Har du sikret boligen din mot lynnedslag?

Skrevet av: Mailen Sorknes | Publisert: 29. Jun 2016 | Kategori: Kollektive hjem

Det er ikke noe nytt at været i Norge er lunefullt og at noen sesonger definitivt er mer preget av vær og vind enn andre. Men har du et bevisst forhold til lynvern i boligen din? Disse tipsene gjør det enklere å unngå lynskader.

Med raske temperaturendringer, blendende sol den ene timen, styrtregn og kraftig vind den neste, er været så skiftende at selv meteorologene synes det er vanskelig å forutse hvordan det blir. Gjennom et år opplever vi alt fra ekstrem kulde, snø, hagl, vind og ruskevær, til sol og varme.

Men med de varmeste månedene følger også flere tordenbyger. At det lyner og tordner mer om sommeren enn resten av året er helt sikkert. I Norge registreres det faktisk så mange som over 100 000 lynnedslag i året og et klart flertall oppstår i løpet av juli.

Lynet kan faktisk slå ned en kilometer unna huset ditt og føre til overspenninger som gjør at kretskortene kortslutter

Visste du at lyn har rammet elektroniske artikler hos så mange som én av tre nordmenn? Lynet forårsaker ofte skader på hvitevarer, musikkanlegg eller mobil som ligger til lading. Det er også vanlig at modemet ryker eller at TV-skjermen blir svart. I verste fall kan det oppstå brann i elektriske anlegg.

Ved å ta noen forhåndsregler kan du spare deg for både unødvendig frustrasjon og utgifter hvis boligen din skulle bli rammet av lyn.

Lyn kan også skade langt unna

Uvær med lyn og torden oppstår når varm, fuktig luft stiger fra oppvarmet bakke. Høyere opp i luften møter den kaldluft og danner ispartikler, som igjen skaper statisk elektrisitet når de faller ned. Har du lagt merke til at det lyner og tordner mer på kvelden enn om dagen? Da har du helt rett. Det er nemlig etter en lang dag med soloppvarming at bevegelsene inne i skyene er sterkest og luften beveger seg raskt til værs – og vi får tordenvær.

Det er Østlandsområdet som har størst lyntetthet om sommeren, mens det på vinterstid forekommer oftere langs kystområdene i Nord-Norge.

For å hindre skader på elektriske artikler, kan du montere et overspenningsvern, også kalt grovvern, i sikringsskapet

Av alle lyn er det kun ti prosent som går ned i bakken, resten går mellom skyene. Men visste du at det ikke trenger å slå direkte ned i boligen din for at det skal gjøre skade? Lynet kan faktisk slå ned en kilometer unna huset ditt og føre til overspenninger som gjør at kretskortene kortslutter og kanskje brenner opp.

Sikre mot overbelastning

Det beste rådet for å unngå at elektriske artikler i boligen din blir ødelagt, er å følge med på værmeldingen og trekke ut kontakter når det er spådd uvær. Det er ikke alltid du er hjemme og har mulighet til å trekke ut alle kontakter, men det finnes heldigvis noen ting du kan gjøre for å brannsikre huset ditt.

For å hindre skader på elektriske artikler, kan du montere et overspenningsvern, også kalt grovvern, i sikringsskapet. Dette har faktisk vært påbudt siden 2010 og sørger for at sikringen kobler seg ut ved overbelastning. I boligblokker er det samme vernet enten plassert i blokkas hovedsikringsskap eller i hvert enkelt skap. Fintfølende utstyr som TV, PC og dekoder bør også sikres ved å plassere finvern i nett- og strømuttak.

Er du klar over at alle husstander bør gjennomføre en el-kontroll hver femte år? Det vil ikke bare være brannforebyggende, men er også nødvendig med tanke på forsikringssummer ved større skader. Forsikringsselskapet kan hjelpe deg til å finne en godkjent el-kontrollør i ditt område.

Hva gjør du hvis det brenner?

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Hvis det elektriske anlegget blir rammet av overbelastning, kan det oppstå brann. Dette kan også skje lang tid etter at uværet er forbi, for små gnister kan bli liggende og ulme. Hvis det elektriske anlegget faktisk tar fyr – hva gjør du da?

Det er betryggende å vite at du kan bruke alle vanlige slokkemidler du har tilgjengelig, men gjerne et vanlig brannslukningsapparat med pulver. Husk at det alltid er lurt å dra ut stikkontakten eller slå av hovedsikringen, så lenge du har mulighet for det.

Med stadig varmere og våtere klima, må vi dessverre belage oss på at det kan komme mer skiftende vær og mer lyn og torden. Enda et sikkerhetstiltak mot skadene som kan oppstå ved lynnedslag, er en god innboforsikring.

Er du medlem i et LO-forbund, kan du allerede ha LOfavør Kollektiv hjemforsikring obligatorisk i medlemskapet ditt. Med det som er Norges beste innboforsikring får du dekket kortslutning, lysbue, overslag og overspenning som følge av lyn og tordenvær.

Les mer om LOfavør Kollektiv hjemforsikring.

Har du hus, trenger du husforsikring. Vi anbefaler LOfavør Husforsikring. Da får du automatisk toppdekningen hos vår samarbeidspartner SpareBank 1, uten tillegg i prisen. Les mer og sjekk pris her