Slik tar du hånd om økonomien ved arbeidsledighet

Skrevet av: Mailen Sorknes | Publisert: 24. Feb 2016 | Kategori: Banktjenester

Deler av dagens arbeidsliv er preget av vanskelige tider og stigende arbeidsledighet – hva gjør du hvis du uventet mister store deler av inntekten din? Følg disse rådene for å sikre deg før det skjer.

Mange nordmenn har allerede merket nedgangstidene på kroppen. Noen har mistet jobben, mens andre frykter at det vil skje. Selv om du ikke har noe å være bekymret over, er det likevel smart å forsikre seg hvis du skulle bli oppleve en drastisk reduksjon i inntekten.

Ved å innarbeide gode sparevaner er du bedre forberedt dersom du blir rammet.

– Hvis du er urolig bør du først og fremst skaffe deg en oversikt over hva du faktisk bruker penger på og identifisere hvilke utgifter du kan redusere eller kutte helt bort, sier forbrukerøkonom i SpareBank 1 og Luksusfellen-ekspert, Magne Gundersen.

Det hjelper å planlegge

Frykter du at du kommer til å få dårligere økonomi, er det lurt å sette opp et budsjett. Det handler om å være mer bevisst på hva pengene går til og å planlegge økonomien. Da unngår du at pengene tilsynelatende forsvinner ut i løse luften.

– Begynn med det som er uunngåelig, som mat, husleie, strøm, telefonen, klær av og til, og mat til katten. Så kan du vurdere de andre utgiftene og redusere det som ikke er like viktig.

Det handler om å være mer bevisst på hva pengene går til og å planlegge økonomien

Planlegging er rett og slett nøkkelen til sparing – også i matbutikken.

– Jo oftere du handler, desto større blir totalbeløpet. Planlegg derfor innkjøp og kutt ned på impulshandling. Slik strekker du husholdningsbudsjettet og bruker heller ikke mer enn nødvendig, sier han.

Med kontroll på de små detaljene og riktige prioriteringer får du mer penger til overs til det du egentlig trenger.

Ha en økonomisk buffer

Selv om nedgangstider påvirker noen hardere enn andre, er det like viktig for alle å prioritere en økonomisk buffer. For at du skal være rustet mot en knipe bør den helst være på størrelse med to-tre måneders lønn. Er du enslig, bør du begynne sparingen heller før enn senere.

– De som er i et parforhold når de mister jobben er automatisk bedre rustet enn de som er aleneboende eller aleneforsørger. Da blir det ekstra viktig med penger i bakhånd.

Selv om det kan være vanskelig å sette av penger til sparing, mener Magne at alle kan klare det. Han anbefaler å se på de små utgiftene du kanskje ikke tenker over i hverdagen – som er små hver for seg, men som samlet blir til store beløp.

Kutter du ut disse lommetyvene får du mer penger å bruke på nødvendige ting eller du kan legge noe til side hver måned

Kjøper du for eksempel en kaffekopp tre ganger i uken et helt år, kan det utgjøre fem tusen kroner, mens fem snusbokser i uken kan bli så mye som 22 000 kroner på ett år.

– Kutter du ut disse lommetyvene får du mer penger å bruke på nødvendige ting eller du kan legge noe til side hver måned for å ha noe å gå på.

For det er slik at alle en eller annen gang opplever uventede utgifter, og selv om det kan ta tid å spare gjør det deg bedre forberedt på redusert inntekt.

– Jeg har aldri møtt noen som har angret på at de sparte penger, understreker han.

Revurdere store utgifter

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Føler du deg utrygg på arbeidsplassen, kan du sjekke jobbmarkedet. Men det vil også være lurt å tenke seg om to ganger før du eventuelt bytter.

– Hvis du har en grei jobb bør du kanskje holde på den. Begynner du et nytt sted er det ofte slik at sistemann inn er førstemann ut – så sørg i hvert fall for at du er sikker på at den nye arbeidsgiveren er solid.

Begynner du å slite økonomisk anbefaler forbrukerøkonomen å se på den største utgiften av dem alle – nemlig bolig.

– Kanskje bor du for dyrt og må finne deg et billigere sted? Det er noe å vurdere. Kanskje du som leieboer kan finne en bolig som koster en tusenlapp mindre i måneden? Det blir fort mye penger ut av det, sier Magne.

Hvis problemene virkelig tårner seg opp og begynner å spise av kapitalen bør du også revurdere en annen stor utgift.

– Selv om det er drastisk, kan et av grepene være å kvitte seg med bilen. Mange tror de ikke klarer seg uten, men det er dyrt å eie bil. Det kan derfor være mye å spare hvis du blir kvitt billånet, utgifter til service, bensin og avgifter. Se om du heller kan satse på kollektivtransport der du bor.

Ved å bruke penger fornuftig, sette opp et budsjett og starte sparingen allerede nå, er du på god vei mot å sikre økonomien din i nedgangstider. Er du i tillegg medlem i et LO-forbund kan du benytte deg av tilbud på bankprodukter gjennom LOfavør, levert av SpareBank 1. Dette inkluderer produkter som ulike typer lån, bruks- og sparekonto og rådgivning.