Gå en trygg og stressfri julehandel i møte

Skrevet av: Mailen Sorknes | Publisert: 25. Oct 2017 | Kategori: Kredittkort

Har du begynt med julegavene eller er du blant de som venter til siste liten? Handler du gavene på nettet nå, unngår du mye av stresset – men husk å bruke kredittkortet ditt og vær ute i god tid før jul.

Selv om mange av oss er tidlig ute med julegavene, løper de aller fleste frenetisk rundt de to siste ukene i desember, noe som betyr stappfulle butikker og eviglange køer. Dette er kanskje en av hovedgrunnene til at bortimot halvparten av nordmenn velger å handle gavene på nett.

Ikke bare slipper du trengsel, stress og mas, men på nettet finner du alt mellom himmel og jord – pluss at det ofte kan være penger å spare. Husker du da på det viktigste i netthandelen, nemlig å bruke et kredittkort, som LOfavør MasterCard?

Anbefaler kredittkort til netthandel

Forbrukerrådet anbefaler at du bruker kredittkortet til betaling på nettet, og det er det flere grunner til. Dersom du skulle bli offer for svindel, lureri eller om nettbutikken går konkurs, sier regelverket at kortutsteder må erstatte det tapte beløpet ditt.

Husk at du først må klage til selger og prøve å få en ny vare eller pengene tilbake før du kontakter banken

– Ser du at varen du mottar ikke stemmer eller du ikke får den, er det en fordel at du har brukt kredittkortet – for da lar du bare være å betale fakturaen. Husk at du først må klage til selger og prøve å få en ny vare eller pengene tilbake før du kontakter banken, forklarer forbrukerøkonom i SpareBank 1, Magne Gundersen.

Det er derfor du har all grunn til å følge med og sjekke om fakturaen stemmer før du betaler. Blir du svindlet og har brukt kredittkortet ditt, slipper du da å få hele brukskontoen tømt med en gang.

Det finnes egentlig bare én ulempe ved å bruke kredittkortet til netthandelen – og det er hvis du har dårlig impulskontroll, forteller forbrukerøkonomen.

– Hvis du stadig handler for mer enn du har råd til, og kortgjelden din bare vokser – ja, da bør du heller klippe kortet ditt i to.

Noen huskeregler

Har du derimot kontroll på økonomien og utviser godt kortvett, kommer ditt LOfavør MasterCard godt med til julens netthandel og du sikrer deg et trygt kjøp.

Sørg for at nettbutikken bruker en sikker betalingsløsning med MasterCard SecureCode, slik at du alltid må benytte BankID når du skal betale.

Hvis du aldri har hørt om den aktuelle nettbutikken, gjør du lurt i å søke litt rundt på nettet etter andres erfaringer med bedriften. Er det en utenlandsk aktør, bruk engelske ord som review, complaint og fraud (anmeldelse, klage og svindel) sammen med firmanavnet i søket.

– Det tar ikke så lang tid å sette opp en falsk nettbutikk, så hvis den ser hjemmelaget ut – er den mest sannsynlig det. Sjekk at siden ser seriøs ut og at de har fullstendig kontaktinfo. Virker noe rart, er det tryggest å holde seg unna, sier Magne.

Handler du varer i utenlandske nettbutikker for under 350 kroner, slipper du moms og toll – men husk at dette beløpet inkluderer både frakt og forsikring. Hvis verdien av kjøpet ditt overstiger denne grensen ender du fort med å betale dobbelt så mye som det varen i utgangspunktet kostet.

Vær tidlig ute med julegavene

Jo nærmere jul vi kommer, desto lengre tid tar frakten, og bestiller du for sent risikerer du at du ikke får lagt den planlagte pakken under juletreet. Frakt fra utlandet tar litt tid i seg selv, men også posten i Norge har ekstra mye å gjøre i tiden frem mot jul.

– Det er viktig å være ute i god tid når du skal handle inn til jul – ikke drøy det for lenge ut i desember. Ved å være tidlig ute unngår du blant annet at leverandøren går tom for varen og det er større sjanse for at den når frem i tide.

Bruk hodet, vær skeptisk, sjekk at det er et seriøst firma og at du betaler via en sikker betalingsløsning

Forbrukerøkonomen oppsummerer huskereglene for en stressfri julehandel på nett.

– Bruk hodet, vær skeptisk, sjekk at det er et seriøst firma og at du betaler via en sikker betalingsløsning. Betaler du i tillegg med kredittkortet, kan du føle deg helt trygg på handelen.

Har du LOfavør MasterCard?

Som medlem i et LO-forbund kan du benytte deg av LOfavør MasterCard. Det trygge kredittkortet inkluderer blant annet reise- og avbestillingsforsikring, som også dekker egenandel ved skade på leiebil.

I tillegg får du billettforsikring og gratis betalingsforsikring i tre måneder. Med LOfavør MasterCard får du tilgang til forhåndssalg og mulighet til å kjøpe eksklusive billetter til konserter og arrangementer. PIN-koden velger du selv og kortet kan brukes kontaktløst.

Priseksempel ved utsatt betaling:

Effektiv rente 19,92 %, 15.000 kr, o/12 mnd, kredittkostnad 1282 kr. Samlet kredittbeløp 16.281 kr.