Er du forberedt på julens brannfeller?

Skrevet av: Mailen Sorknes | Publisert: 15. Nov 2017 | Kategori: Kollektive hjem

Selv om du vet at desember er høytid for brann, tenker du kanskje likevel at det ikke kommer til å skje deg. Men vet du egentlig hvordan du best unngår de vanlige brannfellene i boligen, og ikke minst – hva familien skal gjøre dersom det faktisk begynner å brenne?

I løpet av jule- og nyttårsuka er det 50 prosent flere boliger enn ellers i året som brenner ned, og det er i tillegg flere liv som går tapt i brann i desember enn andre måneder. Den dramatiske økningen av branner skyldes en kombinasjon av mer sosial aktivitet, mer matlaging, hygge og levende lys – stikkord som hører julen til.

Ofte er vi ikke nøye nok med å være tilstede der det skjer

Dessverre er det slik at de aller fleste branner i hjemmet skyldes menneskelig svikt, i form av uvitenhet og uforsiktighet, både i julestria og resten av året. Det betyr at mange branner kunne vært unngått hvis vi var mer oppmerksomme.

Ofte er vi ikke nøye nok med å være tilstede der det skjer, og går for eksempel fra levende lys i rom vi ikke oppholder oss i, eller lar maten stå i ovnen eller på platen for lenge uten tilsyn.

Les videre for noen praktiske råd til hvordan du best kan unngå brannutvikling, og hvordan familien bør håndtere situasjonen dersom den skulle oppstå.

Slik kan du unngå brannutvikling

Det er ikke bare det at vi lar oss distrahere fra å følge med på levende lys og matlaging som øker faren for brann, men også at vi pynter huset med julepynt i brennbare materialer. Vi lar også elektrisk lys stå på om natten.

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Det er derfor noen ting du bør være ekstra påpasselig med både før du legger deg om kvelden og før du forlater hjemmet:

  • Skru av julebelysning. Selv om det ofte ikke representerer en direkte brannfare, er det best å trekke ut støpslene på julebelysningen for å være helt sikker. Unngå i tillegg å bruke mange skjøteledninger.
  • Trekk ut støpsler på elektriske artikler som ikke brukes. Hverken juledekorasjonen, kaffemaskinen eller vannkokeren trenger å stå med kontakten i når du likevel ikke kan se dem eller de ikke er i bruk.
  • Blås ut alle levende lys. Ikke la lysene brenne når du ikke er i rommet, blås dem ut. Husk også å ha avstand mellom levende lys og brannfarlige materialer.

Andre generelle tips du bør huske hele året, og ikke bare i julen, er blant annet å ikke lade mobilen mens du sover. Det samme gjelder bruk av oppvaskmaskin, vaskemaskin og tørketrommel. Gjør det heller mens du er våken, slik at det er større sjanse for at du oppdager en eventuell brannutvikling.

Rådene som forebygger skade og redder liv

Selv om du er aldri så forsiktig, så kan ulykken likevel skje. Snakk med hele familien om hva dere skal gjøre hvis det oppstår brann.*

Her er noen enkle tiltak som kan forebygge skade og redde liv:

Rømningsvei – Tenk gjennom hvilke rømningsveier som finnes i boligen. Er det mulig å komme seg ut på bakken fra alle sove- og oppholdsrom i boligen?

Husk Hva Du Har

Husk Hva Du Har er et smart verktøy for å lagre bilder av tingene dine, så du lettere kan huske hva du har hvis uhellet er ute. Da har du god dokumentasjon på eiendelene dine ved skadeoppgjør. Bilder og informasjon lagres på et sikkert område hvor kun du har tilgang.

Last ned appen her.

Test alt utstyr – Det bør være minst to godkjente røykvarslere i hver etasje i boligen. Husk at batteriet skal byttes årlig, mens selve varsleren byttes hvert tiende år. I boligen skal det også være manuelt slukkeutstyr som kan brukes i alle rom. Et par ganger i året bør pulverapparatet snus for å sjekke at pulveret ikke har klumpet seg. Lag fast rutine for kontroll av apparatene.

Møtested – Det er viktig at dere avtaler hvor familien skal møtes når de har kommet seg ut av den brennende bygningen – det kan redde liv. Dersom dere er to eller flere voksne bør dere avtale hvem av dere som tar dere av hvilket barn.

Gjennomfør brannøvelse med familien – Avhold praktisk øvelse i evakuering slik at alle vet hva de skal gjøre hvis en farlig situasjon oppstår. Det vil også være smart å ha en lommelykt lett tilgjengelig til en eventuell evakuering.

Kontroll av el-anlegg – En periodisk kontroll av det elektriske anlegget og brannsikring av boligen hvert femte år reduserer risikoen for brann- og personskader.

*Se også beredskapsplanen nederst i artikkelen.

Ikke glem de viktige forsikringene

Ved å være forsiktig og så godt forberedt som mulig, vil dere forhåpentligvis unngå at julen går opp i flammer. Skulle det likevel oppstå brann, er det viktig med riktig forsikring.

Som medlem i et LO-forbund har du mest sannsynlig LOfavør Kollektiv hjemforsikring inkludert i medlemskapet ditt. Dette er Norges beste innboforsikring og er uten øvre forsikringssum. Forsikringen dekker blant annet skader ved brann, vann og tyveri.

Har du hus, trenger du også husforsikring. Vi anbefaler LOfavør Husforsikring. Da får du automatisk toppdekningen hos vår samarbeidspartner SpareBank 1, uten tillegg i prisen.

Ved å unngå brannfellene i jula får dere forhåpentligvis feiret en rolig og fredfull høytid. God jul!

Beredskapsplan: Redde - varsle - slukke

Vurder rekkefølgen etter situasjonen du befinner deg i, men den vanligste prioriteringen er:

  1. Redde – Alle som oppholder seg i boligen må varsles om brannen. Sørg deretter for at hele familien kommer seg ut til det avtalte møtestedet utenfor.
  2. Varsle – Ring brannvesenet på nødnummer 110, og følg instruksjonene du får. Oppgi riktig adresse, og ikke legg på før du får beskjed om det. Varsle også naboer.
  3. Slukke – Du kan selv forsøke å slukke brannen med husbrannslange og/eller brannslukningsapparat, med mindre den har blitt for stor. Ikke utsett deg selv eller andre for fare, da er det bedre å vente til brannvesenet kommer. Husk at røyken er giftig!