Hva er best – eie eller leie?

Publisert: 18. Jul 2014 | Kategori: Banktjenester

Åtte av ti nordmenn kjøper egen bolig en gang i løpet av livet. Det betyr ikke at å eie alltid er det beste. Så hvordan kan du vite om å eie eller leie er best for akkurat deg? Magne Gundersen, Luksusfellen-ekspert og forbrukerøkonom i SpareBank 1, gir deg tipsene du trenger.

– Før du får fast jobb, mens du studerer og før du har funnet ut hvor du skal slå deg ned er det å leie ofte smart. Kanskje du skal studere et par år i en by før du flytter til en annen. Som ung trenger du ikke å ha hastverk med å eie. På et eller annet tidspunkt kommer de fleste av oss til å kjøpe bolig uansett, sier han.

Spørsmålet er ikke om, men når for de fleste

I motsetning til mange andre land, er det å eie bolig det mest vanlige her til lands. Forbrukerøkonomen mener grunnen er at det gir oss den tryggheten vi liker og verdsetter.

Magne Gundersen, Luksusfellen-ekspert og forbrukerøkonom i SpareBank 1

– Det passer det norske folkelynnet veldig bra å være herre i eget hus. En undersøkelse jeg gjennomførte viser at dagens pensjonister i snitt kjøpte sin første bolig når de var 33 år. De som er unge i dag kjøper i snitt sin første bolig før de er 28. Da er det et paradoks at vi snakker om hvor vanskelig det er å komme inn i markedet når man klarer det tidligere nå enn før.

Er drømmen å eie bolig kan det uansett være lurt å sette i gang sparingen tidlig og ha et langsiktig perspektiv.

– Jeg pleier å si at du bør ha minst et femårsperspektiv når du kjøper – du bør kjøpe bolig når du har et varig boligbehov, i tillegg til at du selvfølgelig også må ha råd og økonomi til å betjene et boliglån, sier Gundersen.

Verdens beste spareordning er norsk

Med et egenkapitalkrav på 15% av kjøpesummen, kan det for mange virke som en umulig oppgave å komme seg ut av leiemarkedet og inn i boligmarkedet. Forbrukerøkonomen møter mange unge fulltidsstudenter som allikevel klarer å sette av noen tusen kroner hver måned. Sparing, og spesielt sparing i BSU er nemlig alfa omega når du skal kjøpe.

– BSU er kanskje verdens beste spareordning. Kombinasjonen av bank-Norges beste rente og det faktum at du får 200 kroner av staten for hver tusenlapp du sparer på egen konto, gjør at det ikke finnes noen spareordning der ute som er i nærheten av å måle seg med BSU. Skal du skaffe egenkapitalen selv finnes det ingen bedre måte å gjøre det på, sier han.

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Det tar minst åtte år å spare opp hele BSU-kvoten på 300.000 kroner og da er det viktig å starte sparingen tidlig. Husk bare at inntekten må være minst 69 500 kroner i 2015 for å nyte godt av hele skattefradraget på 20 prosent – opp til 5000 kroner årlig. Selv pleier Gundersen å si at gode sparere er enhver banks drømmekunde.

– Når en kunde kommer med full BSU-konto lover jeg mer enn gjerne å rulle ut den røde løperen og klappe dem inn. Er du vant til å spare hver måned er det enkelt å klare avdragene på lånet. Sparing er tross alt en av de beste økonomivanene du kan ha, og starter du tidlig har du de med deg resten av livet. Det er så banalt, men det er ofte det enkle som fungerer, avslutter han.