Slik sørger du for en tryggere biltur

Skrevet av: Mailen Sorknes | Publisert: 3. Jun 2016 | Kategori: Bilforsikring

Det er flere grunner til å stresse ned og ta det rolig på veien i ferien. Her får du gode råd til en tryggere og mer behagelig kjøretur for hele familien.

Uansett om du har mange eller få feriedager, er fritiden kanskje full av planer som krever at du vil tilbringe tid bak rattet. Enten du skal på en lengre bilferie, eller kjøre flere turer til og fra hytta eller campingplassen, kan det lønne seg å stille litt forberedt.

Du vet for eksempel at det ikke nødvendigvis er så lurt å kjøre hjem dagen etter en lang grillfest på hytta eller en tre-dagers festival. Det beste er å være uthvilt når du legger i vei, og ta pauser underveis hvis du kjenner behov for det. Er du sliten og uoppmerksom kan du utgjøre en fare for både deg selv og andre i trafikken.

Er du sliten og uoppmerksom kan du utgjøre en fare for både deg selv og andre i trafikken

Ulykker skjer hele året, men med noen forhåndsregler kan du gjøre det du kan for en trygg og komfortabel biltur. Noen har du garantert hørt før, men uansett hvor trygg du føler deg bak rattet, kan det aldri repeteres nok.

Hold både fartsgrensen og avstanden

Det er ingen hemmelighet at større fart øker faren for at noe kan gå galt. Det aller viktigste er derfor å ta seg god tid i trafikken og holde god avstand til bilene foran. Det er en grunn til at fartsgrensen er der, så hold deg til den. Tålmodighet og sunn fornuft gjør veien tryggere for alle.

Sikre alle løse gjenstander

Løse gjenstander som mobiler, leketøy og vannflasker i bilen kan bli livsfarlige ved en kollisjon, så legg det i sidelommer eller i hanskerommet. Som en hovedregel bør du sikre alle gjenstander du ikke ville ønsket å få i hodet fra ti meters høyde. Riktig pakking av bagasje i bilen kan hindre at både du og medpassasjerer blir alvorlig skadet under en eventuell ulykke.

Riktig bruk av bilbelte

Alle som sitter i bilen skal sikres på best mulig måte – både voksne, barn og dyr. Mange slurver med bilbelte, men dette er det viktigste å sørge for at er på plass. Beltet skal strammes godt til før du kjører.

De aller minste skal sikres i barneseter som er tilpasset deres vekt og for barn under fire år er det tryggest å sitte bakovervendt. Sørg for at de større barna ikke legger beltet under armen – det kan nemlig føre til alvorlige skader.

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Løse dyr i bilen kan skade seg selv eller andre hvis du må bråstoppe. De skal også sikres godt, helst i et bur hvis det er mulig. Det finnes spesielle seler som kan kombineres med beltene i bilen for en ekstra god sikring av buret.

Refleksvest og varseltrekant

God synlighet reduserer faren for ulykker. Til og med på lyse solskinnsdager skal refleksvesten helst tas på før noen går ut av bilen. Ha også varseltrekanten lett tilgjengelig – gjerne bak seteryggen.

Pass på mobilbruken

Alle sjåfører i bil er påbudt med handsfree for mobilen. Men vet du at også selve samtalen kan ødelegge konsentrasjonen din på veien? Det beste er derfor å la mobilen ligge, særlig hvis trafikken er uoversiktlig eller det er vanskelige kjøreforhold.

Unngå bilsyke barn og voksne

Både store og små kan bli bilsyke under lengre turer. Ta derfor med reisesyketabletter, og unngå for mye søtt både før og underveis. Prøv å unngå for mye akselerasjon og nedbremsing for en mer behagelig tur for alle som sitter på. En aggressiv kjørestil øker dessuten risikoen for ulykker og gjør at bilen bruker mer drivstoff enn nødvendig.

Til og med på lyse solskinnsdager skal refleksvesten helst tas på før noen går ut av bilen

Oppvakt sjåfør

Noen ting hindrer at du som sitter bak rattet blir både sliten og trøtt. Sørg for å være uthvilt før du reiser, drikk nok vann og spis lette måltider underveis. Det kan også være lurt å planlegge stoppene på forhånd. Da sikrer du at du kan kjøpe det du mangler, du får strukket på bena og fylt på med bensin før det er absolutt nødvendig. Det er kjedelig hvis du ikke finner en bensinstasjon når du trenger det.

Husk bilforsikringen

Å bruke litt ekstra tid på både planlegging og riktig pakking i bilen, øker sikkerheten til deg og dine på veien. Husk at du også må ha riktig bilforsikring, så sørg for at du har den beste forsikringen for din bil før uhellet oppstår.

Er du medlem i et LO-forbund får du gode vilkår på LOfavør Bilforsikring, levert av SpareBank 1 Forsikring. Da kan du være trygg på at du får den oppfølgingen du trenger dersom noe skulle skje med bilen din.

Vi anbefaler LOfavør Bilforsikring. Da kan du få toppdekningen hos vår samarbeidspartner SpareBank 1, uten tillegg i prisen. Les mer og sjekk pris her.