindre nok lys på veien

Derfor bør du sjekke at vindusviskerne er i god stand og sikre at du alltid har nok vindusspylervæske. I tillegg bør du teste at frontlyktene fungerer som de skal. Noen biler kommer i dag med selektive og automatiske fjernlys. Også disse bør du teste under egnede forhold. Pass også på at lyktene er rene. Skitne lykter kan hindre nok lys på veien.

7. Bruk refleks selv

Altfor mange nordmenn er slappe med refleksbruken. Dette kan få store konsekvenser. Ifølge Transportøkonomisk Institutt er gående personer i mørket involvert i 35 prosent av dødsulykkene i Norge. Kun fem prosent av dem som blir påkjørt og skadet bruker refleks.

Gjør derfor det du kan for å gjøre det enklere for andre bilister å se deg når du er fotgjenger: sørg for å bruke refleks når du er ute og går i mørket.

Husk at du som er medlem av et LO-forbund får gunstige betingelser gjennom LOfavør Bilforsikring. LOfavør har valgt Sparebank 1 Forsikring som sin samarbeidspartner. De har lang erfaring med forsikring og scorer høyt på kundetilfredshet – både før og etter skade.

Klikk her for å lese mer om LOfavør Bilforsikring.