50 år med Norges beste innboforsikring

Skrevet av: Mailen Sorknes | Publisert: 26. Apr 2017 | Kategori: Kollektive hjem

I år fyller Norges beste innboforsikring 50 år! LOfavør Innboforsikring har i løpet av alle disse årene vært i stadig utvikling for å gjøre hverdagen for medlemmene enda tryggere. Men hvor mye vet du egentlig om forsikringen?

Dersom du er medlem i et LO-forbund, kan du ha innboforsikringen LOfavør Innboforsikring obligatorisk i medlemskapet ditt. Du har derfor helt sikkert hørt om forsikringen, men hvor mye vet du om den?

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Det er nemlig ikke en hvilken som helst forsikring, men en solid og unik forsikring med lange røtter og tradisjoner som spenner et halvt århundre tilbake i tid. Siden da har den endret seg i takt med markedet – for hele tiden å sikre at du er dekket av det som fremdeles er Norges beste innboforsikring.

Saken i egne hender

Kollektive forsikringsordninger spiller en viktig rolle for tryggheten til de som er medlem av et LO-forbund, men slik har det ikke alltid vært. Det er fort gjort å glemme at andre har gått i bresjen for å kjempe frem og legge grunnlaget for de ordningene vi har i dag.

LO ble opprettet 1. april 1899, og har siden kjempet mange kamper for å sikre medlemmenes rettigheter. Ettersom det ikke fantes sosiale systemer som tok vare på folk dersom kriser oppsto, tok arbeidsfolk saken i egne hender. Kampen for den kollektive innboforsikringen er bare noe av det som illustrerer den lange veien mot rettighetene og fellesskapet mange i dag tar for gitt.

Ikke råd til forsikring

På begynnelsen av 60-tallet var fagbevegelsen allerede godt etablert, med over 200 000 medlemmer fordelt mellom ulike forbund. Det var også på denne tiden vi fikk stadig flere verdisaker, noe som økte et behov for innboforsikring. Men det var fremdeles store klasseskiller, og det var langt fra alle som hadde råd til å forsikre eiendelene sine.

Forsikringen har blitt utviklet parallelt med samfunnet

Da forslaget om innboforsikringen dukket opp i 1960, stilte derfor medlemmene seg positive til prinsippet. Forsikringen var en god, enkel og billig måte å ordne et trygghetsbehov på for store befolkningsgrupper. På Norsk Kjemisk Industriarbeiderforbunds landsmøte i september 1965 ble ordningen vedtatt med overveldende flertall, men det skulle vise seg at ordningen møtte sterk motstand i enkelte grupperinger i forbundet.

Mediedekningen var enorm, og forsikringsselskaper fryktet de skulle tape penger dersom forbundene skulle innføre en kollektiv forsikring. Dermed var det duket for det største offentlige slaget om forsikring som noen gang har vært utkjempet i Norge. Ingen kunne likevel forestille seg at saken skulle opp i rettsvesenet – to byrettssaker og to omganger i Høyesterett. LOfavør Innboforsikring ble endelig innført i 1967.

Engasjerte pådrivere

Helt siden LOfavør Innboforsikring startet som en intern ide i Samvirke (dagens SpareBank 1) og LO, har saken blitt presset frem av engasjerte mennesker som trodde helt og fullt på prosjektet. Uten disse menneskene hadde vi kanskje ikke hatt de samme godene som vi har i dag. Forsikringen har i tillegg blitt utviklet parallelt med samfunnet.

FORSIKRINGSVETERAN: Tom Windvik i SpareBank 1.

– Ubegrenset forsikringssum har alltid vært der, og det samme har en lav egenandel, forteller salgssjefen i SpareBank 1 Østlandet, området fagbevegelse, Tom Windvik.

I 2007 ble den kollektive forsikringen også endret til å inkludere toppdekning. En beslutning som ble tatt på bakgrunn av at forskjellene førte til friksjon på arbeidsplassene.

– Noen hadde større dekning enn andre, og det førte til litt gnisninger blant folk. Det handler om tryggheten ved å vite at de hadde den samme dekningen på den samme forsikringen, sier Windvik.

I 2016 ble forsikringen utvidet til at du nå får dekket alt av innbo ved totalskade, uten at eiendelenes alder blir trukket fra på erstatningsbeløpet. LOfavør var de første i Norge til å tilby en så god ordning.

Landets beste innboforsikring

Innboforsikringens vilkår har blitt endret gjentatte ganger opp gjennom årene – til din favør.

Tillitsvalgte kan komme med innspill til endringer og innstramminger i forsikringen

– Innboforsikringen tilhører medlemmene, og vilkårene blir derfor endret etter innspill fra dem.

Og det er takket være Fellesutvalget, som er det overordnede organet for LOfavør bestående av representanter for alle forbund. Gjennom kommunikasjon med medlemmene har de tillitsvalgte mulighet til å komme med innspill til endringer og innstramminger i forsikringen – for at den fortsatt skal stå som Norges beste innboforsikring.

Med LOfavør i ryggen, kan du trygt lene deg tilbake med vissheten om at du slipper å kjempe frem den beste avtalen – det er allerede gjort for deg.  

Har du hus, trenger du husforsikring. Vi anbefaler LOfavør Husforsikring. Da får du automatisk toppdekningen hos vår samarbeidspartner SpareBank 1, uten tillegg i prisen. Les mer og sjekk pris her