Ekstra forsikring eller ikke?

Skrevet av: Håkon Rakeng | Publisert: 27. Nov 2015 | Kategori: Reiseforsikring

Du har sikkert opplevd å bli spurt om du ønsker å tegne en ekstra forsikring i forbindelse med bestilling av reise eller leiebil, enten her hjemme eller i utlandet. Trenger du egentlig disse forsikringene?

– Hvis du har en helårs LOfavør Reiseforsikring gjennom ditt medlemskap i et LO-forbund er avbestillingsforsikring inkludert. Derfor vil en ekstra avbestillingsforsikring være det samme som å kaste penger ut av vinduet, sier Jessica Tauson i SpareBank 1 Forsikring.

Når det gjelder ekstra forsikringer i forbindelse med leie av bil, blir saken imidlertid straks mer komplisert. Mye på grunn av ulike regler i ulike land. For eksempel er en ansvarsforsikring nok med tanke på en eventuell skade på en tredjepart, men dette gjelder bare i Norden. På resten av kontinentet og i USA må du ha egne tilleggsforsikringer for å dekke en tredjepart ved et eventuelt uhell.

Hvis du har en helårs LOfavør Reiseforsikring gjennom ditt medlemskap i et LO-forbund er avbestillingsforsikring inkludert

– Når du leier bil av Hertz vil tilleggsforsikringen for tredjepart være inkludert både i USA og i Europa når man benytter seg av LOfavørs avtale med Hertz, sier Jonas Rellsve i Hertz Bilutleie.

Egenandelen varierer

Hvor mye du må betale i egenandel for skade på en leiebil varierer fra land til land. I Norge ligger egenandelen på en leiebil mellom 8 000 og 20 000 kroner, avhengig av hvilken type bil du leier.

– Topp Reiseforsikring gjennom LOfavør dekker 8 000 kroner i egenandel på en leiebil. Det er derfor lurt å sjekke hvor stor egenandelen på den bilen du skal leie er, for så å beregne hvor stor del av egenandelen du må betale selv ved et uhell, forklarer Jessica Tauson.

Inkludert hos de store aktørene

– Hos Hertz er alltid basisforsikringene bilskade og tyveri inkludert i leieavtalen, sier Jonas Rellsve.

Han forteller videre at du om ønskelig kan tegne en egen superdekning som dekker hele egenandelen.

Når du leier bil av Hertz vil tilleggsforsikringen for tredjepart være inkludert både i USA og i Europa når man benytter seg av LOfavørs avtale med Hertz

Kanskje går du som mange andre rundt og tror at det alltid vil lønne seg å leie bil hos små lokale bilutleiefirmaer i stedet for hos de store internasjonale kjedene som for eksempel Hertz og Avis. I følge Rellsve stemmer ikke dette alltid.

– Forsikringen hos den lokale bilutleieren ser kanskje billig ut i utgangspunktet, men når du  har signert alt du må signere blir prisen gjerne en helt annen. Dessuten er det viktig å sjekke tilhørende egenandel, sier han.

EU er på ballen

Rellsve forteller at EU nå har kontaktet de største bilutleieaktørene med tanke på å sammen utarbeide et felles standardisert system for å gjøre hele prosessen med å leie bil mer oversiktlig og forutsigbar for kundene.

– Tanken er at det skal være både trygt og enkelt å leie bil, både her hjemme og i utlandet.

Sjekk vilkårene godt

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

En ting er prisen du får oppgitt når du først finner leiebilen, men det viktigste er prisen du totalt ender opp med å betale når du setter nøkkelen i bilen. Derfor gjelder det å sjekke vilkårene grundig før du bestiller.

Det er også viktig å gå over bilen på forhånd, gjerne sammen med en fra utleiestedet. Ta bilder av eventuelle småskader du mener ikke er registrert med mobiltelefonen din, så slipper du å havne i en situasjon hvor du blir gjort ansvarlig for skader som allerede var der da du leide bilen. Meld fra til utleier før du kjører avsted dersom du er uenig med status på bilen.

Mange bilutleiere ønsker å selge deg en oppgradering til en bedre eller større bil enn den du har bestilt, når du kommer for å hente leiebilen. Dette kan føre til at prisen på egenandelen går opp. Husk derfor å sjekke vilkårene for den bilen du ender opp med å leie.

LOfavør Reiseforsikring

Med LOfavør Topp Reiseforsikring er du forsikret fra det øyeblikket du forlater hjemmet med inntil 60 dager per reise. Fra og med 1. januar 2016 utvides det til 70 dager per reise. Forsikringen gjelder også for din ektefelle eller samboer og barn under 20 år, og den gjelder uavhengig av om dere reiser sammen eller hver for dere.

LOfavør samarbeider med SpareBank 1 Forsikring, som scorer høyest på kundetilfredshet både før og etter skade, og dermed har de mest fornøyde forsikringskundene i landet.