En av Norges største branner viser hvor viktig forsikring er

Skrevet av: Mailen Sorknes | Publisert: 26. Apr 2017 | Kategori: Kollektive hjem

Tenk deg at en storbrann totalskader hjemmet ditt, du blir evakuert og plutselig er du husløs. Nesten alt du og naboene dine eier har bokstavelig talt gått opp i røyk. Hva skjer da?

Heldigvis er det liten sjanse for at man skal havne i en slik situasjon, men noen ganger skjer faktisk det verst tenkelige. Og det var nettopp dette nesten 300 mennesker opplevde da en boligblokk på Gjerrebogen i Moss tok fyr en tidlig ettermiddag i september 1990.

DRAMATISK: Branninfernoet spredde seg raskt. Faksimile: Moss Avis.

Det som startet som et lite uhell forårsaket av en intetanende guttunge som lekte med en bensinlighter, utviklet seg i løpet av få minutter til å bli en av Norges største boligbranner i moderne tid.

Noen av beboerne i de over 130 leilighetene fikk rasket med seg de viktigste verdisakene, mens andre sto igjen med kun det de hadde på seg den dagen.

Til alt hell endte dramaet uten noen personskader. Nesten alle leilighetene ble skadet enten av brannen eller av slukningsarbeidet etterpå, og beboerne var husløse – og det i opptil ett år. I kaoset som fulgte dukket det opp mange spørsmål. Hvor skulle de gjøre av seg og hvordan sto det til med forsikringer?

Raskt på plass med støtte

Blant beboerne var det mange medlemmer av LO-forbund med innboforsikringen LOfavør Kollektiv hjem i medlemskapet. Tillitsvalgte fra forbundene og ansatte i SpareBank 1 (tidligere Samvirke Forsikring) var derfor raskt på plass for å støtte, svare på spørsmål og hjelpe til der det var behov.

– Når det gjelder så store saker, er man bare nødt til å dukke opp fysisk, og i dette tilfellet var første prioritering å skaffe tak over hodet til alle berørte, forteller forsikringsveteran Tom Windvik.

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Han var regionssjef i Samvirke Forsikring, og dro direkte til Moss etter at han fikk telefonen om hva som hadde skjedd. På forhånd hadde de heldigvis planen klar dersom det skulle skje en katastrofe i likhet med branninfernoet i boligblokken: Alle tilgjengelige mannskaper skulle settes inn for å ringe rundt til alle hoteller i området og booke rom til medlemmene.

– Vi tok i tillegg kontakt med Moss Boligbyggelag og fikk leid ledige leiligheter. Mange av de berørte lurte på hva de skulle gjøre med husleiene, men de fikk dekket en eventuell differanse, forteller han.

– Kollektiv hjemforsikringen gjorde opp for 58 familier den gangen, og de var glade for at de hadde en ubegrenset forsikringssum.

Dugnadsånd uten like

At det er medmenneskelighet som står i fokus når det oppstår kriser, kan Tom Windvik vitne om. Han fremhever den enorme dugnadsånden til både lokalsamfunnet og de tillitsvalgte som var på plass i Moss etter denne skjebnesvangre dagen.

DUGNADSÅND: Forsikringsveteran Tom Windvik forteller om hvordan de berørte fikk hjelp fra flere hold

Alle hjalp til ekstra der de kunne.

– I slike situasjoner er det ikke jobb og avtaler man tenker på, men å faktisk stille opp for menneskene som står midt oppe i det. Det er mye følelser inne i bildet og vi må ta hensyn. De tillitsvalgte stilte virkelig opp for medlemmene og skaffet også husly på andre måter, forteller han.

Selv med få ressurser gjorde de alt de kunne for at beboerne skulle oppleve trygghet i en situasjon som føltes helt håpløs. Det ble satt god pris på.

– Folk var veldig takknemlige og viste det ved å gi de ansatte både blomster, sjokolade og klemmer, avslutter forsikringsveteranen.

Trygghet i privatlivet

Forbundenes fordelsprogram LOfavør, er mer enn bare forsikring og setter medlemmenes trygghet i privatlivet og interesser først. Forbundene deler disse verdiene med SpareBank 1, noe som har dannet grunnlaget til et langt og godt samarbeid der begge parter bretter opp ermene når det trengs.

Måten de støttet alle de berørte etter den enorme boligbrannen, er bare ett av flere eksempler på dette.

I år fyller LOfavør Kollektiv hjemforsikring 50 år, og skal fortsette å være Norges beste innboforsikring også de neste 50.

Har du hus, trenger du husforsikring. Vi anbefaler LOfavør Husforsikring. Da får du automatisk toppdekningen hos vår samarbeidspartner SpareBank 1, uten tillegg i prisen. Les mer og sjekk pris her