Slik sikrer du en god handel på bruktbil

Skrevet av: Mailen Sorknes | Publisert: 1. Sep 2015 | Kategori: Banktjenester

Uansett om du er en ung og uerfaren kjøper eller om du har kjøpt flere biler tidligere, vil det være greit å ha grunnleggende kunnskap om hva du bør se etter i en bruktbil. Slik unngår du feller og sikrer deg et godt kjøp.

Det å kjøpe bil kan være komplisert, og særlig om du skal kjøpe den brukt. Hva må du huske på, hvor mye penger vil du bruke og skal du kjøpe den av en forhandler eller privat?

Med noen forhåndsregler og viktige sjekklister i bakhånd kan du trygt kjøpe deg en bruktbil på egen hånd. Her får du noen gode tips til hva du bør huske på både før og etter kjøpet.

Gunstig billån

Det første du bør tenke på er hvor mye penger du ønsker å bruke på bilen. Som medlem av et LO-forbund kan du søke om et gunstig billån levert av SpareBank 1 Finans.

– Vi hjelper deg med å sørge for at du har finansieringen i orden og gir deg råd i forhold til om verdien på bilen stemmer med det beløpet du vil kjøpe den for, forteller markedskonsulent i SpareBank 1 Finans, Halvor Røhne.

Billånet fra LOfavør er et salgspantlån, som betyr at det er bilen som er panteobjektet slik at du slipper å stille sikkerhet i huset ditt.

Sjekk om det er registrert pant i bilen du skal kjøpe. Heftelsen følger nemlig bilen og ikke eieren, og du bør derfor være sikker på at dette slettes før du betaler og registrerer bilen i ditt navn.

Vi hjelper deg med å sørge for at du har finansieringen i orden

– De aller fleste har lån på bilen når de skal selge den og du bør sørge for at du får en bekreftelse på at lånet blir innfridd og panten slettes, sier Halvor.

Grundig sjekk av bruktbilen

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Men hva skal du se etter når du først skal titte på den aktuelle bilen?

– Undersøk bilen grundig, finn ut om alle servicetester er utført og be om dokumentasjon. Vi anbefaler å ta med NAF sin sjekkliste for bruktbiler, da får du en god huskeliste for hva du bør se etter og ta gjerne en NAF-test av bilen før du kjøper den.

Du bør alltid prøvekjøre bilen for å se om alt virker som det skal og ikke vær redd for å stille spørsmål. Sjekk at årsavgiften er betalt, EU-kontrollen er utført og pass på at du får med alle tilhørende nøkler.

– Du kan ikke bare sparke i dekkene og regne med at alt er i orden. Gjør en ordentlig prøvekjøring og sjekk at gir og bremser fungerer normalt, og hør etter om det er noen ulyder. Kryp under bilen for å sjekke at alt ser ordentlig ut, hele bilen bør være ren og pen.

Når du skal kjøpe bruktbil

Det er viktig å undersøke bilen nøye uavhengig om du kjøper av en forhandler eller en privatperson. Hos en forhandler får du en ekstra trygghet i forhandlergarantien, men det kan bli rimeligere med et privat kjøp.

I utgangspunktet får du ingen angrefrist når du kjøper privat, men du kan prøve å få med en angrerett i avtalen før du signerer. Sørg uansett for at du får en ordentlig kontrakt med alle nødvendige opplysninger slik at du har bevis på hvilken stand bilen er i når du kjøper den.

Du bør alltid prøvekjøre bilen for å se om alt virker som det skal og ikke vær redd for å stille spørsmål

Husk at det er to dokumenter som skal sendes til Statens Vegvesen – salgsmelding for å melde om eierskifte og vognkortets del 2. Den tidligere eieren har ansvaret for å levere sistnevnte til nærmeste trafikkstasjon.

Husk bilforsikring

Ikke glem bilforsikring før du setter deg bak rattet på den nye bilen din. Legger du til en ekstra betalingsforsikring gjennom LOfavør kan du også føle deg trygg på at gjelden blir tatt hånd om hvis noe uforutsett skulle skje.

– Har du betalingsforsikring og blir syk, arbeidsledig eller permittert fra jobben, vil vi dekke de månedlige avdragene på bilen. Blir du kritisk syk så sletter vi hele gjelden din, forteller Halvor.

Ved å følge disse rådene legger du forholdene til rette for et godt kjøp du ikke vil angre på, samt trygg bruk av bilen – i mange år fremover.

Les om de komplette lånebetingelsene til LOfavør billån.

PRISEKSEMPEL BIL OG CARAVAN:

Nom fra 3,95 %, eff fra 5,38 %. EK 35 %, 150.000,- o/5 år, etabl. geb fra 1.600,-. Tot 170.911,-.