5 tips til hvordan du kan sikre deg i nedgangstider

Skrevet av: Mailen Sorknes | Publisert: 24. Feb 2016 | Kategori: Banktjenester

Flere bransjer er preget av nedbemanning og kostnadskutt, noe som kan bety en utrygg økonomisk fremtid for deg. Slik kan du sikre deg dersom du blir rammet av nedgangstidene.

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Usikre tider kan gjøre at du er redd for å miste jobben – eller kanskje du allerede har vært så uheldig? Uansett hvilken situasjon du er i, vil det være lurt med noen smarte grep som gir deg bedre forutsetninger hvis inntekten reduseres.

Forbrukerøkonom i SpareBank 1, Magne Gundersen har fem gode tips til hva du bør tenke på for å sikre deg i nedgangstider:

1. Ha oversikt over økonomien

– Få en oversikt over økonomien din for å finne ut hvor du står og se hva pengene dine faktisk går til. Det handler om å identifisere utgifter du kan kutte ned eller kutte helt ut, sier Magne.

Den aller beste måten å få oversikt på, er ved å sette opp et budsjett. Start med de nødvendige utgiftene som husleie, mat, strøm og så videre. Sorter de deretter etter høy, middels og lav prioritering, slik at du vet hva du kan kutte ned på først.

– Et budsjett hjelper deg med å planlegge slik at du unngår å bruke mer penger enn du har.

2. Kutt ned på utgifter der du kan

Det er mange små unødvendige utgifter i hverdagen du kan spare mye på. Trenger du egentlig alle de ekstra tv-kanalene, det dyre mobilabonnementet eller den daglige kaffekoppen fra en barista?

Et budsjett hjelper deg med å planlegge slik at du unngår å bruke mer penger enn du har

– Slike lommetyver i hverdagen blir til ganske store beløp i løpet av et år, og alle kan klare å kutte ned på noe. Kanskje du ikke har behov for å begynne å kutte med én gang, men hvis du føler deg utrygg er det desto større grunn til å starte nå. Du bør uansett ha noe penger i bakhånd, sier han.

3. Sørg for at du har penger i bakhånd

Uansett hvordan din økonomiske situasjon er akkurat nå, må du passe på å ha noen oppsparte midler på konto. Det er kanskje et av de viktigste tipsene Magne anbefaler å følge, og er desto viktigere jo mer usikker du føler deg med tanke på arbeidsledighet.

– Du bør ha en økonomisk buffer som består av to eller tre måneders lønn. Det gir en trygghet både mot uventede utgifter og hvis du havner i knipe med plutselig inntektsbortfall.

4. Kontakt banken

Har inntekten din vært lav en stund, bør du satse knallhardt på å unngå høyere utgifter enn det du får inn. Men hvis du begynner å slite med regninger og avdrag, finnes det også muligheter.

Ikke lån deg ut av problemene – da blir situasjonen fort enda verre

– Du kan kontakte banken og be om avdragsfrihet en periode frem til du kommer i jobb og får inntekten opp igjen. Hvis du har betalt lånet punktlig over flere år, er det en god mulighet for at du kan få det til, sier Magne.

5. Unngå å ta opp ekstra lån

For mange som er i en økonomisk vanskelig situasjon kan det virke fristende med kjappe løsninger for å få tak i mer penger, som forbrukslån eller kredittkort.

– Hvis du allerede har for lite penger, vil det ikke hjelpe med en gjeld som har høye renter. Husk at du må betale tilbake alt og at dette over tid fort blir ganske dyrt. Ikke lån deg ut av problemene – da blir situasjonen fort enda verre, avslutter forbrukerøkonomen.

Er du medlem i et LO-forbund kan du benytte deg av tilbud på bankprodukter gjennom LOfavør. Disse er levert av SpareBank 1 og inkluderer produkter som ulike typer lån, bruks- og sparekonto og rådgivning.