Dette må du vite før du kjøper bolig

Skrevet av: Mailen Sorknes | Publisert: 24. Aug 2015 | Kategori: Banktjenester

Å kjøpe en ny bolig kan være vanskelig, for hva skal du se etter på visning og hva bør du tenke på før du kaster deg inn i budrunden? Sørg for å ta de rette valgene når du skal kjøpe et nytt hjem.

Det å kjøpe bolig er en stor avgjørelse du ikke bør ta lett på. Uansett om du er førstegangskjøper eller har vært borti prosessen før, er det en rekke ting du bør vite før du går på visning og før du velger å by på boligen.

Ta kontakt med banken i god tid før du går på visninger

– Det aller viktigste er å bestemme budsjettet ditt på forhånd. Du må vite hva du kan bruke slik at du ikke overskrider maksbudsjettet. Kjøper du for dyrt kan du ende med å måtte flytte kort tid etter innflytting, sier tidligere administrerende direktør i EiendomsMegler 1, Odd Nymark.

Derfor bør du ta kontakt med banken i god tid før du går på visninger. Da får du et finansieringsbevis som viser at du har boliglånet i orden og kan være med i en budrunde. Her følger noen nyttige tips til både visningen og budrunden.

Ha med en bygningskyndig person

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Det er alltid en fordel å gå på visning med noen som vet hva de skal se etter for å finne feil og mangler, men en rekke elementer kan du enkelt sjekke selv.

– Gå grundig gjennom tekniske deler av leiligheten og undersøk særlig våtrom som bad og kjøkken. Løft på sluket, sjekk at det er membran og test dusjen på badet, her må ting være som det skal. På kjøkkenet bør du se etter fuktskader rundt vasken og oppvaskmaskinen.

– Sjekk ordentlig inne i skapene og flytt på ting som står der for å se etter mulig skjulte skader, forklarer Odd.

Se forbi stylingen

Det vil lønne seg å se forbi alt det som er gjort for at boligen skal se fresh og fin ut.

– Du kan fort bli blendet av stylingen, men prøv å se for deg hvordan det blir å plassere  møblene dine i boligen. Det er tross alt du som vurderer å bo der, så sett deg godt inn i prospektet og spør megleren om alt du måtte lure på.

Ha is i magen

I dagens boligmarked presses stadig prisene opp og det er fort gjort å bli litt for ivrig i budrunden. Her lønner det seg å ha tålmodighet og is i magen slik at du ikke tar noen forhastede beslutninger.

– Eiendomsmegleren har ofte veldig gode argumenter for at akkurat du bør spytte inn litt ekstra penger for at leiligheten skal bli din, men husk at pengene skal tilbakebetales. Det vil også være smart å sjekke hva andre leiligheter i området går for slik at du ikke ender med å sette prisrekord, sier Odd.

Skaff deg boligkjøperforsikring

Boligkjøperforsikring betyr at du får en profesjonell partner på din side hvis det skulle oppstå trøbbel i den nyinnkjøpte boligen.

Ta deg tid til å finne den riktige boligen, så du gjør et godt kjøp du vil trives med

– Prisen på forsikringen er ganske lav i forhold til hva det vil koste å ordne opp i slike problemer uten å ha hjelp i ryggen. Ikke minst slipper du bekymringer og hodebry. Jeg har selv kjøpt bolig uten denne forsikringen – en feil jeg aldri kommer til å gjøre igjen, avslutter Odd.

Ta deg tid til å finne den riktige boligen for deg, så øker du sjansen for at du gjør et godt kjøp og trives nå – og i fremtiden.

Er du mellom 18 og 34 år og medlem av et LO-forbund? Da får du ekstra gode medlemsfordeler som kan være nyttige når du både skal kjøpe eller selge bolig.

Husk at du som medlem av et LO-forbund får gode medlemsfordeler når du skal selge bolig eller fritidseiendom gjennom LOfavør sin samarbeidspartner EiendomsMegler 1.

PRISEKSEMPLER:

BOLIGLÅN FOR UNGE:
Et lån på 2 millioner kroner med 25 års nedbetaling. Lånet koster 8.773,- i måneden (Terminbeløp). Rente 2,25% Effektiv rente er fra 2,33%. Termingebyr kr 50,- Totalt kr. 2.631.478,-

BOLIGLÅN:
Eff.rente 2,54 %, 2 mill., o/25 år, totalt: kr 2.693.267 Rentetilbudet fra banken kan påvirkes av din betalingsevne og sikkerhet.