Hemmeligheten som styrker pensjonen

Publisert: 8. Aug 2014 | Kategori: Banktjenester

Har du hatt innskuddspensjon hos ulike arbeidsgivere opp igjennom årene, er det godt mulig at du sitter på flere pensjonskapitalbevis. Samler du dem hos ett forsikringsselskap er det penger å spare – penger du kan bruke når alt du trenger å gjøre er å nyte fritiden. Pensjon trenger nemlig ikke være komplisert.

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

– Siden 2006 har arbeidsgiveren din vært pålagt å spare til pensjon for deg, og jobber du i privat sektor har du mest sannsynlig innskuddspensjon. Har du hatt denne ordningen og sluttet i jobben etter 2006, blir pengene du har spart opp gjort om til et pensjonskapitalbevis.

– Har du derimot hatt ytelsespensjon, blir pengene du har spart opp satt i en fripolise. Begge forutsetter at du har jobbet i bedriften i ett år eller mer før du slutter, og mange tror de har fripoliser når de faktisk har pensjonskapitalbevis, sier Gunnhild Indergaard, portefølje- og konseptutvikler i SpareBank 1.

Mange utsetter å tenke på pensjon

Vi vet alle at vi må spare til pensjonisttilværelsen, og at dersom vi skal opprettholde levestandarden vi har i dag, kan det lønne seg å sette av noen kroner ekstra. Men har du oversikten over hva arbeidsgiverne dine har spart for deg? Og hvordan de har spart? Indergaard frykter at mange utsetter å tenke på pensjonen. Det er jo tross alt lenge til du fyller 62 og kan begynne å bruke pengene.

– Pensjonsalderen er såpass langt frem for mange at de ikke setter seg inn i hvordan det fungerer. Hvorfor gjøre det i dag når man kan gjøre det i morgen? Men pensjon er ikke veldig komplisert, og pensjonskapitalbevis er egentlig bare en pott med penger som er dine. Logger du inn på norskpensjon.no får du oversikt over alle bevisene og avtalene dine, sier hun.

Spar penger på å samle bevisene

Slik flytter du dine pensjonskapitalbevis

Pensjonskapitalbevis er pensjonspenger som jobben har spart for deg. Det lønner seg å samle pensjonspengene på ett sted – da slipper du å betale unødvendige gebyrer. Følg forklaringen på siden, og det er gjort på en blunk. I tillegg er det kostnadsfritt å flytte til LOfavør Pensjonskapitalbevis. Din pensjonsutbetaling sikres ved at:

  • Totale kostnader er blant de laveste i markedet.

  • Nedtrapping av aksjeandel skjer i forhold til din alder fra fylte 40 år. Du kan følge utviklingen på www.livogpensjon.no.

  • Garantiportefølje: Du er sikret mot negativ avkastning i den perioden pensjonen utbetales, tidligst ved 62 år.

For det er jo slik at vi i løpet av en livstid har flere arbeidsgivere, som alle har egne avtaler med ulike forsikringsselskaper. Sjansen er derfor stor for at du har dine pensjonskapitalbevis spredd ut over flere selskaper. Når hver og en skal ha sine gebyrer, er det klart at det er penger å spare på å samle alle bevisene i ett forsikringsselskap.

– Dette er nok en ukjent hemmelighet for en del der ute, og de færreste er klar over at det er penger å spare. Jeg tror nok det er mange pensjonskapitalbevis som bare blir liggende der de er. Samler du dem sammen får du bedre oversikt over pensjonen din, og er du medlem av et LO-forbund får du tilgang til LOfavør Pensjonskapitalbevis som har blant de laveste forvaltningskostnadene i markedet. I tillegg, og aller viktigst, har du garanti i utbetalingsperioden, sier Indergaard.

Sikret mot negativ avkastning

Gjennom LO-forbundene og SpareBank 1 sitt gode samarbeid er du med andre ord garantert å unngå negativ avkastning i utbetalingsperioden. Komplisert tenker du kanskje? Ikke egentlig. Som en trygghet for deg og din fremtidige pensjonisttilværelse er du sikret dersom aksjemarkedet går trått. Der du skulle tapt penger, får du heller null i avkastning. Er det gode tider, og markedet stiger, får du med deg den positive avkastningen i utbetalingsperioden. Etter mange år med jobb, skal du kunne nyte friheten når du blir pensjonist. Sørg derfor for å få oversikten i dag.