Bør du kjøpe eller selge først?

Skrevet av: Christina Parker | Publisert: 18. Nov 2014 | Kategori: Banktjenester

Har du planer om å selge boligen din og flytte til et nytt hjem? Da må du bestemme deg – skal du kjøpe eller selge først? Ferske tall viser at nesten halvparten av oss vil selge først, men flere faktorer påvirker hva som faktisk lønner seg.

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Det finnes nemlig ikke noe fasitsvar som passer like godt for alle. For noen kan det å kjøpe før de selger være den beste løsningen. For andre er det omvendt. Enten risikerer du å sitte med to boliger og to boliglån i en periode. Eller du kan risikere å måtte ta en forhastet kjøpsbeslutning eller stå husløs til du finner noe nytt. Ingen av delene høres særlig forlokkende ut.

– Hva som lønner seg avhenger veldig av boligmarkedet du skal selge i. Derfor er mitt beste tips å gå til en lokal megler som kjenner området godt, som kan gi en realistisk prisforventning og som kan gi et anslag på hvor lettsolgt boligen kommer til å være. Det setter føringer for hva som er den smarteste løsningen for deg.

– Ligger boligen du skal selge i et litt tregt marked, bør du vurdere å selge først. På den måten vet du hva du har å rutte med når du først skal kjøpe, og du slipper som sagt å ha to boliglån samtidig, sier forbrukerøkonom i SpareBank 1, Magne Gundersen.

Et langt mer optimistisk marked

Ifølge det månedlige BoligMeteret som gjennomføres av Prognosesenteret for EiendomsMegler 1, viser tallene fra oktober 2014 at 42 prosent ønsker å selge først, mens 33 prosent sier de vil kjøpe først. Målingene viser det er særlig de eldre som ønsker å selge først, noe som ofte regnes som tryggere.

Men jo flere som ønsker å selge først, jo tregere vil markedet være. Ser vi tilbake på finanskrisen i 2008, sa hele 70 prosent at de ville selge først. Markedet er med andre ord langt mer optimistisk i dag.

– Ønsker du å kjøpe før du selger er det viktig at du tar kontakt med banken for å sikre deg mellomfinansiering. Husk å alltid være nøktern og realistisk når du estimerer hva du tror du får solgt boligen din for. Da unngår du å kjøpe for mer enn du faktisk har råd til, sier Gundersen.

Velg en megler du har tillit til

Skal du ut og sondere boligmarkedet gjelder det i følge forbrukerøkonomen å følge en god og gammel fjellvettregel. Lytt til erfarne fjellfolk – i dette tilfellet fagfolk.

Mitt beste tips å gå til en lokal megler som kjenner området godt

– Det er absolutt ikke dumt å lytte til de som kjenner markedet. Å være for optimistisk og unngå råd fra fagfolk kan få store konsekvenser for privatøkonomien. Velg derfor en megler du har tillit til og som du vet har solgt tilsvarende boliger tidligere. Men viktigst er at du selv er komfortabel med valget og sover godt om natta når du har bestemt deg, avslutter han.

Er du mellom 18 og 34 år og medlem av et LO-forbund? Da får du ekstra gode medlemsfordeler på en rekke tjenester som kan være nyttige når du både skal kjøpe og selge bolig.

Er du medlem av et LO-forbund får du gode medlemsfordeler når du skal selge bolig eller fritidseiendom gjennom LOfavør sin samarbeidspartner EiendomsMegler 1.

PRISEKSEMPEL BOLIGLÅN FOR UNGE:

Et lån på 2 millioner kroner med 25 års nedbetaling. Lånet koster 8.773,- i måneden (Terminbeløp). Rente 2,25% Effektiv rente er fra 2,33%. Termingebyr kr 50,- Totalt kr. 2.631.478,-