Slik når du boligdrømmen med BSU

Skrevet av: Mailen Sorknes | Publisert: 14. Jun 2016 | Kategori: Banktjenester

For unge som vil oppnå boligdrømmen på egen hånd, kan veien mot målet virke både lang og utfordrende. Men med BSU og noen gode sparetips kan du nå drømmen litt raskere.

Det er mange unge som drømmer om å eie egen bolig en dag i fremtiden. Noen er heldige og slipper å spare opp penger selv fordi de har foreldre som blar opp for en bolig, og det kan virke urettferdig for de som er nødt til å klare seg selv.

Alle kan klare det å oppnå boligdrømmen, det tar bare litt lenger tid å spare opp på egen hånd

Men du trenger ikke være avhengig av andre for å få det til, mener forbrukerøkonom i SpareBank 1, Magne Gundersen.

– Alle kan klare det å oppnå boligdrømmen, det tar bare litt lenger tid å spare opp på egen hånd, sier han.

Det handler om å spare alt du kan og følge noen råd slik at du får maks utbytte av BSU.

Derfor bør du spare i BSU

For du sparer vel i Boligsparing for ungdom (BSU)? I følge Magne er dette den aller beste måten å spare til bolig på. Det er det tre gode grunner til:

1. Skattefradrag:
Fyller du opp BSU-kontoen med maksbeløpet på 25 000 kroner i året, får du 20 prosent igjen på skatten som en gevinst. Dette tilsvarer rundt 5000 kroner.

2. Bankens beste rente:
BSU har en solid rente, noe som gjør at du kan tjene godt på sparingen. Husk at jo tidligere på året du fyller opp BSU-kontoen, desto mer får du tilbake i renter.

3. Du bygger opp egenkapital til boligkjøpet
Ved å spare i BSU sparer du ikke bare opp til egenkapitalskravet på 15 prosent, men du viser også banken at du er flink til å spare. Det setter de pris på.

Begynn å spare tidlig

Men å fylle opp BSU-kontoen helt opp til maksgrensen tar tid. Fra og med i år ble grensen satt til 300 000 kroner, med et årsbeløp på maks 25 000 kroner.

– Skal du fylle kontoen helt tar det minst 12 år – det er det ikke alle som er klar over, forteller Magne.

Nøkkelen til å lykkes ved hjelp av BSU er å starte tidlig

Skal du oppnå boligdrømmen med BSU må du derfor smøre deg med tålmodighet.

– Nøkkelen til å lykkes ved hjelp av BSU er å starte tidlig. Begynn å spare med en gang du tjener så mye at du betaler skatt, anbefaler han.

Hvis du ikke tjener så mye at du har begynt å skatte av inntekten, er det likevel lurt å begynne å sette av penger på en annen konto til boligkjøp i fremtiden. Men markedet er tøft og det hjelper ikke kun å starte tidlig. Det handler om flittig sparing og å være tøff med seg selv.

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

– Når du for eksempel får skattefradraget på 5000 er det lurt å sette pengene rett inn på en sparekonto. En ting som er greit å vite er at det er lov å spare i tillegg til BSU. Da kommer du enda raskere i mål, sier Magne med et glimt i øyet.

Skippertak-sparing

Vil du få fart på sparingen, anbefaler forbrukerøkonomen å prøve med det han kaller skippertak-sparing, der du sparer maksimalt og forbruker minimalt i løpet av ett år.

– Ikke bruk penger på mer enn det du må og bruk så lite du kan. Jobb og tjen så mye som mulig ved å ta ekstra vakter, jobbe overtid og kanskje skaffe en ekstra jobb, sier han og legger til:

– Passer du i tillegg på å bo billig, gir du virkelig sparingen din et boost. Lever du sparsomt i ett år, kommer du langt – og det kan du klare, sier han.

Så selv om det virker tøft å oppnå boligdrømmen alene, er det langt fra umulig. Hvis du virkelig vil, så får du det til – og før du vet ordet av det kan du kalle deg en førstegangskjøper.

Er du medlem av et LO-forbund får du ekstra god rente på BSU-kontoen din i tillegg til gunstige betingelser for brukskontoen din. Les mer om LOfavør Boligsparing for ungdom.