Kjøpe bolig for første gang?

Skrevet av: Christina Parker | Publisert: 17. Nov 2014 | Kategori: Banktjenester

– Skal du kjøpe bolig for første gang er finansieringen det første du bør starte med. Det sier forbrukerøkonom Magne Gundersen. God planlegging og is i magen er nøkkelen til suksess.

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Er du på boligjakt for første gang, går du en spennende tid i møte. Men å kjøpe eiendom er også etter all sannsynlighet den største investeringen du noen gang kommer til å gjøre. Da gjelder det å ha tunga rett i munn og følge læreboka.

– Skal du gjøre et kjøp du blir fornøyd med handler det om å bruke tid, planlegge og forberede deg. Du kan gjerne starte med boligsparing allerede mens du går på videregående. Skal du klare å spare 15 prosent egenkapital på egenhånd er det å begynne å spare tidlig i BSU avgjørende, sier Gundersen.

For du har hørt det før – du må spare, spare, spare. Og kanskje du må få hjelp av foreldre hvis ikke sparepengene strekker til. Men hva annet bør du tenke på når du jakter etter ditt første selveide hjem?

Hold et øye med markedet

– Først må du selvsagt tenke deg godt om. Skal du kjøpe eller kan det være lurt å vente? Man bør ha minst et tre- til femårsperspektiv når man kjøper, og er du usikker på om du trives i livssituasjonen din og byen du bor i, kan det kanskje være smart å drøye det litt. Uansett er et godt tips å følge med på markedet god tid i forveien slik at du kan danne deg et prisbilde og slipper å by i blinde, sier han.

Jeg synes ikke unge skal ha hastverk med å kjøpe, men heller planlegge godt og gjøre de smarte valgene underveis

Har du bestemt deg for å sette sparepengene til livs, er banken første stopp. Å ha finansieringen i orden når du går på visning betyr at du er klar til å kaste deg inn i budrunden når du selv måtte ønske. Men husk å være realistisk og ikke minst grundig når du vurderer prospektet. Det er nemlig dyrt å gå på en smell.

– Les all informasjon om boligen grundig – alt fra takst til egenerklæring – og ta med en bygningskyndig på visning eller når du skal signere kontrakt. Må du pusse opp før du kan flytte inn må du beregne hvor mye det koster, og her gjelder det å ikke overvurdere egne evner. Du bør sette opp en realistisk kalkyle som du må ta høyde for. Først da kan du legge en god strategi for hvor langt du vil gå i budrunden, sier han.

Ikke enkelt, men heller ikke umulig

Har du altså vært flink til å spare, ordnet deg boliglån og sett en bolig du har lyst til å se nærmere på, kan det godt være at tiden er inne for at akkurat du skal kjøpe deg en bolig.

– I Norge er det vanlig å eie, og vi blir stadig yngre når vi kjøper vår første bolig. Likevel snakker mange om hvor vanskelig det er å komme seg inn i markedet. Jeg synes ikke unge skal ha hastverk med å kjøpe, men heller planlegge godt og gjøre de smarte valgene underveis. Da er boligdrømmen innen rekkevidde for alle, avslutter han.

Er du mellom 18 og 34 år og medlem av et LO-forbund? Da får du ekstra gode medlemsfordeler på en rekke tjenester som kan være nyttige når du skal kjøpe bolig for første gang. Med boliglån og BSU gjennom fordelsprogrammet LOfavør får du ekstra trygghet i privatlivet.

PRISEKSEMPEL BOLIGLÅN FOR UNGE:

Et lån på 2 millioner kroner med 25 års nedbetaling. Lånet koster 8.773,- i måneden (Terminbeløp). Rente 2,25% Effektiv rente er fra 2,33%. Termingebyr kr 50,- Totalt kr. 2.631.478,-