Slik får du mer ut av studentbudsjettet

Skrevet av: Mailen Sorknes | Publisert: 21. Aug 2015 | Kategori: Banktjenester

Livet som student kan være utfordrende, ikke bare akademisk, men også økonomisk. Synes du, i likhet med de fleste andre studenter, at lommeboken blir litt for tynn altfor fort? Med disse rådene får du pengene til å vare litt lenger.

Hver høst går startskuddet av for tusenvis av studenter som atter igjen skal sette seg på skolebenken. For mange unge er det i tillegg første gang man skal klare seg på egen hånd, men hvordan få mer ut av et studentbudsjett?

– Det er mange måter å kutte ned kostnadene dine på og her er god planlegging viktig, forteller forbrukerøkonom i SpareBank1, Magne Gundersen.

Det er smart å jobbe deltid ved siden av studiene, noe de aller fleste har anledning til

Han anbefaler de gode gamle rådene som å lage middag selv – og gjerne for flere dager om gangen, ha med deg matpakke og termos på lesesalen og bruke sykkelen i stedet for bil. Forbrukerøkonomen har likevel noen hovedtips til hva du som student bør tenke på.

Sikre deg ekstra inntekt

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

– Det er smart å jobbe deltid ved siden av studiene, noe de aller fleste har anledning til. Da får du råd til å leve, ikke bare overleve. Dessuten får du verdifulle kontakter innen arbeidslivet og erfaring som kommer godt med den dagen du skal søke full og fast jobb, sier Magne.

Et annet tips er å sjekke ut legathåndboken. Det finnes nemlig et hav av ulike stipender og legater, og her kan det være muligheter for ekstrainntekter.

Forbrukerøkonomen understreker at det er viktig å begynne med boligsparing så tidlig som mulig, og med ekstra inntekt kan du begynne å spare allerede nå.

– Mange ønsker en ny bolig så fort som mulig etter at de er ferdig med studiene og da er du nødt til å ha egenkapital. Jobber du ved siden av studiene kan du sette av penger til BSU. Dette vil du bli veldig glad for når du er ferdig, for skal du starte på null etter studiene blir veien til egen bolig veldig lang.

Sett opp et budsjett

For å få mest mulig ut av pengene dine bør du sette opp et budsjett. Magne anbefaler å laste ned LOfavørs mobilapp Studentbudsjett. Med en budsjettkalkulator spesielt tilpasset studenter får du en bedre oversikt over planlagte innkjøp og utgifter hver måned.

– Et budsjett gjør deg dessuten mer bevisst på pengebruken og sørger for at du ikke glemmer noen utgifter eller bruker mer enn du har. Det er viktig å ha kontroll når hver eneste krone teller.

Studietiden skal også være opplevelsesrik, og ikke kun bære preg av en dårlig økonomi. Du skal kunne gjøre mer enn å tilbringe tid på lesesalen – og for mange er det viktig å kunne være sosial.

Dra på boligjakt

For de fleste studenter er det bolig som er den største utgiften. Forbrukerøkonomen anbefaler derfor å fortsette boligjakten også utover høsten og vinteren, selv om du har et sted å bo.

Husk at pengene skal vare gjennom hele studietiden og ikke bare den første måneden

– Kanskje du finner et billigere sted eller en bolig der strøm og internett er inkludert. Sparer du 500 kroner i måneden blir det ganske mye penger i løpet av et år. Selv om det er slitsomt å flytte, vil det være verdt det.

Han foreslår å bo i et kollektiv der dere kan dele på felles innkjøp som vaskemaskin, møbler og internett. Sjekk også hva du kan få kjøpt veldig billig eller til og med få gratis. På loppemarkeder og finn.no kan du gjøre gode kupp.

Ikke glem forsikringer

Det er tre forsikringer alle studenter bør ha.

Innboforsikring pluss ulykkes- og reiseforsikring er alle verdt pengene og sikrer en grunndekning som hjelper deg med det meste. Du bør også høre med foreldrene dine om du er dekket av deres innboforsikring selv om du ikke bor hjemme, for det er unødvendig å være dobbelt forsikret, forklarer forbrukerøkonomen.

Ha penger i bakhånd

Sørg for at du ikke bruker opp studielånet ditt med én gang.

– Husk at pengene skal vare gjennom hele studietiden og ikke bare den første måneden. I tillegg er det lurt å ha penger i bakhånd, for det kan fort dukke opp noen uventede utgifter. Kanskje du knuser skjermen på mobilen eller du blir nødt til å kjøpe ny PC midt i semesteret. Jeg har aldri møtt noen som har angret på det å ha ekstra penger tilgjengelig, avslutter Magne.

Studietiden handler ikke bare om studier, men også om å skape minner for livet. Med en fornuftig bruk av penger, vil du kunne kombinere begge deler. Er du mellom 18 og 34 år og medlem av et LO-forbund får du gode fordeler blant annet innen forsikringer, bank, reiser og opplevelser.

Les mer om hvilke fordeler du får gjennom LOfavør Ung.