Ikke la julen gå opp i flammer

Skrevet av: Mailen Sorknes | Publisert: 26. Oct 2017 | Kategori: Forsikring

At desember er høytid for brann har du kanskje hørt før. Elektrisk julepynt, stearinlys og festmiddager er ikke det eneste som øker brannfaren, men også frossenpizzaer og smultringer kan potensielt brenne ned boligen din.  

Desember er helt klart den verste brannmåneden – og har faktisk så mye som et dobbelt antall boligbranner sammenlignet med resten av året. Ikke overraskende gjelder dette spesielt i dagene mellom lille julaften og nyttårsaften, da vi har aller mest å gjøre og bruker mange former for lys og pynt for å skape den gode julestemningen.

Brannfarlig julemat

Det er flere medvirkende faktorer til at det er økt antall branner denne måneden. Vi brenner mer levende lys enn vanlig og det er ofte høyere aktivitet på kjøkkenet. Du skal diske opp en bedre middag til familie og venner, og vil gjerne gjøre flere ting på én gang. Før du vet ordet av det, har kjeler kokt over og ribba har svidd seg i ovnen. Du kjenner deg kanskje igjen i denne situasjonen?

Det er ikke uvanlig at brannmenn må vekke personer som har sovnet fra nattmaten etter en tur på byen

Også julebaksten øker brannfaren, men vær spesielt påpasselig hvis du planlegger å lage smultringer blant årets syv slag. Frityroljen kan lett ta fyr, og hvis uhellet først er ute må du for all del ikke bruke vann til å slukke – dette vil gjøre brannen verre. Ha et lokk tilgjengelig slik at du kan kvele flammen.

Svidde pizzaer og tørrkokte kjeler midt på natten er blitt en ganske vanlig årsak for brann – og desember er intet unntak. Det er ikke uvanlig at brannmenn må vekke personer som har sovnet fra nattmaten etter en tur på byen, noe som kan straffes med en heftig bot.

Redd liv med en fungerende røykvarsler

Selv om maten ofte forårsaker brann på kjøkkenet, er det faktisk i stuen det oppstår aller flest branner i juleuken. Det er som regel her vi pynter mest til jul – med lys på juletreet og andre elektriske artikler – som igjen øker brannfaren. Visste du at de fleste boligbranner oppstår om natten og i helgene?

Ettersom desember er høytid for brann, er det dessverre også den måneden det forekommer flest dødsbranner. Det er faktisk 2,5 prosent større risiko for å omkomme i brann i juleuken enn ellers i året. Og er du mann – ja da er sjansen enda større. Det viser statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredsskap (DSB).

Da er det kanskje ikke rent tilfeldig at 1. desember er røykvarslerens dag. Byttet du ikke batteri da, bør du gjøre det snarest. Tidlig varsling om brann er nemlig det viktigste virkemiddelet for å redde liv. Likevel bor så mange som en halv million nordmenn i en bolig uten en fungerende røykvarsler.

Visste du at de fleste boligbranner oppstår om natten og i helgene?

Er du klar over at det er påbudt med både røykvarsler og slokkemiddel i enhver bolig? Boligens eier har ansvar for at utstyret er tilstede, men det er brukeren av boligen som har ansvar for at alt fungerer. Dette inkluderer også batteribytte på røykvarsleren.

Årets siste kveld

LOfavør fordelsprogram

LOfavør er fordelsprogrammet for deg som er organisert i et LO-forbund. Det inneholder fordelene vi får når 900.000 medlemmer går sammen om å få gode betingelser. Hvordan vi hjelper deg:

  • Ferdig forhandlede avtaler der det er viktig å velge riktig
  • Gode betingelser og langsiktige avtaler til en konkurransedyktig pris
  • Samarbeider med trygge leverandører som respekterer etiske retningslinjer og miljø

For mer informasjon om fordelene, se www.lofavor.no eller ring vår Medlemstelefon på 416 06 600.

Når klokken slår midnatt og fyrverkeriet sprer seg over himmelen på nyttårsaften, er det til glede for både store og små. Men fyrverkeri må tas alvorlig og det har blitt innført ganske strenge og tydelige regler for oppfyring av rakettene. Har du tenkt over at det egentlig er sprengstoff? Derfor er det kun lov til å bruke fyrverkeri på nyttårsaften i tidsrommet mellom klokken 18.00 og 02.00.

Uvettig bruk av fyrverkeri fører ikke bare til personskader, men også bygningsbranner. Unngå tettbygde boligstrøk når du fyrer opp rakettene og tenk at det som blir skutt opp, kommer ned igjen. Fungerer raketten som den skal, er det som kommer ned blitt kaldt, men asken kan likevel skade øynene. Vær forsiktig og bruk vernebriller for sikkerhets skyld.

Husk riktig forsikring

Forhåpentligvis slipper du å oppleve brann i hjemmet ditt, både i julen og resten av året, men du vet aldri når det kan skje. Har du da forsikringen din i orden?

Er du medlem i et LO-forbund har du mest sannsynlig LOfavør Kollektiv hjemforsikring inkludert i medlemskapet ditt. Dette er en av Norges beste innboforsikringer og den er uten øvre forsikringssum. Forsikringen dekker blant annet skader ved brann, vann og tyveri.

Les mer om LOfavør Kollektiv hjemforsikring og om andre LOfavør forsikringer du ikke har ennå.