Student? Slik strekker du studielånet lenger

Skrevet av: Mailen Sorknes | Publisert: 14. Jun 2016 | Kategori: Banktjenester

Som student har du mye å tenke på, ikke minst fordi det kan være vanskelig å få økonomien til å gå rundt. Her får du noen tips til hva du kan og ikke bør gjøre for å få studielånet til å vare litt lenger.

Å leve på et studielån betyr for mange et stramt budsjett og en nøktern livsstil. Men med riktig planlegging og fornuftig bruk, trenger det ikke være så vanskelig å få pengene til å vare litt lenger.

– For å få lånet til å strekke lenger må du tenke over hva det er du bruker penger på og finne ut hvordan du kan klare å bruke mindre, sier forbrukerøkonom i SpareBank 1, Magne Gundersen.

Han har noen hovedpunkter som kan hjelpe deg med å få mest ut av studentbudsjettet.

Skaff deg rimeligere bolig

Den største utgiftsposten er husleie, og her er det mest å spare – hvis du kan. For å skrenke inn forbruket kan du utforske mulighetene om du kan flytte inn i et kollektiv, finne en rimeligere bolig eller om du kanskje har anledning til å bo hjemme. Det kan være penger å spare uansett hvilken bosituasjon du går for.

Har du en jobb ved siden av studiene viser du at du er en stå-på-type som håndterer både skole, jobb og et sosialt liv

– Det fine med å bo sammen med noen er at du også kan dele på utgifter som strøm, bredbånd, NRK-lisensen og andre ting, sier Magne.

Hvis du heller vil se om du finner en bolig som er billigere enn den du har i dag, anbefaler forbrukerøkonomen å være på boligjakt hele året og ikke bare ved semesterstart når det er størst trykk.

Magne Gundersen tipser om hvordan du bruker studielånet best mulig.

– Da har du større sjanse for å finne en like bra bolig som er rimeligere.

Selv om det kanskje bare utgjør en forskjell på noen få hundrelapper i måneden, vil det i løpet av året bli til flere tusenlapper. Det kan også være verdt å bo hjemme under studietiden hvis du har muligheten til det.

– For de fleste innebærer det å bo hjemme lave utgifter på det aller meste, noe som gir deg mer å bruke på andre ting, sier han.

Bruk studentrabattene dine

Som student får du studentrabatter på mange ordninger og ulike steder. Bruk det for alt det er verdt – uansett om det er hos frisøren, på treningssenteret, i butikker eller når du kjører kollektivt.

–  Studentbeviset er kanskje Norges aller beste rabattkort. Finn frem tilbudene og bruk de, tipser Magne.

Ellers gjelder de klassiske sparetipsene som aldri før: Smør med niste på skolen, fyll termosen med kaffe hjemmefra og fyll vann i flaske fra springen. Når man har dårlig råd, er det disse små grepene som gjør at du kan strekke studielånet litt lenger. Et annet godt sparetips er å kjøpe brukt eller få ting gratis på sider som finn.no.

– Du kan komme utrolig langt bare med noen få kroner.

Jobb ekstra ved siden av

Skal du kun leve på studielånet ditt, blir det ikke mye igjen til morsomme ting. Studietiden handler også om å ha det gøy, være sosial, pluss at det kan være greit å starte både med sparing for en buffer og i Boligsparing for ungdom (BSU). Derfor er det smart å jobbe ved siden av skolen – også for å kunne sette det på CV-en.

– Har du en jobb ved siden av studiene viser du at du er en stå-på-type som håndterer både skole, jobb og et sosialt liv. I tillegg er det gunstig å få de ekstra kronene å rutte med, sier Magne.

Når du har lite penger blir det desto viktigere med ekstra god planlegging

Hvis du skaffer deg en fast deltidsjobb eller jobber mye i ferier, helst litt av begge deler, får du en ekstra inntekt som kommer godt med.

Dette må du unngå

Med dårlig økonomi og stramt budsjett er det mange studenter som tar uheldige valg som ikke er så enkle å bli kvitt. Noen kjøper for eksempel en ny PC på avbetaling eller bruker kredittkortet for alt det er verdt og pådrar seg gjeld.

– Ikke gå amok med kredittkortet, husk at du må betale tilbake hver gang du drar kortet. De som bruker det litt for mye kan ende med å ha det hengende over seg, både under og etter studiene.

Prøv derfor å unngå impulshandling, men planlegg innkjøpene. Da reduserer du sjansen for å kjøpe mer enn det du faktisk trenger, om det så gjelder mat eller klær.

Dårlige vaner kan gi konsekvenser

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Noen studenter med dårlig råd begynner også å slurve med regningene, får inkasso og betalingsanmerkninger. Dårlige vaner er vonde å vende og kan legge grunnlaget for en skjør økonomi senere i livet.

– Det er veldig dumt og kan få mange konsekvenser. Når du har lite penger blir det desto viktigere med ekstra god planlegging, og de som gjør nettopp det får studielånet til å strekke lenger, avslutter forbrukerøkonomen.

For å ha kontroll over forbruket, kan du for eksempel sette opp et enkelt budsjett med LOfavørs mobilapp Studentbudsjett. Da får du en budsjettkalkulator spesielt tilpasset studenter som gir deg bedre oversikt over planlagte innkjøp og utgifter hver måned.

Er du mellom 18 og 34 år og medlem av et LO-forbund får du gode fordeler blant annet innen forsikringer, bank, reiser og opplevelser.

Les mer om hvilke fordeler du får gjennom LOfavør Ung.