Så enkelt kan du spare med budsjettkalkulator

Skrevet av: Mailen Sorknes | Publisert: 27. Nov 2015 | Kategori: Banktjenester

Det finnes flere grunner til at du bør bry deg mer om pengebruken din – skal du kjøpe kaffe hver dag eller spare til en ferie? Penger bruker du uansett, men det handler om prioriteringer.

SLIK LASTER DU NED LOFAVØR BUDSJETTKALKULATOR

Synes du økonomi er et tørt og kjedelig tema? Innerst inne vet du at det er smart å spare og at du sikkert har godt av en oversikt over hva pengene dine faktisk går til. Men hvorfor skal du egentlig gidde å bry deg mer om økonomien enn du allerede gjør?

– Alle har en økonomi og vi tar økonomiske avgjørelser hver dag. Du avgjør om du skal bruke penger på det ene eller det andre, og da er det viktig med oversikt og en plan til hvordan du skal forvalte og bruke pengene dine, sier forbrukerøkonom i SpareBank 1, Magne Gundersen.

LOfavør budsjettkalkulator

Med en plan for økonomien er det mindre sjanse for at du går helt blakk før lønning eller glemmer utgifter som kommer. Nøkkelen til en god plan er et budsjett. Ikke la deg skremme – det er verken vanskelig eller for mye jobb.

Med en plan for økonomien er det mindre sjanse for at du går helt blakk før lønning eller glemmer utgifter som kommer

Er du medlem i et LO-forbund har du kanskje lastet ned LOfavør-appen som gir deg oversikt over alle fordelene dine? Last også ned appen LOfavør budsjettkalkulator – et nyttig verktøy som gir deg bedre oversikt over økonomien.

–  Et ferdig budsjettoppsett er veldig enkelt å bruke; gå gjennom kontoutskriftene de siste månedene og fyll inn alle faste og variable utgifter du har i løpet av en måned, forteller Magne.

Selv om du må gjøre jobben grundig første gangen, er det mye mindre styr enn du tror. Budsjettkalkulatoren krever ingen mattekunnskaper, og når du får sett budsjettet opp mot inntekten, finner du kanskje ut at du likevel har råd til den nye sofaen. Men hvor er det egentlig alle pengene blir av?

Lommetyver i hverdagen

Hvis du føler at du aldri har råd til ferie eller en spesiell ting du ønsker deg, bør du ta en titt på lommetyvene i hverdagen. En tyggispakke her, et kafébesøk der, daglig lunsj og vann på flaske – vi kjøper ofte ting uten at vi tenker over det.

Har du tenkt over at en kaffe latte fire dager i uken i løpet av et år utgjør en reise til for eksempel New York?

– Vi har alle lommetyver i hverdagen, og kjøper ofte ting vi kunne klart oss uten. Utgifter som er små hver for seg, men som utgjør ganske mye om du summerer det over tid, sier Magne.

Ved å kutte ut noen unødvendige utgifter sparer du fort til den ferien du har lengtet etter. Har du tenkt over at en kaffe latte fire dager i uken i løpet av et år utgjør en reise til for eksempel New York?

– Det er mange som kunne fått mer ut av pengene sine ved å være mer bevisst til hva de bruker penger på. Ved å ha full oversikt kan du oppdage og luke bort noen av lommetyvene og heller spare pengene til noe du virkelig har lyst på.

Budsjettapp for studenter

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Men selv om du reduserer ekstrautgiftene, skal du fortsatt kunne kose deg.

– Det handler om å komme bort fra tanken om at beløpene bare er småpenger.

Ved å følge et budsjett er du bedre rustet til å møte uventede utgifter, noe som er essensielt for de som i utgangspunktet ikke har så mye penger. Når hver krone teller, er det desto viktigere med en oversikt over hva du bruker penger på.

Er du student og medlem i et LO-forbund? Da er det utviklet en egen budsjettkalkulator som gjør det enklere å planlegge innkjøp og utgifter hver måned. Med appen LOfavør Studentbudsjett i lomma ser du fort om du har råd til en taxi hjem fra byen eller ikke. Les flere tips til hvordan du kan få studentbudsjettet til å vare lenger.

Riktig prioritering

Det å ha kontroll på økonomien kan oppsummeres ganske enkelt; det handler om prioritering.

– Slutter du å bruke penger på det som ikke er en prioritet, får du penger å bruke på det du ønsker, avslutter forbrukerøkonomen.

Ble du inspirert til å prøve deg på et ordentlig budsjett for å se hvor mye du klarer å spare? Last ned LOfavør budsjettkalkulator og planlegg dine neste kjøp på en enkel og oversiktlig måte.