Ny bil? Dette bør du huske på om lån og forsikring

Skrevet av: Plapre | Publisert: 19. Apr 2018 | Kategori: Bilforsikring

For noen er det å kjøpe ny bil litt skummelt, for andre er det noe å drømme om og glede seg til. Følelser er viktig når vi velger bil, men det er også mange praktiske ting å huske på. Følg rådene under, så unngår du de vanligste bilkjøpfeilene.

Selv om det kan være fristende å begynne med å titte på annonser for drømmebilen, er det helt andre ting du bør starte med å avklare før du kjøper ny bil. Først bør du finne ut av nøyaktig hvor mye penger du har å bruke.

– Se på det store bildet. Det viktigste er å finne ut av hva som er best for den totale økonomien din, råder Halvor Røhne, salgssjef i SpareBank 1 Finans Østlandet.

Du må sørge for at du har et billån som du klarer å betjene

Den nye bilen skal naturligvis dekke transportbehovene dine, og kanskje også ha det lille ekstra som du alltid har ønsket deg. Men du må sørge for at du har et billån som du klarer å  betjene og en bilforsikring som sparer deg for unødige bekymringer og utgifter.

– Det er viktig at du kan leve godt med de lånene du tar opp, sier Halvor.

Da er det greit å vite at du som er medlem i et LO-forbund får gode vilkår på både billån og bilforsikring.

Først må du vite hvor mye du har å rutte med

Hvis du skal ta opp et lån for å finansiere bilkjøpet, bør du først avklare hvor mye du faktisk kan bruke på bilen.

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

– Når du vet hvor dyr bil du kan kjøpe, kan du søke om finansieringsbevis. Da vet du hvilke rammer du har å forholde deg til før du kjøper, og slipper å drømme deg bort i en bil du egentlig ikke har råd til, sier Halvor.

Undersøk deretter hvilken ordning som passer best for deg. Sjekk vilkårene på lånet du tilbys, slik som renter, gebyrer og nedbetalingstid.

Gjennom LOfavør Billån, som leveres av SpareBank 1 Finans, kan du få full finansiering av bilkjøpet.

Du tilbys et gunstig lån med lavere etableringskostnader, lavere termingebyr og en konkurransedyktig rente.

Gunstig billån for deg som er medlem

Faktisk er det forhandlet frem et nytt og forbedret medlemstilbud – med gode rentefordeler som på sikt vil gi deg besparelser på lånet. Du får nå 0,3 prosent rabatt på lånerenten i forhold til ordinære betingelser.

Hvis du er mellom 18 og 34 år får du 1 prosent rabatt i forhold til ordinære betingelser. I dette lånet er det ingen krav til bilens alder og du kan låne inntil 100 000 kroner over fem år. Du trenger heller ikke kaskoforsikring.

Med disse låneproduktene kan du være trygg på at du får et gunstig lån, uten at du trenger å forhandle frem billånet selv.

Spar på sikkerheten i huset

Når bilkjøpet skal finansieres, er det vanligst at låneutsteder tar pant i enten boligen din, eller i selve kjøretøyet.

Med LOfavør Billån er det selve kjøretøyet som er panteobjektet. Dette kalles et salgspantlån. Med denne løsningen sparer du sikkerheten i boligen din, noe som kan gi deg større frihet.

Hvis du tar med bilen hjem først og så søker om salgspantlån, får ikke vi pant i bilen

– Hvis du for eksempel skulle ha behov for å bytte badet hjemme, så har du da ikke brukt opp sikkerheten i huset, forklarer Halvor.

Med bilen som eneste sikkerhet for lånet, kan du få inntil 10 års nedbetalingstid. Husk bare at lånedokumentene må signeres før du drar hjem med bilen hvis du skal ta opp et salgspantlån.

– Hvis du tar med bilen hjem først og så søker om salgspantlån, da får ikke vi pant i bilen. Dermed kan vi heller ikke ta finansiering på den, og du får ikke gjort opp for bilen, sier Halvor.

Bestill forsikring før du setter deg bak rattet

Når det gjelder valg av bilforsikring, bør du ta en vurdering av hva du kan tåle økonomisk, og hvilke praktiske utfordringer du skulle få hvis bilen havner på verksted. Deretter kan du finne den avtalen som passer best for deg.

Tenk gjennom hva det egentlig er du skal forsikre. Hvor gammel er bilen din, hvor mye er den verdt og hvor mye bør du forsikre den?

Du kan få toppdekning på bilforsikring uten tillegg i prisen

Hvis du er medlem i et LO-forbund, får du også gunstige betingelser på bilforsikring hos SpareBank1. Dette innebærer blant annet at du kan få toppdekning uten tillegg i prisen.

LOfavør Bilforsikring gir deg i tillegg lavere egenandel og den raskeste bonusopptjeningen på markedet. Hvis du ønsker hjelp med å finne ut av hva slags type forsikring som passer best for deg, kan du kontakte en rådgiver i SpareBank 1.

Lett å drømme

I tillegg til billån og -forsikring, bør du naturligvis sørge for å gjennomføre en grundig undersøkelse av selve kjøretøyet. Avklar også om den har vært regelmessig på service, fått utført større reparasjoner eller har vært involvert i en kollisjon.

Alle papirer og godkjenninger må være i orden, og eierforholdet avklart. Årsavgiften må være betalt, og du bør sjekke hvorvidt bilen er fri for heftelser. Skriv alltid kjøpekontrakt.

– Det er lett å drømme seg bort når det kommer til bil, sier Halvor.

Her kan du lese mer om LOfavør Billån og se hva lånet kan komme til å koste deg.

PRISEKSEMPEL:

Nominell rente fra 3,75 %, effektiv rente fra 5,33%. Ek 35%, 150.000,- o/5 år, etabl.geb 1.900,-. Totalt 170.753,-