Slik får du maks utbytte av BSU

Skrevet av: Mailen Sorknes | Publisert: 5. Nov 2015 | Kategori: Banktjenester

Gode renter, skattefradrag og større sjanse for boliglån gjør BSU til kanskje verdens beste spareordning. Benytt deg maksimalt av de gode fordelene ved å fylle opp BSU-kontoen din før året er omme.

Med dagens høye priser på boligmarkedet kan det være en utfordring for unge førstegangskjøpere å spare opp til egenkapitalen som er nødvendig for å nå boligdrømmen.

Den beste spareordningen for deg som en dag ønsker å eie egen bolig er derfor Boligsparing for ungdom (BSU), der du kan spare opptil 25 000 kroner i året til og med det året du fyller 33.

– Ikke vent til du er ferdig med å studere, men stå på, jobb og spar samtidig. Ellers kan det hende du ikke rekker å spare maksbeløpet innen du er for gammel for hele spareordningen, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1.

Begynn å spare tidlig

For mange kan det virke vanskelig å fylle opp BSU-kontoen hvert år, særlig før de har kommet i fast jobb. Den totale maksgrensen er på 300 000 kroner. Dette betyr at hvis du fyller opp kontoen hvert år, vil det ta 12 år å nå maksbeløpet. Magnes råder deg derfor til å spare tidlig i tillegg til BSU-kontoen.

– De aller fleste klarer å jobbe ved siden av studiene og starte tidlig med sparingen. Gevinsten er at du hver eneste sommer får 20 prosent tilbake på skatten – opptil 5000 kroner hvis du fyller opp årets maksbeløp.

De som er flinke til å spare blir rikelig belønnet av staten

Du må ha skattbar inntekt for å få skattefradraget – som rett og slett er en gavepakke på 5000 kroner igjen på skatten.

– De som er flinke til å spare blir rikelig belønnet av staten. Er du tålmodig og sparer jevnt og trutt, får du både solide renter og egenkapital til bolig den dagen du trenger det, sier han.

Mer fleksibelt enn du tror

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Har du ennå ikke fylt opp kontoen for å sikre neste års skattefradrag, må du huske å gjøre det før utgangen av året. Magne anbefaler å gjøre det i begynnelsen av året for å høste inn de gode rentene.

– Det er ingen kontoer i Norge med så høy rente som BSU, og derfor lønner det seg å fylle opp kontoen til maksbeløpet så tidlig som mulig.

Forbrukerøkonomen forklarer at en BSU-konto er mer fleksibel enn det de fleste tror.

– Du kan for eksempel spare veldig mye ett år, og spare litt mindre et annet år du ikke har anledning til å sette inn like mye penger. Du kan også ta pause i sparingen, forklarer han.

Er du medlem av et LO-forbund får du ekstra god rente på BSU-kontoen din i tillegg til gunstige betingelser for brukskontoen din.

Ikke bryt vilkårene

Det er viktig å følge vilkårene knyttet til BSU-ordningen. Du kan for eksempel ikke bruke pengene på en hytte, fritidsbolig eller en husbåt, og de kan heller ikke gå til oppussing.

BSU er verdens beste spareordning, så begynn å spare tidlig

Pengene kan kun brukes til å kjøpe bolig eller til å nedbetale et boliglån. Mange unge brenner seg på akkurat det og ombestemmer seg fordi de plutselig trenger pengene til noe annet – og finner deretter ut at de ikke kan fortsette å spare i BSU-kontoen.

Du får nemlig kun én sjanse til å opprette en BSU-konto og når du først har brukt beløpet, kan du ikke spare videre. Hvis du bryter vilkårene må du i tillegg betale tilbake det du har fått tilbake på skatten.

– Ikke bryt avtalen – da gjør du en stor tabbe. BSU er verdens beste spareordning, så begynn å spare tidlig, avslutter Magne.

Er du medlem av et LO-forbund kan du få flere gunstige fordeler på din BSU-konto.